Sade kahvenin 7 faydası

Siyah kahve, ölçülü olarak ve şeker veya krema olmaksızın tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir.

Şarku’l Avsat’ın Onlymyhealth’ten aktardığı habere göre Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan ‘10 Avrupa ülkesinde kahve tüketimi ve ölümler’ başlıklı araştırma, kahve içmeyi çeşitli nedenlerden dolayı daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirdi.

Kara kahvenin potansiyel sağlık yararları

Büyüleyici aroması ve çarpıcı lezzetinin yanı sıra kara kahve (Black coffee), sağlık açısından sizi şaşırtabilecek birçok fayda da sağlıyor. Sade kahve alışılması gereken bir tat olsa da, sizi kremayı ve şekeri bırakmaya kesinlikle ikna edecek, bilime dayalı bazı sağlık yararları şunlar:

  • Fiziksel performansı iyileştirir

Kara kahve, adrenalin düzeylerini artırarak ve dayanıklılığı artırarak fiziksel performansı artırabilen doğal bir uyarıcı olan kafein içerir. Egzersiz sırasında uyanıklığı ve odaklanmayı artırmaya yardımcı olur.

  • Bilişsel işlevi artırır

Siyah kahvedeki kafein, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmiterleri artırarak beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Bu da hafızayı, konsantrasyonu ve genel bilişsel yetenekleri geliştirir.

  • Kilo kontrolü sağlar

Kara kahvenin kalorisi düşüktür ve metabolizma hızınızı artırabilir, bu da yağ yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca iştahı geçici olarak bastırabilir ve bu da dengeli bir beslenmenin parçası olarak alındığında kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

  • Antioksidanlar açısından zengindir

Kara kahve, klorojenik asit ve polifenoller gibi önemli bir antioksidan kaynağıdır. Söz konusu bileşikler vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olarak genel sağlığa katkıda bulunur ve kronik hastalık riskini azaltır.

  • Hastalık riskinin azaltılmasını sağlar

Düzenli kara kahve tüketimi, tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı, kardiyovasküler hastalık ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere belirli sağlık sorunlarının riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi. Kara kahve ayrıca karaciğer enzim düzeylerini düşürme özelliği nedeniyle vücudu yağlı karaciğer ve siroz gibi karaciğer hastalıklarından korur. Orta derecede kara kahve tüketimi, kan damarı fonksiyonunu iyileştirme ve iltihabı azaltma yeteneği nedeniyle daha düşük felç riskiyle de ilişkilendirildi.

  • Akıl sağlığını korur

Ölçülü miktarda kara kahve içmek ruh halinizi ve zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Depresyon riskini azaltabilir ve genel mutluluk ve tatminin artmasına yardımcı olabilir.

Yapılan bir araştırma, kahvenin demans riskini yüzde 65 oranında azaltabildiği sonucuna ulaştı. Düzenli kara kahve tüketimi, kahvenin içerisinde bol miktarda bulunan kafein ve antioksidan özelliklerden dolayı Alzheimer hastalığı ve demans riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi.

  • Sade kahve tüketimde dengeli olmak gerekir

Sade kahve sağlık açısından pek çok fayda sunarken, ölçülü bir şekilde ve dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olarak tüketilmesi, olumlu etkilerini tam olarak elde etmek için çok önemlidir.

Kahveye verilen bireysel tepkiler farklılık gösterebilir ve aşırı kara kahve tüketimi anksiyete, uyku bozukluğu ve sindirim sorunları gibi yan etkilere neden olabilir. Hamile kadınların ve belirli tıbbi rahatsızlıkları olan bireylerin, kahve tüketimini alışkanlık haline getirmeden önce sağlık uzmanlarına danışmaları gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.