Sağlıklı ruh hali için 10 akıllı ipucu..

Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, ruh sağlına iyi gelecek 10 öneride bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlıklı olmayı “sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlıyor. Ruh sağlığını ise, bireyin kendi yeteneklerini ortaya koyabildiği, yaşamın normal stresleriyle başa çıkabildiği, verimli çalışabildiği ve topluma katkıda bulunabildiği bir refah durumu olarak tanımlıyor. Bu yüzden sağlıklı bir ruh hali bireyin kendisi, çevresi ve toplumdaki konumu açısından önem taşıyor.

Günümüzde kişilerin yaşam boyu bir ruhsal hastalıkla karşılaşma olasılığının %30 civarında olduğuna dikkat çeken LifeClub Sağlık Hizmetleri Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, profesyonel destek almanın önemine değindi: “Araştırmalar her üç kişiden birinin, yaşamı boyunca bir ruhsal hastalık geçirmesinin söz konusu olduğunu göstermektedir.

Ruh sağlığı iyi olmayan kişilerin büyük bir çoğunluğu, toplumsal baskı ve önyargılar nedeniyle uzman desteği almaktan kaçınmaktadır. Birçok insanın sorunlarla karşılaştığı ve baş edemediği bazı dönemler olabiliyor. Her ne kadar çevrenizde sevdikleriniz veya fikir alabileceğiniz kişiler olsa da böyle durumlarda bir profesyonelden yardım almanız çok daha faydalı olabilir.”

Nelere Dikkat Etmeli?

Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, ruh sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Öncelikle Durumu Kabullenerek Başlayın!

Kendinizi başka kişiler ile kıyaslamayın ve bu halinizi geliştirmeye çalışın. Hayatta olduğumuz süre boyunca birtakım inişler ve çıkışlar olmazsa olmazımızdır. Karşınıza çıkabilecek sorunlar bazen öğretici olduğu gibi, bazen de doğru yolda ilerlemediğinizi gösterebilir. Karşılaşılan bu olumsuz durumlar karşısında çaresiz hissetmek yerine onları sizin gelişmenizi sağlayan araçlar olarak görmek daha iyi hissettirecektir.

Stres Yaratan Faktörleri Fark Edin!

Birçok insan stressiz bir yaşam hayal eder. Ancak stresin olmadığı bir yaşam mümkün değildir. Fakat daha kaliteli yaşamak için stres faktörlerini mümkün olduğunca azaltmaya çalışmak gerekir. Öncelikle sizi strese sokan durumlar neler? Bu durumlar sonrasında nasıl hissediyorsunuz? Baş etmek için neler uyguluyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bulmaya çalışın.

Anda Kalın!

Farkındalık egzersizleri düşüncelerinizi şimdiki ana getirmeniz için size yardımcı olur. Bu farkındalık hali hayatınızdaki sorunlarla başa çıkmak için sizlerin somut probleme odaklanmanıza olanak sağlar.

Kaliteli Uyku ve Beslenmenin Önemi Büyük!

Düzenli uyumak ve uyanmak, kafein alımını azaltmak, yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmak, düzenli egzersiz yapmak gibi eylemler sağlıklı bir ruh hali için büyük önem taşıyor. Yatak odasını sessiz, karanlık ve hafif serin duruma getirerek uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Çünkü cihazlardan ve ekranlardan gelen mavi ışık uykuya dalmayı zorlaştırabilir, bu yüzden yatmadan önce telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan gelen mavi ışığa maruz kalmayı azaltın. Sağlıklı bir uyku psikolojik iyi oluş için olmazsa olmazdır.

Düzenli Egzersiz ve Aktivite Yapmayı İhmal Etmeyin!

Düzenli egzersiz rutinine sahip olmak, stresle başa çıkmak ve gün içerisindeki olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak için etkili bir yöntemdir. Yapılan araştırmalara göre düzenli egzersiz yapan kişiler, yapmayan kişilere göre daha az streslidirler. Hoşunuza gidecek aktiviteler planlayın ve hobilerinize zaman ayırın.

Yakınlarınızla İletişimi Artırın!

Sevdiğiniz kişiler ile duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak iyileştirici bir etkiye sahiptir. Sevdiklerinizden destek almak ve yardım istemek kişinin zorlu yaşam olaylarıyla olan mücadelesinde büyük öneme sahiptir.

Kendinizi Yeniliklere Kapatmayın!

Yaşamınızda gerçekleşen her yeniliğin beraberinde zorluklar ya da kolaylıklar getirebileceğine dikkat edin ve bu durumlara karşı hazırlıklı olmaya çalışın. Kendinize eğer bir zorlukla karşılaşırsanız daha önce buna benzer zorluklarla nasıl başa çıktığınızı hatırlatın.

Hedefleriniz Gerçek ve Ulaşılabilir Olsun!

Ulaşılması zor hedefler belirleyip hayal kırıklığına uğramaktansa küçük hedefleri adım adım gerçekleştirmek veya gerektiğinde hedef değiştirebilmek umutsuzluğa ve karamsarlığa iyi gelir.

Kendinizle Arkadaş Olun!

Günde birkaç dakikanızı hobilerinize ve iş yerinde yalnızca durmaya, dinlenmeye ayırmalısınız. Yapacağınız küçük molalar zihninizi dinlendirir ve daha az yorulmanızı sağlar. Hayatın yoğunluğu içinde günde birkaç kez 5 dakika gözlerinizi kapatmak ve dinlenmek rahatlamanızı sağlayacaktır.

Psikolojik Desteği Ertelemeyin!

Yaşam kalitenizin bozulduğunu hissettiğinizde ve hayatınızdaki bazı durumlar karşısında zorlandığınızı düşündüğünüzde mutlaka bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.