Çin'de yeni salgın tehlikesi: Vakalar 32 kat arttı

Çin'de Kovid 19 virüsünün ardından boğmaca salgını başladı. Resmî verilere göre 2024'ün ilk iki ayında vakalarda 32 katlık artış gözlemlenirken, 13 kişinin öldüğü açıklandı.

Çin'de 2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan Kovid 19 virüsünün ardından boğmaca salgını başladı. 13 kişinin hayatını kaybettiği hastalığın vakalarında 2024 yılının ilk iki ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla 32 katlık artış olduğu açıklandı.

ARALIK 2023'E GÖRE 7 BİN 979 DAHA FAZLA

Çin Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre, Şubat 2024'te toplam 17 bin 105 boğmaca vakası rapor edildi. Ayrıca bu sayının Aralık 2023'e göre 7 bin 979 daha fazla olduğu ve geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 32 kat daha fazla olduğu öğrenildi. Salgın nedeniye 13 kişi öldü.

中国严格防控新一轮疫情,全球供应链再受冲击- 纽约时报中文网

ÇİNLİLER ENDİŞELİ

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Şen Hongbing geçen hafta düzenlenen 2024 Aşı ve Bağışıklama Konferansı'nda boğmaca salgınının mevcut durumu ile ilgili konuştu. Şen Hongbing'a göre Çin'de boğmaca vakaları 2014'ten bu yana önemli bir artış eğilimi gösteriyor. 2023 yılı itibarıyla son raporlarda vaka sayısının 38 binin üzerine çıktığını belirten Şen Hongbing, "Bu veriler boğmacanın önlenmesi ve kontrolü konusunda büyük endişe ve farkındalığı tetikledi" ifadelerini kullandı.

BOĞMACA SALGINI NEDİR?

İstatistiklere göre bu yılın ilk iki ayındaki boğmaca vaka sayısı geçen yılın tamamındaki vaka sayısına yakın olurken, toplam ölüm sayısı da 2018-2023 toplamının üzerinde gerçekleşti. Boğmaca, Bordetella pertussis bakterisinin neden olduğu akut solunum yolu bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor. 1974 yılında karma difteri ve boğmaca aşısının küresel olarak uygulamaya konmasından bu yana, boğmaca vakası önemli ölçüde azaldı. Buna karşın son 10 yılda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi yüksek aşı kapsamına sahip gelişmiş ülkelerde boğmaca görülme sıklığı giderek arttı ve bu durum "boğmacanın yeniden ortaya çıkışı" olarak adlandırıldı.

QHA

Anahtar Kelimeler:
ÇinYeni VakaSalgın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.