AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘DAHA ADİL BİR DÜNYA MÜMKÜN’ isimli bir kitap yazdığı açıklandı.

Piyasaya çıkan kitaptaki bazı tespitler çok ilginç. Sanki bir muhalefet partisi lideri kaleme almış. Önce şu tespitlere bir göz atalım:

-Dünyanın düzenini, kurtuluşunu, mutluluğunu sağlayacak olan adalettir.

-Birçok ülkede politikacılar, aklıselim davranmaktan uzak. Toplumsal barış ve istikrarı sağlamak yerine çatışmayı körüklüyor. Yumuşak yöntemlerle çözüm üretmek yerine dışlayıcılığın ve öfkenin sesi oluyor.

-Ekonomik durgunluk, küresel salgın, fakirlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler gündemimizdeki yerini koruyor.

-Mazluma karşı koruyucu, zalime karşı önleyici davranmak zorundayız.

-Demokrasi sadece egemen güçler için mi var?

-Ekonomik belirsizlikler, gelir dengesizlikleri, yoksulluk, çevre sorunları, genç işsizliği, salgın hastalıklar, sosyal dışlanma da önümüzdeki diğer sorunlar arasında yer alıyor.

-Bu düzenin artık sürdürülebilir olmadığını hepimiz görmek zorundayız. Ya bu karamsarlığa teslim olacağız ya da adil ve sürdürülebilir bir düzen kurmak için elimizden geleni yapacağız. Biz teslim olma niyetinde değiliz.

-Haklının değil, sadece güçlü olanın sözünün geçtiği bir yapının adalet, istikrar ve barış üretmesi mümkün değildir.

-Zenginlerin daha fazla zenginleştiği, fakirlerin ise sürekli fakirleştiği ve sömürüldüğü bir ekonomik düzenin adaleti sağlaması düşünülebilir mi?

-Bu düzen haksızlık ve zulüm üzerine kurulu olduğundan huzur ve refah üretememiştir.

Tüm bu tespitlerin bir an önce uygulamaya konulması lazım, çünkü Türkiye’nin hali, mevcut tablosu aynen böyle.

.

GÜNDEMDE BAŞKA NELER VAR?

Erdoğan gıda fiyatlarındaki yüksekliğe zincir marketlerin neden olduğunu söyleyerek Tarım Kredi Kooperatifi'nde alışveriş yapmış ve burada fiyatların 'gayet uygun' olduğunu öne sürmüştü. Gel gör ki, yapılan inceleme sonucu, Tarım Kredi Kooperatifi'nde bulunan ürünlerin fiyatlarının zincir marketlerdekinden ucuz olmadığı ortaya çıktı.

İşte Evrensel Gazetesi Ekonomi Servisi’nin karşılaştırması.

TARIM KREDİ KOOP. MARKETİ

A..MARKETİ

Karışık meyve suyu

7.95 TL

7.45 TL

Dolma biber

8.95 TL

9.90 TL

İrmik (500 gr)

3.25 TL

3.25 TL

Buğday unu (1 kg)

4.50 TL

4.25 TL

Makarna (500 gr)

2.75 TL

1.95 TL

Biber salçası (800 gr)

9.90 TL

10.95 TL

Kaşar (kg)

54.90 TL

55 TL

Ayran (1 litre)

5.35 TL

4.60 TL

Kefir (250 ml)

4.50 TL

4.25 TL

Pilavlık bulgur (1 kg)

7.10 TL

5.90 TL

Köftelik bulgur (1 kg)

7.10 TL

5.90 TL

Osmancık pirinç (1kg)

13.50 TL

10.45 TL

Baldo pirinç (2.5 kg)

38.90 TL

29.50 TL

Makarna (500 gr)

2.75 TL

2.95 TL

Ayçiçeği yağı (10litre)

144 TL

137 TL

Ayçiçeği yağı (1 litre)

15.90 TL

15.90 TL

TOPLAM

331.3

309.2

.

Bir de Türk lirasında devam eden değer kaybı meselesi var. 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle giren 200 TL’lik banknotla dolan gıda sepeti için bugün vatandaşın cebinden 880 TL çıkıyor. Tedavüle girdiği günden bu yana 200 TL'lik banknotun satın alma gücü gıdada yüzde 77,3, genel sepete göre de yüzde 71,9 azaldı.

.

REJİM – YARGI - AİHM

Sultanizim, neo-patrimonyal ya da Başyücelik olarak tanımlanan, Türkiye’ye özgü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yargının, yargıçların ve savcıların kararlarını değerlendirme işini kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Bunun yerine, Avrupa Konseyi ile Türkiye ilişkilerinin yargısal konular nedeniyle gerilmekte olduğuna dikkat çekmek istiyorum.

Anayasamıza göre Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymak zorunda. Karara uyulmazsa AİHM, Türkiye’yi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikâyet eder ve Komite, Türkiye hakkında, son aşaması Konsey üyeliğinden çıkarmak olan bir dizi yaptırım uygulayabilir.

Nitekim AİHM, 4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş ve 1 Kasım 2017’den bu yana cezaevinde tutulan Osman Kavala davalarında verdiği kararlara uymadığı için Türkiye’yi, Bakanlar Komitesi’ne şikâyet etti.

Bakanlar Komitesi, Demirtaş’ın serbest bırakılması için Türkiye’ye önce 22 Haziran’a kadar süre vermişti. Ancak, Türkiye bir eylem planı sunmayınca bu süre 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Süre 30 Eylül 2021 Perşembe günü bitti.

Şimdi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-02 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştireceği toplantıya kadar iki ismin serbest bırakılmasını bekliyor. Bu konuda Ankara'ya resmi bildirim de yapıldı.

Anayasanın 90. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ile Avrupa Konseyin Bakanlar Komitesinin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanması hükmüne yer veriyor.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.