Edebiyat kokan köşk: Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Edebiyatın usta kalemi Sait Faik Abasıyanık yaşamını Burgazada'da sürdürdü. Ölümünden sonra yaşadığı ev müze haline getirildi. Yolu Sait Faik Abasıyanık Müzesi'ne düşenler, ünlü yazarın hayatından kesitlere yer veren birçok anıyı görme şansına sahip oluyor.

Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın kişisel eşyalarına ev sahipliği yapan ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi olarak kullanılan köşk, Burgazada’nın en önemli simgeleri arasında yer alıyor.

Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları ve eserlerine konu olan sayısız hatırasını ziyaretçilerle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi 1959’da açıldı.

Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme ve restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan müze, 2013`te tekrar hizmete girdi.

Çayır Sokak’ta bulunan köşk, 1939`da Sait Faik`in babası Mehmet Faik Bey`in vefatından sonra annesi Makbule Hanım`ın yaşamını devam ettiği ev olarak biliniyor.

Makbule Abasıyanık, 1954 yılında hazırladığı vasiyetinde varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Burgazada`daki köşkü, müze yapılması şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti`ne bıraktı.

Üç kattan oluşan köşkün giriş katında yemek odası ve oturma odası yer alıyor.

İkinci katta ise yazarın kişisel eşyalarının da yer aldığı yatak odası bulunuyor.

En üstte ise Sait Faik’in son zamanlarında vaktinin büyük çoğunluğunu geçirdiği çatı katı ve kendisine yazılan mektupların sergilendiği bölüm ziyaretçileri bekliyor.

Bu mektuplar arasında Orhan Veli’nin Sait Faik Abasıyanık’a yazdığı mektup da yer alıyor.

Sait Faik Abasıyanık’ın ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in objektifinden çekilen fotoğrafında kullandığı şapka sergilenen kişisel eşyalar arasında...

Sait Faik`in vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak hizmet veren müze, pazartesi ve salı günleri hariç her gün 10.30-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor.

TRT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.