"Bre oğul dün geldik bugün gidiyoruz ömür geçti gitti hiç bir şey anlamadan" 

İnsan ömrü ne de çabuk geçiyor. Gerçekten insan farketmeden. Okul, askerlik, iş, evlilik çocukların eğitimi falan derken geri dönülmez baharın akşamına ulaşıyor insan.

Bu tabii bir süreçtir.

Ramazan ayı insana SABRETMEYİ, AÇIN HALİNDEN ANLAMAYI, İNSANLARA HAMİYET PERVER DAVRANMAYI, KATI YÜREKLERİN YUMUŞAMASINI, ALLAH'I ANMAYI ve pek çok hikmeti barındırır. Muhasebe ayıdır. Tevbe ayıdır. Kur'an’la hemhal olma ayıdır.

İnsanlara faydalı olan insanların en hayırlısı olmak gayreti ile sürdürülen hayatlar olması ne kadar takdire şayandır. Ancak ne var ki sınırları aşan haddi aşan süreçler de yaşayabilmekte insan!

Haksızlıklar, kötülükler, arsızlıklar, namussuzluklar say sayabildiğin kadar. 

Ve hayata herhangi bir ani veda olmadan ömrünü yaşamak nasip olmuşsa insan için hatalarından dönmeye helalleşmeye fırsatı var demektir. Sonrasında ise Allah'ın mağfiretini beklemek tabii ki.

Ulaştığı imkan ve fırsatı faydalı olmaya vesile bilmiş ve değerlendirmiş olmalı insan. Adalet duygusu gelişmemiş helal nedir? Haram nedir? Kul hakkı nedir? Bilmeyen birisi ya da bildiği halde önemsemeyen birisi kendisi için hesap veremeyeceği bir ebedi aleme böylece  yelken açmış olmak ne hazindir. Faydalı olmakla mükellef olduğu insanlara hayatı dar etmiş olabileceği ihtimali de bir fani için gerçekten ne hazindir!

Allah'ın lutfettiği ömrün sonuna yaklaştığını hissettiğinde kendisine birtakım saiklerle gösterilen iltifatlar bittiğinde biriktirdiği mallarının esasen hiçbir anlamının da olmadığını anladığında pişmanlıklarla dolu bir hayatı geride bırakanlardan olmamak ne büyük ne aziz bir ömürdür!

Hedeflerinin olduğu hayallerinin olduğu zaman aralığında da insan bedenen çaresizlik içine düşebilmektedir. 

Hayat her zaman her duruma gebedir.

Ramazanı şeriften istifade etmek için varsa zekat, sadaka hayır hasenatını yaparak fırsata çevirelenlere ne mutlu.Tevbe etmek helalleşmek kul hakkı irtikap etmemek için insan kendi vicdanına sormalı kendilerini haklı çıkaracak deliller aramayı bırakıp helalleşmek için fırsata çevirmeli. Kul hakkının maddi yanının olduğu kadar manevi yanı da vardır. Bir insanın izzeti şerefini küçültücü sözler insanın yıllarca sağladığı itibarını yerle yeksan eder ve itibarın tekrar kazanılması maddi kazanımlardan çok çok zordur. Mazallah insan itibarı birkere düşmeye görsün. Meşhur hikayedir ama hatırlatmak isterim. Bir şahıs dedikodusunu yaptığı şahıstan helallik almak ister ve şahıstan helallik ister şahıs tabiki neden olmasın ancak sen bunun için önce bir tüy yastık alacaksın onu bir tepede etrafa saçacaksın sonra onları hiçbirisini kaybetmeden tekrar toplayacaksın der. Bunun üzerine şahıs ama bu nasıl olur mümkün değil der. Helallik istediği şahıs ise; işte senin dedikodun böylece etrafa dağıldı onları nasıl düzelteceksin der.

Mesele bu kadar açıktır.

Allah yüz aklığı ile huzura çıkanlardan eylesin.

Geçtiğimiz Ramazandan bu güne gerek virüs gerek başka nedenlerle yakınlarımızdan dostlarımızdan pek çok insanı ahiret yolculuğuna uğurladık benim de muhterem validem ebedi aleme gidenlerden oldu. Allah cc mağfireti rahmeti ile razı olduğu kullarından eylesin mekanları cennet olsun inşallah. Sonuç insan için "bir varmış bir yokmuş"a dönüyor! dünyasını değiştirenlerin çoğu belki de bu sonu beklemiyorlardı kim bilir ölüm akıllarının ucundan geçmiyordu!

Ölüm ders almak için en iyi nasihattir idrak edebilirsek!

Sağlık afiyet ile  Ramazan aylarına kavuşmayan dünyada zulüm altında yaşayan nice mazlumlar kardeşlerimiz var Çin zulmü altında inim inim inleyen Oruç tutmaları yasak Uygurlar, Myanmar’da Arakan Müslümanları, İsrail zulmü altında Filistinliler ve nicelerinin kurtuluşlarına vesile olmak şuuru ve gayreti içinde hayra ve iyiliğe vesile olmak ve Ramazan'ı Şerif'i hakkıyla idrak ederek yaşayanlardan olmak dileğimle.


Selam ve muhabbetlerimle..

Vesselam...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.