Bu çalışmamızda İspanyol sanatçı, Joan Miro'nun (1893-1983) bir resmini seçtik. Resmi, dört katılımcıya gösterdik ve hislerini not etmelerini istedik, Bakın neler oldu:

Birinci katılımcı: -Olgun ve kendine güvenen bir büyük var. Kendini küçükten koruyor. Küçük figür onu kıskanıyor, kafasını yiyiyor. O hiç doymak bilmeyen, hep isteyen, istedikçe de kendini küçülten bir tip.

İkinci katılımcı: -Büyük figür anne, küçük ise çocuk. Çocuk annesinin öyle çok üzüyor ki ölümüne sebep oluyor. Benim gibi. (katılımcının gözleri doluyor, ağlıyor.)

-Biz kimsenin ölümüne sebep olabilecek varlıklar değiliz. Ölüm daha üst bir planın parçası, duygusal bakma lütfen, diyorum.

Üçüncü katılımcı: (Gülerek) -Ama ben tam da başka bir şey hissettim. Seks ve istek. Küçük figür arzu içinde kıvranıyor. Büyük ise doğurgan ve seçici gibi. Ana tanrıça gibi duruyor. Bir ayağı ona biraz işve yapmakta!

Hepimiz gülüyoruz, ikinci ise şaşkınlıktan nasıl davranacağını bilemiyor.

Dördüncü katılımcı: -Ben iki ayrı dünya görüyorum. Biri bu yaşam, duygular, , kıskançlık, nefis ve açgözlülük. Hatta can odaklı, kırmızı renkle ifade edilmekte, yatay akışı simgeliyor. Diğer yaşam ise dikey akışta olan, olgun, ermiş, sade birini anlatıyor. Ayağın biri ise emin, ve net şekilde duruyor ki o da omurga aynı zamanda.

-Kafasının ve bedenin boş oluşunu nasıl yorumlayalım sizce?

Resme tekrar bakıp, geçirgen olduğunu söyledik. Bir ayağı dünyada bir ayağı evrensel bağlantıda. Esnek ve yalın. Başın boş olması da yeni fikirlere açık olduğu anlamına gelebilir. Resimde başka ne hisssediyorsunuz diye sorduğumda, Birisi ELİF harfi, dedi.

-Evet, bu resimde öyle bir mistik taraf da var. sizden ricam ayağa kalkmanız ve büyük figürün haretini yapmanız, nasıl hareket ediyor, neyi hatırlatıyor?

Hareketini yapar yapmaz, o inanılmaz yanıt geldi;

-Semazen gibi.

Ortada bakış açılarına göre yorumlanan bir resim ve birbirimizi etkileyebileceğimiz, güzelleştirebileceğimiz hakikat var.

Resmin ismi: Güneşin önündeki kadın ve kuş

“Çabam, herşeyin içinde görünmeyen, derin, şiirsel gerçeği çekip çıkartmak..” Miro

Teşekkürler..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.