ALPER ŞİRVAN yazdı: "İntegralimi Al Abi"

Bülent Ortaçgil’in 1994’te müzikseverle buluşan “Bu Şarkılar Adam Olmaz” adlı albümünden bir şarkı olan “İntegral”’i buradan dinleyebilirsiniz.

Şarkının ortalarında bir yerde nakaratıyla birlikte şöyle bir bölüm vardır:

Babamın maaşı 60'ta bin lira

Benimkisi 83'te tam otuz bin lira

Bugün artık milyoneriz

Ama ekmek aslanın ağzında

Türk Lirası, dolar bazında

İntegralimi al abi

Limit sıfıra gider

İstediğini yap bana

Sessizlik sonsuzda nasıl olsa

Şarkıya bakılırsa ekonomide 40 senede değişen pek bir şey yok.

“Yiyen ve yenilen” arasındaki uçurumun genişlemesi dışında…

Peki yaz boz tahtası yapılan sadece adı “Millî” kalan Eğitim Bakanlığında?

İpucu verelim.

Bir şeyleri “sadece yıkmaya çalışmak”, ortak bir gelecek hedefiyle “inşa etmekten” çok daha kolaydır.

O yüzden, -arada iyi niyetli girişimler olsa da- yapılması değil yıkılması hedeflenen bir eğitim sisteminde “bu sene de böyle takılalım” denmesi, hatta bunun yaldızlı ve içi boş projelerle pazarlanması kendi mantığı içinde normaldir.

Zira, bir ülkeyi topsuz tüfeksiz işgal etmenin, vatandaşlarının “üreten bireyler” yerine “tüketen köleler” olmasının yolu eğitimini bozmaktan geçmekte.

Asıl “dış güçler” ve “dahili bedhahlar” tam da burada…

Hepinizin bildiği gibi Millî Eğitim Bakanlığı son olarak “integral” konusunu müfredattan kaldırdı.

Neymiş bu integral? Kısaca bir bakalım isterseniz.

İntegral, bir fonksiyonun alanını veya değişimini hesaplamak için kullanılan bir matematiksel araçtır.

Belirli integral, bir fonksiyonun belirli bir aralıktaki alanını hesaplamak için kullanılırken, belirsiz integral bir fonksiyonun genel antiderivatifini bulmak için kullanılır.

Mühendislik, fizik, ekonomi ve istatistik gibi alanlarda sıklıkla karşımıza çıkar.

İntegralin kullanım alanları genellikle günlük hayatla ilgili problemleri modelleme ve çözmeyle ilgilidir.

Mesela basitçe…

  • Finansal Analiz: Hisse senedi piyasalarındaki eğilimleri tahmin etmek veya risk yönetimi stratejileri geliştirmek için integral kullanılır.
  • Trafik Akışı ve Planlama: Trafik akışını modellendirme ve optimizasyonunda integral teknikleri kullanılır. Mesela, trafik sıkışıklığı ve seyahat süresi tahminlerinde integral kullanılarak analiz yapılır.
  • Doğal Kaynak Yönetimi: Biyolojik popülasyonların büyüme ve azalmasını modelleme, ekosistemlerin dengesini analiz etme ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını planlama gibi konularda integral yöntemler kullanılır.
  • Sağlık ve Tıp: İlaçların vücutta yayılma hızını veya tıbbi görüntüleme tekniklerinin hassasiyetini belirlemek için integral ile analiz gerçekleşir.
  • Çevre Mühendisliği: Kirlilik seviyelerini izleme ve su veya hava kalitesini iyileştirme stratejileri geliştirme gibi çevresel sorunları ele almak için integrale dayalı yöntemler kullanılır.

Bunlar gibi birçok alanda integral kullanımı, karmaşık sistemleri anlamak ve optimize etmek için güçlü bir araç olarak bilim dünyasında dikkat çeker.

Sonuç olarak…

İstediğimiz, hayatın içinde ve üreten toplumlar arasında olmaksa matematiğin birçok dalı gibi integrali de gençlerimize öğretmeliyiz.

Aslında birbirine bağlı temel iki soru var:

  1. Üreten, gelişen, büyüyen, gönenmiş bir ülke mi olmak istiyoruz, yoksa sadece tüketen, borç içinde bırakılarak geleceği gasp edilmiş, fiilen sömürge olmuş bir ülke mi?

  1. Eğer istenen ikincisi ise kılavuzluğumuzu yapan kargalar kimler?

Haftanın Notu:

Yazının sonundaki soruların devamı, yine bir “tefekkür” sorusu olsun:

16.yüzyıldaki reformun ardından Avrupa’nın hangi ülkesinde papazlar, “Biz zulüm gördük, Martin Luther deccaldır(!)” deyip “sıra bizde, üzerinde yaşadığımız ülkeleri kafamıza, keyfimize göre artık biz yöneteceğiz, kaynaklarını yağmalayacağız.” ihtirasına kapıldı?

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Alper Şirvan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.