Benzersiz bir "QR Kod" sergisi: Nakışlar canlanıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye’deki büyükelçilerin eşlerinin kurduğu Nakış Kulübü üyeleri, nakış sergisi düzenledi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’nın eşi Tetyana Sıbiga da bu sergiye Ukrayna haritalı nakış ile katıldı. Bu projede eşi Andriy Sıbiga ile birlikte Türkiye’ye güzel bir hatıra bırakmak istediklerini söyleyen Tetyana Sıbiga, Kırım desenlerinin de yer aldığı Ukrayna haritalı nakış ve çalışmaları hakkında QHA’ya açıklamada bulundu.

Türkiye’de görev yapan büyükelçilerin eşlerinin üyesi olduğu Nakış Kulübü tarafından, bugün Ankara Atakule’de 11.00-18.00 saatleri arasında nakış sergisi gerçekleştirildi. Sergide ipek kurdeleler ve çeşitli malzemeler kullanılarak yapılmış el emeği ve göz nuru nakış eserler sergilendi. Sergide; Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Filistin, Fas, Cibuti, Vietnam, Kongo ve Güney Sudan büyükelçilerinin eşleri tarafından 75 tamamlanmış eser yer aldı. Sergiye, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın eşi Rumeysa Doğan, Keçiören Belediye Başkanı eşi Süreyya Altınok, ERG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berna Erbilgin Gündoğdu ile büyükelçilik ve basın mensupları katıldı. Sergi, 12 Haziran 2021’e kadar Atakule Botanik Kat’ta sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

“TÜRKİYE’DEKİ KAZANIMLARINDAN ÖVGÜYLE BAHSEDECEKLER”

Türkiye’deki büyükelçi eşlerinin girişimiyle 2017 yılında kurulan Nakış Kulübüne, kuruluşundan bu yana farklı ülkelerden 27 büyükelçi eşi üye oldu. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı’nın eşi Gulbanu Syrgabayeva yaptığı açılış konuşmasında başkanı olduğu Nakış Kulübünün önemini, üyelerin bu sanatı Türkiye’de öğrenmiş olmaları ve kendi ülkelerinin değerleriyle bu sanatı zenginleştirmeleri olarak ifade etti. Syrgabayeva, “Bu sanatı öğrenen tüm büyükelçi hanımları, gittikleri her yerde gururla ve övgüyle Türkiye’deki kazanımlarından bahsedecektir.” dedi.

UKRAYNA’NIN QR KODLU NAKIŞ SERGİSİ DİKKAT ÇEKTİ

Sergide işlenmiş Ukrayna haritası ve QR kodu sergisi de dikkat çeken çalışmalardan oldu. Buna göre ilgililer QR kodlarını telefonlarından okutarak Ukrayna şarkılarına, halk oyunlarına ve tarihte önemli olan icatlarına erişebilecek. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’nın eşi Tetyana Sıbiga sergiye Ukrayna haritasının işlendiği nakış eserinin yanı sıra Ukrayna milli marşının ve Türkiye’nin milli marşı İstiklal Marşının QR Kod’unu işlediği eserle katıldı.

    BENZERİ OLMAYAN BİR SERGİ: CANLANABİLEN NAKIŞLAR

    Tetyana Sıbiga, eşi Andriy Sıbiga ile birlikte Türkiye’ye güzel bir hatıra bırakmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

    “Bu projede eşim Andriy Sıbiga ile birlikte Türkiye’ye güzel bir hatıra bırakmak istedik. Aslında bu harita Ukrayna’da farklı bölgelerde yaşayan farklı nakış tekniklerini de temsil ediyor. Bu harita üzerinde toplamda 6 usta çalıştı. Burada sadece çapraz tekniği değil her bölgeye özgü farklı teknikler var. Biz büyükelçilerin eşleri olarak 4 yıldır aktif faaliyet gösteriyoruz. Bu inisiyatif Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisinin eşi Gulbanu Syrgabayeva tarafından başlatıldı.

    “KÜLTÜREL DİPLOMASİNİN BİR PARÇASI”

    Bu aynı zamanda benzeri olmayan bir ‘QR Kod’ sergisi. Çünkü böylece bunlar aynı zamanda canlanabilen nakışlar. Bu haritanın yapımında yer alan ustamızın iletmiş olduğu şemalarla bu QR Kodları kendim işledim. Bu fikrin sahibi Tatiana Proçiva. Ancak nakışları biz işledik. Bu projelerin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Çünkü bunlar kültürel diplomasinin birer parçası. Böyle etkinliklerin düzenlenmesi bize gayriresmi iletişim imkanı sunuyor. Özellikle bu projeler ve etkinlikler sayesinde biz bugüne kadar Türkiye’de bulunduğumuz sürece birçok yardımsever projelere imza attık.

    “KIRIM DESENLERİ DEVLETİMİZİN AYRILMAZ PARÇASI”

    Ayrıca biz özellikle Kırım desenlerini araştırıyorduk .Bununla ilgili de ayrıca bir proje yapmak istiyorduk. Kırım Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçasıdır ve Kırım Ukrayna’dır. Çünkü tüm bu desenler, Kırım desenleri de olmak üzere kimliğimizin, kültürümüzün ve devletimizin bir birer parçasıdır.”

    QHA

    Anahtar Kelimeler:
    SergiQRQR KoduNakış
    Avatar
    Adınız
    Yorum Gönder
    Kalan Karakter:
    Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
    Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.