Rauf Raif Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde KKTC'nin Baf kasabasında 3 çocuklu ailenin 4. çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Denktaş, siyasetçi ve yazardır; KKTC'nin kurucusu olmakla birlikte ilk Cumhurbaşkanıdır. 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

Siyasi Yaşamı ve Cumhurbaşkanı Yılları

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçilmiştir. 18 Şubat 1973 tarihine gelindiği zaman Dr. Fazıl Küçük'ün görevinden ayrılmasının ardından Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçilmiştir. 28 Şubat 1973 tarihinde görevinden istifa ederek aynı gün KKTC-Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı seçildi. Kıbrıs Harekâtı'nın ardından 13 Şubat 1975 tarihinde ise Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanının ardından devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürütmüş ve anayasa uyarınca 1976 yılında yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçilmiştir.  

15 Kasım 1983'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanından sonra tekrar ülkenin Cumhurbaşkanlığına seçildi. 22 Nisan 1990'da yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmiştir. 1995 yılında yapılan seçimlerde tekrar cumhurbaşkanı seçilmiştir. 2000 yılına gelindiğinde KKTC-deki seçimlerde %43,67 oranında oy almış ve seçim ikinci tura kalmıştır. Seçim esnasında ikinci tura kalan diğer aday Derviş Eroğlu'nun seçim adaylığından çekilmesi üzerine seçimden galip olarak çıktı.

2012 yılının 8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmış, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında hayatını kaybtmiştir. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edilmiştir. 17 Ocak 2012 tarihinde, gerçekleştirilen devlet töreniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi.

KKTC'nin kuruluşunda Rauf Raif Denktaş’ın, hayatını Kıbrıs davasına adadığını, son nefesine kadar Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerini en iyi şekilde korumak için büyük uğraşlar verdiğini her bir Türk vatandaşı unutmamalıdır.

Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini, bu topraklarda bağımsız, özgür, egemen devlet sahibi bir halkın ferdi olarak yaşamak isteyen her KKTC vatandaşının çok iyi okuması gerekmektedir. Merhum Rauf Denktaş’ın KKTC'nin en sorunlu zamanlarında kararlı duruşu, engin bilgi birikimi ile fikir ve idealleri odağında vatanının ve halkının vizyon yolunu aydınlatan örnek bir lider olarak geride büyük izler bıraktımıştır.

Nitekim Onun, geçmişten günümüze süren onurlu mücadelelerde ortaya koyduğu ilke ve değerleri, KKTC'nin misyon ve vizyonunu daima hatırlatacaktır. Ayrıca genç nesillere rehberlik edecek bu ideoloji ışığında tam bağımsız KKTC yerine, yine tam bağımsız "Kıbrıs Türk Cumhuriyeti"ni görmek, dünyadaki her bir Türk'ün düşüncesinde daima hedef olarak kalacaktır.

Merhum KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı, aramızdan ayrılışının 12. yıl dönümünde saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Saygılarımla,

Dr. Elvin ABDURAHMANLI
KİAMP- Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu T.C Genel Koordinatörü




 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.