Semerkant’da Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Yapılıyor! Türkiyenin Rolü ve Sorumlulukları..

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken Çin Tayvan gerginliği daha doğrusu ABD’nin Çin ile Tayvan üzerinden dünya savaşına sürüklediği bir ortamda Türkiye Rusya ve Çin devlet başkanları Şanghay işbirliği örgütü üyeleri ile 14/15 Eylül’de Semerkant’da bir araya geldiler.

Bölge ve dünya barışı için son derece önemli bir toplantıdır. 
Bu toplantı Türkiye’nin bölge ve dünya jeopolitiği için ne kadar önemli olduğunun da ayrıca göstergesidir.

Ukrayna konusu olduğu kadar Rusya ve Çin sınırları içinde özerk, yarı özerk Türk ve Müslüman unsurların hak ihlallerinin önlenmesi için de fırsattır.

Kırım’ın bağımsızlığı, Kırım Tatar kardeşlerimizin durumu Türkiye ve Türk milleti için son derece önemlidir. Türkiye bu konuda duruşunu çok net göstermektedir. Umarım bu konu da masaya gelir!

Öncelikli olarak da Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramının durdurulması için;
Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a, Çin Devlet Başkanı Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e açık çağrımdır.

Sayın Cumhurbaşkanım, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Cinping ile bir araya gelmeniz Doğu Türkistan’da Müslüman kardeşlerimize Çin tarafından uygulanan zulümler ve soykırımın durdurulması için bir fırsattır. Lütfen Çin devlet başkanı ve Rusya devlet başkanına zulmü durdurmalarının Türkiye ve dünya Müslümanları için önemini anlatın. Doğu Türkistan’da yaşayan mazlum Müslüman kardeşlerimizin zatı devletlerinizden beklentisi budur. Mazlumların duasını alınız!

Bu toplantı zulmün durdurulması için tarihi fırsattır.

Şu sıralar özellikle Doğu Türkistan’ın Gulcan kentinde karantina uygulaması adı altında Uygur Müslüman kardeşlerimiz evlerinde ölüme terkedildikleri bilgileri gelmektedir. Çok sayıda ölüm görüntüleri ve uygulamaya dayanamayan intihar görüntüleri yayınlanmakta ve maalesef dünya sessizce olanları izlemektedir!

Çin zulmü durdurulmalıdır.

Bu toplantı, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerini durdurması adına Türkiye ve Şanghay işbirliği örgütü üyelerinin Çin yönetimine yapılacak uyarı ve çağrı son derece önemli bir fırsattır.

Rusya Ukrayna savaşı sırasında Türkiye’nin arabulucu ve barış gayretleri bütün dünyada takdirle karşılanmış başta gıda ve enerji konusunda dünyaya umut olmuştur.

Şimdi ise, her üç devlet başkanının bir araya gelmesi Çin ABD savaşını önleyebilir mi bilinmiyor ancak üç liderin bir araya gelmesi,  Çin devlet başkanının ziyareti Rusya açısından Rusya’ya destek ve Rusya dayanışması olarak değerlendirilebilir.

Bizim asıl üzerinde durmak istediğimiz hayati konu ise; bu ziyaretin Çin’in Doğu Türkistan’da Müslüman halka zulmü ve soykırımı durdurması için bir fırsat olmasıdır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, zatı devletlerinizin Doğu Türkistan’daki Müslüman kardeşlerimizin umudusunuz. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye halkı ve dünya Müslümanlarının desteğini ve dünyada barışı istiyorsa Çin’in kardeşlerimize yaptığı zulmün durdurulması için çaba sarfetmesi gerekmektedir.

Çin devlet başkanı için de bu buluşma tarihi fırsattır. Türkiye ve dünya Müslümanları ile barış içinde yaşamak istiyorsa zulmü derhal durdurmalı, Müslüman halktan özür dilemeli, mülklerini iade etmeli, kampları kapatmalı, düzmece suçlarla hapsettiği kardeşlerimizi serbest bırakmalı ve zulümde payı olanları yargılamalıdır.

Bu toplantı vesilesi ile sivil toplum kuruluşları harekete geçmeli, beklentilerimizi dile getirmeliler.
Bir millet dünyanın gözleri önünde yok edilmektedir. 

Zulme rıza zulümdür.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve kamuoyuna arzımızdır.

Vesselam.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.