NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Canan Karatay'ın iddialarına bilimsel yanıtlar verdi

Prof. Dr. Canan Karatay'ın "enerji içecekleri ve yüksek fruktozlu mısır şurubu" hakkındaki açıklamalarına, NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, bilimsel belirlemelerle cevap verdi.

Kemaloğlu'nun Bursa Arena'ya gönderdiği açaklamalarını, objektif bakışımız gereği aynen yayınlıyoruz;

""28.10.2022 tarihinde, Prof. Dr. Canan Karatay enerji içeceklerine bayrak açtı” başlığı ile yayınlanan haberde yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

İlgili haberde Canan Karatay’ın, "Enerji içecekleri insan sağlığı için zehirdir. Tüm enerji içeceklerinde bolca mısır şurubu şekeri vardır. Üstelik diğer kimyasal maddeler de cabasıdır. Bunlar bağışıklık sistemini mahveder, bağırsakların düzenini alt üst eder, beyin fonksiyonlarını bozar. Kısa süreli enerji verir ancak sonra insanı bitap düşürür. Birkaç saatliğine verdiği o sahte, geçici mutluluk ve enerji insanları bağımlı hale getirir. Alkol gibi, hatta ondan daha hızlı bir şekilde karaciğerin yağlanmasına sebep olur. Sinir sistemine alkolden daha fazla zarar verir. Sindirim sistemini de allak bullak eder. Vücut direncini sıfıra indirir, sonra türlü türlü hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmazdır.” ifadesine yer verilmiş. Bilimsel çalışmalarda nişasta bazlı şeker tüketimi ile alkolik olmayan karaciğer yağlanması arasında bir ilişki görülmemiştir (1,2)

İnsanlarla ilgili bilimsel veriler şekerin fiziksel olarak bağımlılık yaratabileceği veya şeker bağımlılığının yeme bozukluklarında rol oynayabileceği hipotezini desteklememektedir. Fazla yemeğe ait güçlü bir dürtüsü olan tüketicilerle (bundan dolayı şekere bağımlı olarak kendilerini açıklayan), belli bir içerik veya besinin bu bağımlılığın gelişmesinde suçlu olup olmadığının ayrımını iyi yapmak önemlidir. Bilimsel araştırmalar fazla kilolu kişilerin bağımlılığı andıran herhangi bir davranışsal veya nörolojik özellik göstermediğini açıklığa kavuşturmuştur ( burada bağımlılıkkelimesiyle anlatılan bağımlılığa neden olan maddenin kesilmesi halinde bağımlılık ve geri çekilme semptomlarına neden olan ve kişinin o maddenin kesilmesini önlemeye yönelik psikolojik ve fizyolojik süreçlerdir) (3)

Yakın zamanlarda tamamlanan AB tarafından fonlanan NeuroFASTaraştırma projesi ile yiyecek ve içeceklerin yeme alışkanlıkları üzerindeki rolü araştırılmıştır ve 2013 yılının başlarında insanlarda materyal bazlı bağımlılığa neden olan herhangi bir özel gıda, gıda içeriği veya gıda katkısı olduğuna dair bir kanıt olmadığı’ sonucuna varılmıştır.(4, 5)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla,

İsmail Kemaloğlu

NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği)

Genel Sekreteri

..""

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.