2021 turizminin sezon başında Rusya Dışişleri Bakanı Peskov, Mısır’ın Başkenti Kahire’de bir dizi görüşmelerde bulunmuştu. Bazı bölgesel ve siyasi konular dışında turizm konusunda da iki ülke arasında bir dizi anlaşma sağlandı. Böylece Rus turistlerin Mısır’a daha çok seyahat edebileceği vurgulandı. Her iki tarafta bundan duydukları memnuniyeti medya önünde dile getirdi.

Sorun şu:

Daha önce Türkiye’ye akın akın gelen Rus turistler böylelikle rotayı Mısır’a çevirince Türk turizmi büyük yara aldı. Her ne kadar Rusya son anda bazı vatandaşlarını Türkiye’ye yönlendirdi ama bunun yetersiz olduğunu hepimiz gördük.

2022 turizm sezonunda neler yaşanacak, Rus turistler yine rotayı Mısır’a mı çevirecek göreceğiz. Ancak, gelişmelere bakılacak olursa Rusya’da rota Mısır’a dönmüş görünüyor.

Konu hiç kuşkusuz siyasi. Aşağıda okuyacağınız haber ve gelişmeler bu görüşümüzü doğrular nitelikte.

Mısırlı turizmcilerin Rusya pazarıyla ilgili beklentisi nihayet gerçek oldu.

Ağustos ayında Rusya’dan Mısır’a sınırlı sayıda tarifeli uçuş izni veren ve sonrasında uçuş iznini sürekli genişleten Operasyon Merkezi, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne dönük tüm uçuş kısıtlamalarını kaldırdı. Aynı kararda Avusturya, İsviçre ve Finlandiya'ya dönük uçuş kısıtlamaları da kaldırıldı.

Merkez ayrıca, Rus turistin yoğun talep gösterdiği Tunus ve Tayland'a dönük uçuş yasağını da kaldırdı. Mısır’ın yanı sıra adı geçen bu ülkelerin de Rus turistler için önemli olduğunu biliyoruz.

Dikkat edilecek olursa Rusya pazarı yaymaya çalışıyor. Türkiye’ye alternatifler de böylece çoğalıyor.

9 Kasım'dan itibaren Mısır ve Rus hava yolu şirketleri, Rusya'dan Mısır'ın turizm bölgeleri Şarm El Şeyh ve Hurghada'ya kısıtlama olmadan sefer yapmaya başlayacak.

Bir de şu var:

Mısır 12 aya turizmi yaymış durumda.

Rusya turizm sektörü, Şarm El Şeyh ve Hurghada'ya dönük charter uçuş yasağının ve uçuş kısıtlamasının kaldırılması için hükümete çağrıda bulunuyordu.

Rusya'nın charter uçuşlara izin vermesi, tam da Mısır'ın yüksek sezonuna denk geldi. Bu mevsimde deniz-kum-güneş tatili yapmak isteyen Rus turistlerin, Mısır'a ilgi göstermesi bekleniyor. Mısır'ın açılması aynı zamanda, kış döneminde Türkiye’ye gelecek Rus turistlerin kararını da olumsuz yönde etkileme potansiyeli taşıyor.

Özetleyelim:

Bizim turizmciler Rusya’nın rotayı Mısır’a çevirmesini şöyle yorumluyor:

“Rusya’dan Mısır 4 saat. Türkiye’ye uçak bir saatte geliyor. Bu kadar yol katledilecek. Rus turist Türkiye’yi tercih eder.”

Turizmciler doğru söylüyor.

Ancak, konunun siyasi boyutu farklı olunca şekil hemen değişebiliyor. Rusya her konuda olduğun gibi turizm konusunda da ikili oynuyor. Buna resmen “şark kurnazlığı” denir. Putin, oyun oynuyor.

Şimdi gelelim Rusları cezbetmeye çalışan Mısır’ın ilginç yöntemine.

Mısır Turizm Bakanlığı Kasım’dan itibaren Mısır, Rus turistlere otel konaklamalarında tavan fiyat uygulama kararı almış bulunuyor.

Beş yıldızlı oteller günlük kişi başı 40 dolar, dört yıldızlı oteller ise 28 dolardan satılıyor. Böylece düşük ve sabit fiyatlarla, Akdeniz çanağında başta Türkiye olmak üzere farklı ülkeleri tercih eden Rusların yeniden Mısır’a çekilmesi amaçlanıyor.

Mısır Turizm Bakanlığı, tavan fiyat uygulamasında servis kalitesinden ödün verilmeyeceğini garanti ediyor.

Rus turistleri için Türkiye-Mısır arasında bu sene bir rekabet olmadı. Ancak bu gelişme, Türk otelcilerini 2022 yılı kontrat fiyatlarında belli marjlara sıkışmaya zorlayacağını söylemek mümkün.

Şu bir gerçek:

Önümüzdeki yeni sezonda kıran kırana bir mücadele olacak. Mısır’ın da boş durmayacağını söyleyebiliriz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.