Türkiye’nin Rus turistlere ne zaman açılabileceği tartışmaları sürüyor. Her ne kadar Türkiye ve Rusya tarafı “Siyasi bir neden yok” diyorsa da işin boyutunun başka olduğu da görülüyor.

Rusya, işi çok ustaca ve sinsi biçimde götürmeye çalışıyor.

15 Nisan-1 Haziran arası Rusya Türkiye’ye uçuşları durdurdu. Bu da beklenen Rus turistin gelmesini engellemiş bulunuyor.

Bu duruma ne oldu:

Antalya ve Alanya’da tamamen Ruslara yönelik çalışma yapan 25 otelin kapandığı söyleniyor. Diğer oteller de kendilerini 1 Haziran sonrası uçuşların başlaması ile gelebilecek Rus turistlere yönelik hazırlıyor.

Soru şu:

1 Haziran’da uçuşlar başlamaz ve daha ileri tarihe ertelenirse ne olacak?

Turizmimiz bu sezon büyük darbe yer. Geçen sezonu bile arar duruma gelebiliriz. Turizmciler bu nedenle tedirginlik yaşıyor. Birçok otel çalışanını izine gönderdi, birçok otel açılışını erteledi. Birçok otel de kapılarını yerli turizme açma çabası içinde. Sektör ayakta kalabilmek için çözüm yolları arıyor. Turizm Bakanlığı’nın da kendilerine destek olmasını bekliyor.

Bir başka konu da şu:

Türk tarafı, Rusya’nın uçuşları yeniden başlatması ve Rus turistlerin gelmesi için üst düzeyde görüşmeler yapıyor. Bunun nasıl bir sonuç vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak, görebildiğimiz kadarı ile Rusya bu konuda ayak sürüyor. Çünkü Rus turistlerin önemli bir bölümü Soçi’yi tercih etti. Önemli bir bölümü ise Mısır’a doğru yola çıktı.

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST) Başkan Yardımcısı Yuriy Barzıkin, Türkiye, Tunus ve Yunanistan gibi tatil noktalarının Ruslar için yaz sonunda veya sonbaharın başlangıcında açılabileceği tahmininde bulundu.

Yaz sezonunun sonunda ya da sonbaharda uçuşların başlaması demek bu sezon turizmimizin beklentilerinde hayal kırıklığına uğramamız anlamına gelir. Bundan sonra gelebilecek olan Rus turistin sezonu kurtarması mümkün olabilir mi? Pandemi nedeni ile yaşananlara bir de turizmimiz eklediğimizde sıkıntının boyutlarının da daha da büyüyebileceğini görmüş oluruz.

NSN radyosunda konuşan Barzıkin, tatil noktalarının açılmasının salgınla ilgili duruma bağlı olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin de salgın nedeni le şu an için devreden çıkarıldığına vurgu yapıyor.

Barzıkin Rusya’nın Türkiye, Tunus ve Yunanistan’la uçuşları büyük ihtimalle yaz sonunda veya sonbaharın başında yeniden başlatacağını düşündüğünü ifade etti.

Hemen vurgulayalım:

Barzıkin’in açıklamaları bir yerde Rusya yönetiminin de görüşlerini yansıtmaktadır. Barzıkin, Avrupa’daki başka noktalar için de benzer tahminlerde bulunulduğunu ekledi.

Özetleyelim:

Rusya, aldığı kararlar doğrultusunda bu yıl vatandaşlarının yurt dışında tatil yapmasını engellemeye yönelik çalışmalar yapıyor. Türkiye için “karar siyasi değil” deniliyor ama, bal gibi siyaset kokuyor. Bunun nedenlerini ilerleyen zaman içinde görebiliriz.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyoruz:

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin üst noktaya çıktığı günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Mısır’ın Başkenti Kahire’ye gitmiş, Rusya-Mısır arasındaki turizm görüşmelerine de katılmıştı. Bu görüşmeler sonrası Türkiye devre dışı bırakılmıştı.

Daha önce Türkiye- Ukrayna yakınlaşmasının Rusya’nın böyle bir karar aldığı noktasında yorumlar yapılmıştı. Biz de yazdığımız yazılarda “Rusya’ya da fazla güvenmemeliyiz” görüşümüzü yansıtmıştık.

Gelişmelere dikkatlice baktığımızda Rusya’nın içten pazarlığını, bu nedenle ayak sürüdüğünü görmekteyiz.

Temennimiz, görüşlerimizde yanılmamız, Rusya’dan beklenen adımların da zamanında atılmasıdır.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.