Türkiye Mısır ilişkileri “iyiye gidiyor” derken, şimdi karşımıza bir pürüz daha çıktı.

ABD merkezli Al-Monitor sitesi, Mısır'ın Türkiye'nin bölgede artan etkisini sınırlamak için Somali'yle yakınlık kurmaya çalıştığını yazdı. Bunun açılımı şu:

Mısır, Türkiye’ye karşı düşmanlık ve katı tutumunu sürdürüyor.

Bilindiği gibi Türkiye, Mısır ile ilişkilerini eski seviyeye getirmek için bir takım girişimlerde bulunmuş ve iki ülke arasında sıcak ilişkiler kurulmaya çalışılmıştı.

Türkiye komşuları ve Körfez ülkeleri ile sıkı ilişkileri yeniden kurmaya başladı. Ancak Suudi Arabistan ile Mısır işi hafiften alıyor. Biraz da kendilerini naza çekmeye çalışıyor.

Ancak, gelişmeler ve Mısır’ın tutumu bu ilişkileri askıya almış görünüyor. Mısır, aynı zamanda Türkiye’nin Libya politikalarının da karşısında yer alıyor ve Libya’dan tamamen çekilmesini şart koşuyor.

Biz de çeşitli nedenlerden dolayı “Mısır ile ilişkiler bu koşullarda zor hatta imkansız” diyoruz.

İşte Mısır’ın son oyunu:

Mısır'ın askeri alanda da son yıllarda Somali'yi desteklediğine ve zırhlı araçlar sevk ettiğine dikkat çeken Al-Monitor, tüm bu girişimlerin Türkiye'nin Somali'deki varlığını sınırlama çabasının bir sonucu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Al-Monitor sitesi, George Mikhail imzalı haberde, Mısır'ın Türkiye ve Etiyopya'nın Somali'deki varlığını dengelemek için Somali yönetimine desteği artırdığı belirtildi.

Geçen aralıkta Mısır Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir kurumun arabuluculuk eğitimleri için Somali'den 17 yetkiliyi ağırladığı hatırlatılan haberde, Mısır'ın son dönemde siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarında Somali'ye artan desteğinin dikkat çektiği vurgulandı.

Mısır'ın baraj inşaatları ve sulama sistemleri için Somali'yle görüşmeler yürüttüğünü yazan Al-Monitor, Mısır'ın 2018'de Somali'de bir güneş enerjisi tesisi kurduğuna dikkat çekti.

Haberde, Mısır'ın eğitim alanında da Somali üzerinde etki yaratmaya çalıştığı, bu amaçla çok sayıda Mısırlı öğretmenin geçen yıl Somali'ye gönderildiği ifade edildi.

Mısır hükümeti, 12 Ocak 2020'de petrol ve doğalgaz danışmanlığı için Somali'yle bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Geçen ağustosta Kahire'yi ziyaret eden Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble de, Mısır'la artan işbirliğinden memnun olduklarını açıklamıştı.

Mısır'ın askeri alanda da son yıllarda Somali'yi desteklediğine ve zırhlı araçlar sevk ettiğine dikkat çeken Al-Monitor, tüm bu girişimlerin Türkiye'nin Somali'deki varlığını sınırlama çabasının bir sonucu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, Türkiye'nin 2017'de Somali'de askeri eğitim üssü kurduğu, 2020'de de Somali'nin IMF'ye borcunu ödediği hatırlatıldı.

Al-Monitor'e konuşan Mısır'daki El Ahram Stratejik Çalışmalar Merkezi'nden Afrika uzmanı Attia Issawy, “Somali, buradaki askeri üssü nedeniyle Türkiye'nin Afrika'daki askeri varlığı açısından bir giriş kapısıydı” dedi.

Türkiye'nin Etiyopya'nın çatışma yaşadığı Somali'yle yakınlaşmasına da yardım ettiğini kaydeden Issawy, “Bu nedenle Mısır, Türkiye-Etiyopya ittifakına karşı koymak için Somali'de varlığını artırmak istiyor” diye konuştu.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.