Türkiye’den bir ebru çalışması, Guinnes Rekorlar kitabına girdi

Ebru sanatçısı Ali Şentürk ve öğrencisi Hikmet Akçelik tarafından yapılan ve  Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 31 metrelik ebru çalışması, Ankara'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

1996 yılında Ebru sanatına başlayan Şentürk, 31 metre uzunluğunda ve 1,5 metre genişliğindeki eserini Fransa, Almanya ve Türkiye de dahil birçok ülkede sergiledi. Toplamda 16 sergi düzenledi.

Türkiye'de oldukça yaygın olan ebru sanatı, suyun belirli maddelerle karıştırılarak kalınlaştırılması esasına dayanıyor. Figür, özel boyalar kullanılarak yüzeye püskürtülüyor. Daha sonra üzerine çizim yapılarak suya dayanıklı özel kalın kağıt üzerine alınıyor.

Türkiye'de ‘su ile resim yapma sanatı’ olarak bilinen ebru, bin yılı aşkın bir süre önce Çin'in kuzeyindeki Türkmenistan'da Müslüman tüccarlar tarafından keşfedilen ve İran'a taşınan Asya kökenli geleneksel bir sanat.

Aralarında  Türk hat sanatı ve Ebru profesörü Fuad Beşar'ın da bulunduğu bazı uzmanlara göre bu sanat Türkiye'ye Müslüman tüccarlar tarafından taşındı. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nda büyük ilgi gördü. Ardından da başta Batı Avrupa olmak üzere dünyanın geri kalanına yayıldı.

Farsça kökenli olan Ebru, Türkçe’de ‘bulut gibi, hareli, dalgalı’ anlamlarına geliyor.

Şarku'l Awsat- Ankara / Said Abdurrazık

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.