Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (14) - "Zafer Meydanı, diğer Müzeler ve Anıtlar"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ALİ KAYBAL / Bükreş 

Bükreş gezimizin bu 14. ve son bölümünde Bükreş Zafer Meydanı ile diğer Müzeler ve Anıtları anlatacağım.

PİATA VİCTORİEİ METROSU VE ÇEVRESİNDE YER ALAN TARİH

Zafer meydanı olarak geçer. Zafer (Viktorya) Meydanının haritası

Dışarıdan Bükreş’e gelenler için en kolay yol ya metro ya da taksi. Taksi olarak uber de bulunuyor. Uberlere internet üzerinden ulaşıyorsunuz. Ödemelerinizi kart üzerinden yapıyorsunuz. Uber taksi sizi alıyor ve istediğiniz yere götürüyor. Taksiciler biraz uyanık. Hemen hemen bütün taksiciler İngilizce konuştuğunuz zaman anlıyorlar. Taksimetrenin gösterdiği rakamdan fazla para verdiğiniz zaman onun üstünü size geri vermiyor. Sizi bahşiş vermiş gibi görerek teşekkür edip paranın üzerine yatabiliyorlar.

Viktorya meydanına metrodan çıktığımız zaman geniş bir alan sizi bekliyor.

Victoriei Meydanı ( Rumence : Piața Victoriei , [ˈpjat͡sa vikˈtori.ej] olarak okunur ) Bükreş'in merkezinde , Calea Victoriei , Lascăr Catargiu Bulvarı, Iancu de Hunedoara Bulvarı, Kiseleff Bulvarı , Ion Mihalache Bulvarı ve Nicolae Bulvarı’nın bulumduğu önemli bir kavşaktır.

Viktorya meydanında alt geçit . 

Ofis binaları Piatoa Victoriei, Bükreş, Romanya Bulvar geçidi Büyük ofis kulelerine ve hükümet binalarına yakınlığı ile ünlüdür. 

Ana hükümet binası 1937 yılına kadar uzanıyor, inşaat çalışmaları başladığında ancak 1950'de tamamlandı. 1987'de, komşu apartman binaları ve Victoria Alt Geçidi inşa edildi, alt geçit 1987-1989 ve 1992-1994'te apartmanlar tamamlandı.

En önemli kamu binalarından bazılarının bir listesi:

Genel Merkezi Romen Hükümeti (adında Victoria Palace meydanına sonra).

Grigore Antipa Bükreş Doğal Tarih Müzesi.

İşte en yüksek ofis binalarından bazılarının bir listesi:

Bükreş ve Romanya'daki en yüksek 2. bina olan Bükreş Kule Merkezi

Bükreş'teki en yüksek binalardan biri olan BRD Kulesi

ZAFER MEYDANININ ETRAFINDA YER ALAN ÖNEMLİ YAPITLAR VE ESERLER

MONUMENT TO THE HEROES OF THE AİR ( Hava Kahramanları Anıtı )

Hava Heroes Anıtı ( Rumence : Monumentul Eroilor Aerului ), Havacılar bulunan Square, Havacılar üzerinde Boulevard, Bükreş ,

Heykeltraşlar Lidia Kotzebue [ ro ] (1885-1944) ve Iosif Fekete tarafından 1930 ve 1935 yılları arasında inşa edilmiş. (65,6 ft) yüksekliğindeki yapı, sırayla dört yamuk prizmaların üzerinde duran bir dikilitaş biçimli taş kaide üzerine oturmuş bronz heykellerden oluşuyor. Yaylarla birbirine bağlanmış. Tüm kompleksin altında dairesel bir taş taban bulunur.

15 m'ye ulaşan dikilitaşın tepesine bağlı, uçan bir adamı betimleyen 5 metrelik 5 tonluk bir heykel, kanatları uzanıyor. Şal kıvrımları belinden dikilitaşın üzerine düşer. Her biri farklı bir uçuş girişimi aşamasında olan üç havacı , dikilitaşın tabanında tasvir edilmiştir.

Kaide üzerinde, havacıların nişanları, kaskları ve teçhizatı ile anıt yapıldığı sırada ölümlerine çarpmış olan Romen havacıların isimlerinin yazılı olduğu oyulmuş plaklar yer alıyor. Bu adamlar çeşitli amaçlar doğrultusunda öldüler: I. Dünya Savaşı'nda beceri geliştirme, performans, macera ve dövüş. İlk isim, 20 Nisan 1912'de bir eğitim uçuşu sırasında uçakta öldürülen Gheorghe Caranda'nın adı; Bunlardan sonuncusu, 29 Mayıs 1934'te Cernavodă çevresindeki tepelerde yoğun siste öldürülen Sava Rotaru .

Resmi görevden sonra, kaidenin Kuzey alt tarafına 99 ek isim daha yazılmıştır.

Bu heykelden Zafer meydanına gelirken Kiseleff parkının karşısında Dışişleri Bakanlığının (Ministerul Afacerilor Externe ) binasını görebilirsiniz.

https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipOB_ehhC-u8Gs0Bl1SzpohE227tbivy1iuwcBe3=w408-h544-k-no

Dışişleri binasının arka sokaklarına yer alan National Museum of Maps and Old Books ( Ulusal Haritalar ve Eski Kitaplar Müzesi ) binasını görürsünüz.

Haritalar ve Eski Kitaplar Ulusal Müzesi, Bükreş'te Str'de bulunan ulusal bir müzedir. müzedir . 21 Şubat 2003 tarihinde kuruldu. Dana ve Adrian Năstase , kişisel koleksiyondan yüzlerce haritayı bağışlayarak harita koleksiyonunun oluşturulmasına büyük katkıda bulundu.

Müze binasına 1000'den fazla harita , gravür , resim , litografi ve müzenin temasına özgü çeşitli nesneler dahildir . Sergiler , dünyadaki kartografik başarıların tarihsel gelişimini ve özellikle de Romanya'nın coğrafi alanını ifade eden sanatsal gelişimini vurgulamak isteyen, sanatsal olanla uyumlu bir şekilde bilimsel tarafa saygı duyan bir süitte düzenleniyor .

Strabo , Ptolemy , Herodot ve diğerleri gibi büyük coğrafyacılar ve tarihçilerden gelen bilgilere göre, en önemli sergiler 16. yüzyılın büyük coğrafyacıları tarafından yapılan haritaları içerir .

Hemen cadde boyunca yemyeşil ağaçlarıyla Parcul Kiseleff bizi bağrına basar şekilde bekliyor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/9/92/Parcul_Kiseleff.jpg/250px-Parcul_Kiseleff.jpg

Kiseleff Park , Bükreş'teki bir park olup , Kiseleff Yolu'nun her iki tarafında, Ion Mihalache Bulvarı, Aviatorilor Bulvarı ve Ion Mincu Sokağı'nın tarif ettiği üçgende yer almaktadır.

Park, Bükreş'in bu bölgesindeki ormandan Kiseleff Yolu yapıldığı yıl 1832'den sonra kuruldu. Parkın tamamlanması, Gheorghe Bibescu ve kardeşi, tahtın halefi Barbu Știrbey'in adı ile ilgilidir .

Parkın planlarını takip eden peyzaj mimarı Cișmigiu Park düzenine katkıda bulunan peyzaj mimarı Wilhelm Mayer'dir . Şu anda park 31.690 m² alana sahip.

Parkın içinde kültürel insanların büstlerini temsil eden birkaç heykel dağılmış: Nicolae Leonard , Ovidiu , Barbu Stefanescu Delavrancea . Kral Ferdinand'ın heykeli 2001 yılında İranlı şair ve gökbilimci Hakim Omar Khayyam'ın heykeli ile yerleştirildi . Heykel, ülkeye yapılan resmi ziyaretin ardından İran büyükelçiliğinin desteğiyle yerleştirildi . Parkın içinde de heykeltıraş George Apostu'nun eseri olan 4 parçadan oluşan bir heykel kompleksi bulunuyor. .

Park içinde Heykeller

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/a/a2/Parcul_Kiseleff_N_Leonard.JPG/90px-Parcul_Kiseleff_N_Leonard.JPG https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/1/11/Parcul_Kiseleff_Ovidiu.JPG/90px-Parcul_Kiseleff_Ovidiu.JPG https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/9/92/Parcul_Kiseleff_Delavrancea.JPG/90px-Parcul_Kiseleff_Delavrancea.JPGhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/3/30/Parcul_Kiseleff_Omar_Khayyam.JPG/90px-Parcul_Kiseleff_Omar_Khayyam.JPG
Ovidiu      Nicolae Leonard   Barbu Ştefănescu Delavrancea  Hakim Omar Khayyam

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/c/c0/Parcul_Kiseleff_zona_Apostu.JPG/120px-Parcul_Kiseleff_zona_Apostu.JPG

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/d/d8/Parcul_Kiseleff_MIR.JPG/90px-Parcul_Kiseleff_MIR.JPG

Romen Piyade Anıtı ;

27 Nisan 2000 parkı yeni anıt ile onurlandırdığı Anıtı Rumen Piyade . Bronz, kendi dökümhanesinde, heykeltıraş Ioan Bolborea tarafından yapılan anıt, savaş arası dönemde, Hitler’in baskısı altında Antonescu tarafından yıkılan piyadelerin bir anıtının bulunduğu yerde bulunuyor .

Parktan sonra yolumuzun üzerinde Aviatorilor Bulvarı ile Alexandru 1-3 köşesinde

Manu-Auschnitt House , yer almaktadır .

https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipNnj84vRDeJjFMVliL0iS0btG6DmoVtWIn8jisE=w408-h306-k-no

Louis XIV tarzındaki ev, Elisabeta (Zetta) Cantacuzino ile evli olan avukat Ioan (Iancu) Manu (1872-1959) için mimar Grigore Cerchez'in planlarına göre inşa edildi . Ev Paris'teki Biron Sarayı'nın (şimdi Rodin Müzesi) sadık bir kopyasıdır ve yapımı 1915 de tamamlanmıştır.

Meydana yaklaşırken parkın köşesinde Muzeul Național de Geologie ( Ulusal Jeoloji Müzesi ) yer alır.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/e/ec/Muzeul_Geologic_Bucuresti.jpg/220px-Muzeul_Geologic_Bucuresti.jpg

Ulusal Jeoloji Müzesi , Bükreş'teki Kiseleff Yolu üzerinde , Victoria Meydanı ve Kiseleff Parkı'nın yakınında bulunan bir müzedir .

Ulusal Jeoloji Müzesi, 1990 yılında , mimar Victor G. Stephănescu'nun planlarını takip ederek 1906'da inşa edilmiş olan Romanya Jeoloji Enstitüsü binasında halka açılmıştır .

Kalıcı sergi 14 temel sergiden oluşmakta ve müzenin bilimsel koleksiyonundaki toplam 70.000 örnekten yaklaşık 7.700 sergi içermektedir. Müze içerisinde aşağıdaki heykeller de yar alır.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/9/9f/MGN_Murgoci.jpg/90px-MGN_Murgoci.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/3/31/MGN_Mrazec.jpg/90px-MGN_Mrazec.jpg

Ludovic Mrazec  Gheorghe Munteanu Murgoci

Hemen karşı köşede Muzeul Național al Țăranului Român (Romanya Ulusal Köylü Müzesi) yer alır.

Romanya Ulusal Köylü Müzesi (Rumence: Muzeul Național al Ţăranului Român) yer alır. Romanya'da bulunan, tekstil koleksiyonu (özellikle kostümler), simgeler, seramik ve Rumen köylü yaşamının diğer eserlerini barındıran bir müzedir. Avrupa'nın önde gelen popüler sanat ve gelenek müzelerinden biri olarak 1996'da "Avrupa Yılın Müzesi" seçildi.

Müze Piaţa Victoriei yakınlarındaki Şoseaua Kiseleff'de bulunan müze, Rumen Kültür Bakanlığı himayesinde altındadır. Koleksiyonunda 100.000'den fazla nesne bulunmaktadır.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/MTR_2.jpg/250px-MTR_2.jpg

"Ev içerisinde ev"

İlk olarak 1906 yılında Alexandru Tzigara-Samurcaş tarafından açılan ve yönetilmeye başlanan müze, 5 Şubat 1990'da, Nicolae Ceauşescu'nun indirilip infaz edilmesinden sadece altı hafta sonra, yeniden açıldı. Komünist dönem boyunca bina ülkenin komünist partisini temsil eden bir müze halini aldı. Müzenin bodrumunda, eski müzenin bazı eserlerinin ironik bir görüntüsüne ayrılmış bir oda bulunmaktadır.

Geleneksel Rumen mimari özellikleri kullanılmış olan bina, Devlet Darphanesinin (Monetăria Statului) eski sitesinde inşa edilmiştir. Başlangıçta Romalı sanat müzesi olarak yapılması düşünülen bina, Nicolae Ghica-Budeşti tarafından tasarlanmış ve 1912-1941 yılları arasında yapılmış.[3] Bina, Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

Ulusal Köylü Müzesinin hemen yanında da Muzeul Antipa ( Ulusal Doğa Tarihi Müzesi "Grigore Antipa") yer alır.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/LogoAntipaNou.jpg

Antipa Müzesi Arması

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Muzeul_Antipa_1990.jpg

1990 yılında "Grigore Antipa" Ulusal Doğa Tarihi Müzesi.

Wikimedia Commons ile ilgili multimedya materyalleri içerir.

Doğal Tarih Antipa Ulusal Müzesi bir olan müze içinde Bükreş sayılı Kiseleff]] bulunan 1. Müzenin mirası, farklı zoolojik , paleontolojik , mineral ve kaya ve etnografik koleksiyonlarda gruplanmış 2 milyondan fazla parçadan oluşuyor .

Çoğu Doğa Tarihi Müzesi gibi, Ulusal Doğa Tarihi Müzesi "Grigore Antipa" da üç ana işleve sahiptir:

Müzecilik, yani koleksiyonerlerin korunması, restorasyonu ve sunumu, hem araştırmacılar hem de öğretim elemanları veya öğrenciler için ve ayrıca halk için;

Araştırma, yani keşif gezileri, taksonomi, doğal tarihin farklı alanlarındaki bilimsel çalışmalar ve bunlara ilişkin yayınlar;

Eğitim ve uzatma, yani yüksek öğretim, doktora çalışmaları, konferanslar, didaktik popülerlik faaliyeti, halk eğitimi ile ilişkiler, Grigore Antipa ve Emil Racoviţă " Doğal Kültür " olarak adlandırılan yayın yapan belgelerin, kitapların, broşürlerin, CD'lerin ve web sitelerinin yayınlanması. 



Kurumdan görünüm: Karadeniz faunasını sunan interaktif diorama .

Kurum, kütüphane, çizimler, eskizler, haritalar, resimler, geçmişe ait araştırmacılardan ve geçmişin kaşiflerinden miras kalan nesnelerin eklendiği osteolojik, zoolojik, mineralojik, jeolojik, paleontolojik ve etnografik koleksiyonlardan oluşan değerli bir mirasa sahiptir:

Toplamda, 2 milyondan fazla Romanya'da en çok sayıda ve çeşitli parçaların hepsi aynı anda sergilenemediğinden, bazıları geçici sergiler kullanıyor, birçoğu geniş bir doğa bilimi araştırması temeli olarak kullanılmak üzere çekmecelerde kalıyor.

Müzenin hayvanat koleksiyonları , ülkedeki ve yurtdışındaki biyolojik çeşitliliği belgelemeye izin veriyor ; jeolojik ve paleontolojik koleksiyonlar, karasal kabuğun, iklimin ve mevcut Romanya topraklarındaki biyolojik çeşitliliğin sürekli değişimini göstermektedir.

Etnografik koleksiyonlar biyoçeşitliliğin en ince yönlerinden birini yakalar: sosyo-kültürel çeşitlilik. Koleksiyon , doğanın ekolojik vizyonunu ve insanlığın çevre ile olan ilişkisini veren Ernst Haeckel'in öğrencisi olan Grigore Antipa'nın geometrik vizyonuna uygun olarak sentetik bir evrim anlayışı sağlar.

Özel depolarda bu etkileyici mirasın korunması ve ışık, toz veya nem etkisine duyarlı parçaların zarar görmemesi, müzisyenlerin ve küratörlerin sorumluluğundadır.

Önümüzde artık Zafer meydanı (Victoria Palace Guvernul României) ile Victoria Sarayı ve diğer binalar bütün güzellikleriyle yükselir.

Zafer Sarayı ( Romen : Palatul Victoria ) çok büyük bir devlet yapıdır Zafer Meydanı içinde (Piaţa Victoriei) Romanya Başbakanı Bakanlarıı ve onun kabinesini barındıran bir yapı.

Zafer Sarayı 1937'de Dışişleri Bakanlığına ev sahipliği yapmak üzere tasarlandı ve 1944'te neredeyse tamamlandı. 1930'lar ve 40'lar. Zafer Sarayı, kemerli bir zemin seviyesine, ana cephesinde uzun bir ince iskele kolonisine ve iki gömme üst kata sahip, stilize edilmiş anıtsal bir klasik tasarımdır. Cepheler tamamen Carrara mermeriyle kaplandı, panellerin her iki ucunda da kabartmalar yapıldı ve cömertçe dekore edilmiş iç mekanlar vardı.

Bina, II . Dünya Savaşı'nda 1944 Bükreş Bombası'nda ağır hasar gördü . Daha sonra, Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlar Konseyi'ne ev sahipliği yapan, 1952'de açılan, kabartmalar ve daha az süslü iç mekanlar olmadan, traverten olarak rahatlatan, önemli restorasyon ve yeniden inşa çalışmaları yapıldı.

Romanya Devrimi’nin ardından 1990 yılında, komünizm sonrası Romanya’nın ilk hükümetinin merkezi haline geldi. Saray 2004 yılında tarihi bir anıt ilan edildi.

Meydanın hemen aşağısına sarkan cadde üzerinde "Filipescu-Cesianu" House Casa Filipescu-Cesianu bulunmaktadır. Victoriei Meydanı yakınında, Calea Victoriei ile Sevastopol Caddesi arasındaki kesişme noktasında, avukat Constantin Cesianu'nun evi.

Filipescu-Cesianu Evi (1892), 1846-1850 yılları arasında eski bir konut düzenlemesini temsil eder ve Bükreş'in Belle Epoque'deki orijinal aristokrat konutlarından biri olup, orijinal projeye sadık kalmıştır.

Bu konutta, Romanya aristokrasisinden Iancu Filipescu ve Maria Ghica Filipescu gibi bazı aileler yaşadı. 1892'de Constantin Cesianu bu aristokrat konutu mimar Leonida Negrescu'nun desteğiyle genişletti. Bu vesileyle dış dekorasyonlar ve imparatorluk çatısı yapıldı ve konutun parkı düzenlendi.

Filipecsu’nun evini geçtikten sonra sırada Ulusal müze var.

GEORGE ENESCU MUZEUL NATİONAL. Diğer adıyla "cantacuzino sarayı " yer alır.

Ulusal Müze "George Enescu" in Bükreş 1956 yılında kurulmuş ve Calea Victoriei üzerinde barındırılan Cantacuzino Sarayı.

George Enescu Anıt Evi

"George Enescu" Müzesi, Kültür Bakanlığı'na bağlı bir kamu kültür kurumudur . Romanya devletine ve müzeye George Enescu ve ailesi tarafından sunulan bağışları , yani Cantacuzino Sarayı ve Bükreş'teki Anıt Evi, Sinaia'daki Anıt Evi - Villa "Luminiș" ve Tescani'deki Anıt Evi'ni bir araya getiriyor.

Müzedeki besteci George Enescu'ya ait olan eserler arasında, dört yaşında hediye olarak aldığı ilk kemanı ve Birinci Dünya Savaşı'na katkısı sonucu elde ettiği madalyaların bir kısmı bulunmaktadır .

Cuntacuzino sarayını geçtikten sonra Palace Casino yer alır. Sanatsal sunumların yapıldığı bir bina.

Sanat evinin hemen karşısında küçük bir mahalle parkı bulunmakta. Bu parkın içinde yine heykeller ve köşesinde de klasik hale gelmiş haliyle bir kilise bulunmaktadır.

Türkiye’de cami sayısı çok diyenler, buradaki kiliseleri görmemiş olanlardır diye düşünüyorum.

1986'dan 2009'a kadar müze kısmen halka açıldı. Kapsamlı restorasyon çalışmalarından sonra, Sanat Koleksiyonları Müzesi Haziran 2013'te yeniden açıldı.

Tarihi binalar arka arkaya yer almıştı. İşte Müzeul Colectiuol De Art (Sanat Koleksiyonları Müzesi )

Müze, 1927'den başlayarak ailelere Romanya devletine bağışlanan 44 koleksiyondan oluşmaktadır: Hurmuz Aznavorian, Dumitru ve Maria Ștefănescu, Josefina ve Eugen Taru, Emanoil Romulus Anca ve Ortansa Dinulescu Anca, Mircea Petrescu ve Artemiza Petrescu, Sică Alexandrescu, Clara ve Anat. Baconsky, Sorin Schachter, Céline Emilyan Marcu Beza - Hortensia ve Vasile Beza, Alexandra ve Barbu Slătineanu ve ark.

Müze binanın üç gövdesinde koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır: modern Romen sanat eserleri, halk Romence sanat eserleri, resim eserleri, grafik, heykel ve Batı ya da Doğu kökenli dekoratif sanat eserleri.

Müzenin bahçesine bakan Romenler ve bahçede baktıkları heykel

Müzenin önünden akıp giden caddenin üzerinde de Academiei Romane

Bükreş sokaklarında gezinmek çok keyif verici. Hiç sıkılmadan, yorulmadan temiz bir havayı teneffüs ederek bol bol yürüyebilirsiniz.

Ve Bükreş'teki bu tarihi ve turistik gezimizin sonuna geldik.

Tüm Bursa Arena Okuyucularına sağlık ve esenlikler diliyorum..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.