İlker Savaşkurt'un "AKİS" Filmine Newyork'tan "En İyi Yabancı Film" Ödülü!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Yönetmen İlker Savaşkurt’un ikinci uzun metraj sinema filmi Akis” (Reflection), dünya prömiyerini yaptığı 16. Harlem Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Yabancı Film Ödülü ile döndü! 2017’de ilk filmi “Damat Koğuşu”yla da aynı ödüle layık görülen Savaşkurt, yeni filmiyle başarısını katmerledi. Selçuk Yöntem, Taro Emir Tekin, Yasemin Szawlowski, Ali Süreyya Tuncer, İbrahim Aköz, Elit Andaç Çam gibi önemli isimlerin rol aldığı “Akis”, İngilizce olarak çekilen bir Türk filmi olma özelliği taşırken Mehmet Kala imzalı sıradışı senaryosu ve hikâye kurgusuyla ön plana çıkıyor. İstanbul’un turistik açıdan popüler bir noktasında yer alan bir otelde geçen fantezi türündeki film, aynı otelde bir araya gelen farklı milletlerden insanların hikâyesini anlatıyor.

Birçok ödüle layık görülen ilk filmi “Damat Koğuşu”yla adından söz ettiren İlker Savaşkurt’un yönetmenliğini üstlendiği ikinci uzun metraj sinema filmi “Akis” (Reflection), dünya prömiyerini New York’ta düzenlenen 16. Harlem Uluslararası Film Festivali’nde yaptı. 6-9 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşen festivalin Dünya Sineması bölümünde seyirciyle buluşan film, En İyi Yabancı Film ödülüne layık görüldü.

Mehmet Kala’nın 2012 yılında kaleme aldığı bir tiyatro oyunundan Savaşkurt’un uyarladığı, senaryosuna yine Kala’nın imza attığı “Akis”te Selçuk Yöntem, Taro Emir Tekin, Yasemin Szawlowski, Ali Süreyya Tuncer, İbrahim Aköz ve Elit Andaç Çam ile birlikte Avrupalı aktörler rol alıyor.

İnsanoğlunu temsilen, farklı milletlerden karakterlerin bir otelde buluştuğu, Türkiye’de geçmesine rağmen evrensel bir üsluba ve konuya sahip olduğu için İngilizce olarak çekilen “Akis”, hikâyesiyle yerelden evrensele doğru geçit kuruyor. Alt metinde 7 ölümcül günaha göndermeler yatan fantezi türündeki filmin başkarakteri Aziz Sodom, söyledikleri yalanlar ve yarattıkları kandırmalarla bir noktada yüzleşmek zorunda kalan insanlar için bir ayna görevi görürken, filmdeki diğer karakterlere adeta erken bir kıyamet yaşatıyor.

İstanbul'da bir otelde tuhaf bir resepsiyonist, günlük mücadeleleriyle boğuşan konuklarını karşılarken, onların koruyucu azizi olduğunu ilan eden gizemli bir adamın gelişinden sonra her şey bir kargaşa ve dehşet ortamına sürüklenir.

Yapımcılığını Hasan Adalı’nın üstlendiği, Amirler Film yapımı “Akis”, yurt içinde ve yurt dışında festival yolculuğuna devam edecek.

İLKER SAVAŞKURT HAKKINDA

Yönetmen, aktör ve müzisyen. İstanbul'da Yeditepe Üniversitesi'nde Sinema ve Televizyon eğitimi aldı. Türkiye'nin birçok yerinde kültür ve müzik organizasyonları yürüttü. 2006’da hayatının bir bölümünü ABD’de geçirmek üzere Texas’a yerleşti. ABD dönüşünden sonra sinema kariyerine devam etme kararı aldı. Çeşitli reklam filmleri çekti. Aynı zamanda tiyatro ve kamera önü oyunculuğuna devam etti.

2012 yılında Sulukule Gönüllüleri Derneği projesine katıldı. Sulukule Hiphop Tiyatrosu için “Sahnede İsyan” adlı bir belgesel çekti, bununla birlikte İstanbul Bienali’nde yer aldı. 2015 yılında ilk uzun metraj belgeseli “Sürgün Türküleri Yılmaz Güney”i tamamladı. Çekimleri İstanbul ve ağırlıklı olarak Fransa’da gerçekleşen belgesel, dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yaptı. İstanbul Film Festivali’nde ve Madrid, Slovenya, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde gösterimler yaptı. “Damat Koğuşu” filmi ile tekrar hapishane konusunu ele alan Savaşkurt, “Damat Koğuşu” ile uluslararası platformda birçok ödüle layık görüldü ve festival sürecinde bulundu. Şu an itibarı ile ikinci uzun metraj filmi “Akis”in (Reflection) festival yolculuğunu yürütmektedir.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.