Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı Tomris'i anlatan film bugün sinemalarda

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Saka Türklerinin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun’un hayatının anlatıldığı, yönetmenliğini Kazakistan’dan Akan Sataev’in yaptığı, Kazakistan yapımı Tomris filmi bugün vizyona girdi.

Milattan önce 6’ıncı yüzyılda yaşayan Türk tarihinin en büyük kadın savaşçısı, Saka Türklerinin Başbuğu ve Alp Er Tunga’nın torunu Tomris Hatun’un hayatını ve mücadelelerini konu edinen Kazak yapımı “Tomris” filmi yarın izleyiciyle buluşacak. Dönemin güçlü devletlerinden Pers Kralı II. Kyros’u bozguna uğrattığı savaşla dünya tarihine adını yazdıran Tomris Hatun’un hayatının anlatıldığı filmin çekimlerine 2017 yılının Aralık ayında başlanmıştı. İskit-Saka Türklerinin Başkomutanı Tomris Hatun’un hayatı, Antik Yunan tarihçi ve yazar Herodot’un verdiği bilgiler ışığında yararlanarak beyaz perdeye aktarıldı.

FİLM KADROSU

Yönetmenliğini Kazakistan’dan Akan Satayev’in üstlendiği filmde, başrolleri Almira Tursyn, Adil Akmetov ve Erkebulan Dairov paylaştı. M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan efsanevi Türk hakanı Alp Er Tunga’nın torunu ve “Sakaların Anası” olan, Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun’u anlatan filmin konusu ise şöyle:

TOMRİS filmi: fragman yayınlandı

TOMRİS FİLMİNİN KONUSU

Milattan önce, 6. yüzyılda, kocasının ölümüyle tahta geçmek zorunda kalan Tomris Hatun, askeri dehası, kıvrak zekası, taktiksel ve politik becerileriyle dağılmakta olan İskit-Saka İmparatorluğu’nu yeniden Orta Asya’nın hakimi yaptı. Ordusuna komutanlık ettiği savaşta, devrinin en güçlü devleti Pers İmparatorluğu’nu yenerek Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Günümüz Türkçesinde “demir iz” anlamına gelen Tomris Hatun’un ismi, Türk coğrafyasında bir çok bölgede kız çocuklarına verilerek yaşatılmaya devam etmektedir.

Tomris”, Fransa L'Étrange Festivali'nde Nouveau Tür Ödülünü Kazandı - Milli  Düşünce Merkezi

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.