Uzay çalışmaları ağırlık kazanırken bazı sorular da sırlanmaya başladı.

Bugünlerde en çok sorulan sorulardan birisi de şu:

“Uzayda üreme mümkün mü, cinsellik Yaşanabilir mi?”

Bilim insanları çok önemli çalışmalar yapıyor ve deneyler sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşıyor. Bazı uzay dergilerinde de araştırmaların sonuçları yansıtılıyor.

Şimdi yukarıdaki sorunun yanıtına birlikte bakalım:

Çığır açan uzay üreme araştırmasında, yörüngede yıllarca saklanan dondurularak kurutulmuş spermlerin kullanılmasıyla sağlıklı fare yavruları elde edildi.

Araştırmacılar insanlığın gelecekte Ay’da, Mars’ta ya da büyük uzay istasyonlarında koloniler kurması ya da astronotları Güneş sisteminin ötesinde uzun misyonlara gönderecek teknolojileri geliştirmesi halinde hangi sorunlarla karşılaşabileceklerini şimdiden araştırmaya başladı.

Uzaydaki radyasyonun üreme üzerindeki etkisinin incelendiği araştırma, evreni keşfe çıkan insanlık için Dünya’nın ötesinde üreme olanaklarını göstermesi açısından önemli.

Bilim adamları Uluslararası Uzay İstasyonu’nda beş yıl on ay boyunca dondurulan, daha sonra Dünya’da çözülen 168 fare sperm hücresini döllenmemiş yumurta hücrelerine nakletti ve bunları bir Japon laboratuvarında dişi farelere aktardı.

Kurutulmuş spermlerin ISS'de 200 yıla kadar dayanabileceğini tahmin eden Wakayama, 12 Haziran'daki 'fare spermi' deneyine atıfta bulunarak, “Genetik olarak normal birçok fare yavrusu elde edildi” ifadesini kullandı.

Sperm hücreleri, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Dairesi’nin (JAXA) Tsukuba Uzay Merkezi'nde karşılaştırmalı amaçlar için yer deposunda tutulan spermden 170 kat daha fazla radyasyona maruz bırakıldı.

Son bir not:

Kızıl gezegen Mars’ta insanların üreme ihtimalinin var olduğu da gözlendi.

İnsanların gelecekte Kızıl Gezegen'de üreyebilme ihtimaline yönelik bilimsel çalışmalar devam ediyor. Son olarak Japonya'nın Yamanashi Üniversitesi'nden Profesör Sayaka Wakayama, 'fare spermi' deneyinin detaylarını Daily Mail'e anlattı. Wakayama, "Bu keşifler, insanlığın uzay çağına Araştırmadan çıkan sonuca göre, Dünya'daki X-ışınlarına maruz kalmak bile doğurganlığı etkilemiyor. Uzmanlar, deneyden önce uzaydaki radyasyonun spermleri yok edeceğine, üremeyi imkansız kılacağına ve hatta kansere neden olacağına inanıyorlardı.

Galaksiler arası yayılma planlarından bahseden Wakayama, “Diğer gezegenlere göç etme zamanı geldiğinde, sadece insanlar için değil, evcil hayvanlar için de genetik kaynakların çeşitliliğini korumamız gerekecek” açıklamasında bulundu. Yeni bulgular, bilim insanlarının giderek daha önemli gördükleri bir şey olan gezegenler arası yaşam formu keşfetme hedefinde büyük bir adım olabilir.

12 Haziran'da Japon bilim insanları, uzayda yaklaşık 5 yıl saklanan spermlerden fare yavruları üretmeyi başarmıştı. Dondurulup kurutularak uzaya taşınan fare spermleri deneyinin, spermin uzayda 200 yıldan fazla saklanabileceğini gösterdiği ifade edilmişti.

Şimdilerde ise yeni araştırma ve denemeler yapılıyor. Bu araştırmalardan biri de uzayda cinsellik üzerine.

Özetleyelim:

Eninde sonunda uzayda yaşama adım atılacak gibi görünüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.