Ruh hastalıklarının 7 erken belirtisi!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ruh sağlığı, stresle nasıl başa çıktığımızı, strese nasıl tepki verdiğimizi belirlemede ve farklı seçimler yapmamızda hayati rol oynar. Ruh sağlığı sorunları duygusal ve sosyal rahatı etkileyebilir. Bu sorunlar, hafiften orta dereceye kadar problemlerle veya semptomlarla başlayan ve ciddi ruhsal bozukluklara kadar ilerleyebilen bir spektrum olarak da değerlendirilebilir.

Tıbbi internet sitesi ‘Onlymyhealth’e göre ruh hastalıklarını 7 erken uyarı işareti şöyle:

1- Çok yemek

Olumsuz düşünceler ve alışkanlıklar aşırı yemeye yol açabilir. Doyumsuz şekilde yemek yemenin davranışsal ve duygusal belirtileri arasında; belirli bir süre içinde alışılmadık derecede fazla miktarda yemek yemek, yeme davranışınızın kontrol edilemez olduğunu hissetmek ve tok olduğunuzda veya aç olmadığınızda bile yemek yemek bulunur. Bu şekilde depresyonda aşırı yemek yenir. Gıda, depresyon veya başka bir ruh hastalığı için bir başa çıkma mekanizması görevi görür. Bu tür ruh hastalığı, tıkınırcasına yeme bozukluğu olarak bilinir. Aşırı yemek, kilo almanıza neden olur ve bu da fiziksel sağlığınızı bozar. Bu nedenle obez olan insanlar sıklıkla ruhsal hastalıklara da yakalanırlar.

Düzensiz yemek yediğinizi ve en sağlıklı öğünlerin bile açlığınızı gideremediğini fark ederseniz, ruh sağlığınızı düşünmelisiniz.

2-Aşırı uyumak

Aşırı uyku, zihinsel rahatsızlığa ve uyku yoksunluğuna neden olabilir. Gençlerin yüzde 65’inden fazlası uyku bozukluklarından mustarip. Doktorlar ayrıca üzüntü veren düşüncelerin çok az veya çok fazla uykuya yol açtığını öne sürüyorlar. Aşırı uyku, ruh hastalığının ana semptomlarından biri.

Aşırı uyku genellikle kişinin uyku kalitesinin düşük olduğunun bir işareti olsa da, obstrüktif uyku apnesi veya narkolepsi dahil olmak üzere klinik bir uyku bozukluğunun işareti olabilir. Doktorlar, vücudu rahatlatmak ve gençleştirmek için 8 saatlik uykunun fazlasıyla yeterli olduğunu belirtiyor.

3-Enerji düşüklüğü

Yorgunluk, ruh hastalıklarının en yaygın belirtilerinden biri. Herhangi bir ruhsal bozukluktan mustaripseniz, muhtemelen fiziksel ve zihinsel enerjiniz de yoktur. Düzenli olmayan bir ruhsal durumda, enerji seviyesi düşer, vücut ağırlaşır, hareketler yavaş ve ses tonu düşük olur. Bunlar düşük enerjili kişilerin semptomlarından bazıları.

Elbette yorucu bir günün ardından zihniniz ve bedeniniz yorgun hissedecek ve dinlenmek isteyecektir. Ancak, yeterince uyku sizi dinlenmiş hissettirmiyorsa, bir doktorla görüşmenin gerekir.

4-Aşırı sigara ve alkol tüketimi

Bağımlılık yapabildiğinden, aşırı alkol tüketimi sağlığınıza zarar verir. Aşırı alkol tüketimi dehidrasyona ve uyumayı zorlaştırabilecek çeşitli türde bozukluklara yol açar.

Öte yandan, sigara içmek, dikkat geliştirme yeteneğinizi azaltır. Ayrıca olumsuz düşüncelere neden olabilir ve ciğerlerinizi etkileyebilir. Herhangi bir miktarda sigara içmek ayrıca akciğer enfeksiyonuna, nefes darlığına ve vücutta bağışıklığın azalmasına neden olabilir. Yaşlılarda artrit (eklem romatizması) ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi komplikasyonlara bile yol açabilir.

5-Kendine zarar verme düşüncesi

İnsanlar genellikle derin bir ruhsal sarsıntı içinde olduklarında kendilerine zarar verirler ve kendilerini ve çevrelerindeki insanları etkileyebilecek adımlar atabilirler. Halsizlik, kendine zarar verme dürtüsüne yol açabilir. Bununla birlikte, bu tür tekrarlayan düşünce, ruh hastalığının çok ciddi bir belirtisi olarak görülür.

6-Haksız yere öfkelenme

‘Aralıklı patlayıcı bozukluk’, gözden kaçan ve kişinin kontrolünü tamamen kaybettiği öfke ve ani patlama nüansları ile tanımlanan bir ruhsal bozukluk olarak bilinir. Bu zihinsel bozukluk genellikle aşırı düşünme ve aşağılık kompleksi nedeniyle ergenlik döneminde başlar. Bununla birlikte, çoğu insan bunu hayatlarının daha sonraki evrelerinde de deneyimlemeye devam eder.

7-Özgüven eksikliği

Hepimiz zaman zaman kendimizi eleştiririz ama eğer kendinizden çok nefret ediyorsanız bu bir ruh hastalığı belirtisi olabilir. Güven eksikliği birçok düzeyde çok can sıkıcı olabilir. Özgüven eksikliği, sonunda akıl hastalığına neden olan aşırı düşünmeye yol açar. Bu nedenle uygun bir kişiyle konuşmak, yükü hafifletmek ve güveni artırmak için iyi bir yol.

Londra / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.