Turizmdeki beklentilerimizden umut doluyduk. Art arda gelen olumsuzluklar beklentilerimizin boşa çıkmasına neden olmaya başladı.

Bölgemizde İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa bizim turizm sektöründe en büyük rakiplerimizdi. Pandemi döneminde salgını iyi yönetememiş olmamız, beklentilerimizi de boşa çıkarttı. Çünkü, asıl turist gelecek olan İngiltere ve Almanya başta olmak üzere, Batı Türkiye’yi riskli ülke listesine aldı. Bu durumda da Avrupalı turistler, Türkiye ayarındaki rakip ülkelere akmaya başladı. Bunların başında da İspanya geliyor.

Yunanistan ve adalarına da beklenenin üzerinde turist gelmeye başladığı söyleniyor. Şu ana kadar Yunanistan da kapılarını Türkiye’ye kapalı tutuyor. Pandemi sıkıntısının halen sürmekte olduğunu görüyoruz. Neredeyse sezon bitmek üzere ama beklenen gelişmeler de olmuyor.

İspanya derken şu konuyu anımsatalım:

Pandemi döneminde İspanya’da vaka ve ölüm sayıları artmıştı. Hükümet müthiş bir uygulama ve önlemlerle vaka ve ölüm saylarını en aşağı seviyelere düşürmeyi başardı. Bu durum da turizm sektörünü ayağa kaldırdı.

Bu satırlar yazılırken İspanya’dan gelen haberlere göre turizm bölgelerinde % 100 doluluk oranlarının yaşandığı söyleniyor.

Gelişmelere ve son duruma göz atalım:

İngiltere'nin 19 Temmuz'u 'Özgürlük Günü' ilan etmesi ve koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmasının ardından, sarı listede yer alan İspanya'ya dönük uçuş rezervasyonları yüzde 400 arttı.

İspanyol El Pais'de yer alan habere göre, İspanya'dan İngiltere'ye dönenlerin artık 10 gün karantinada kalmayacak olmasından dolayı, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda da dahil olmak üzere, Birleşik Krallık'tan bu ülkeye dönük büyük bir rezervasyon akını başladı.

İspanya havacılık otoritesi AENA, İngiltere'den İspanya'ya yapılan uçuşların geçen haftadan bu yana 3 kat arttığını açıkladı.

Ancak İspanya İngiltere'de sarı listede bulunduğu için, aşı olmayan İngilizlerin İspanya'dan dönüşte 10 gün karantinada kalması ve bu süre içinde iki kere PCR testi yaptırması gerekiyor.

Geçen hafta İngiltere’den İspanya'ya 489 uçuş planlandığı açıklandı. Bu sayı, bir hafta önce 152 olan uçuş sayısının 3 katından fazla. Ülkedeki en aktif havalimanları ise 113 uçuşla Palma de Mallorca, 70 uçuşla İbiza, 62 uçuşla Elche ve 59 uçuşla Malaga.

Hava yolu şirketleri, İspanya tatilinin önündeki engelin büyük oranda kalkmış olmasından dolayı oluşan talebe, programlarını genişleterek yanıt veriyor. İspanya'nın eski bayrak taşıyıcısı Iberia İngiltere-İspanya arasında 3 hatta uçuş yapıyor ve 2 bin koltuk sunuyor. Bunun dışında bazı charter seferlerinin de devreye girebileceği ifade ediliyor.

İrlanda merkezli bütçeli hava yolu Ryanair de İngiltere'den İspanya'ya dönük rezervasyonların rekor seviyeye ulaştığını, 2019'un eylül ayından bu yana en yüksek seviyede olduğunu kaydetti. Şirket, en popüler destinasyonların Alicante, Málaga, Tenerife ve Murcia olduğunu, artış oranlarının kimi yerler için bir önceki haftaya kıyasla yüzde 500'e ulaştığını açıkladı.

Bütün bu gelişmeler İngiliz turistlerin İspanya’ya akmaya başladığını gösteriyor.

İngiltere ile İspanya arasında 144 hatta uçan Ryanair, temmuz, ağustos ve eylül kapasitesini artıracak. Şirket şu anda, İngiltere-İspanya hattında pandemi öncekindeki kapasitesinin yüzde 80'ine ulaşmış durumda.

Özetleyelim:

Sektör temsilcileri ve esnaf ile görüşüyoruz. “İngiltere kapılarını açmaz, İngiliz turist gelmezse işimiz zor” diyorlar.

Bugünlerde turizm bölgelerimizde Arap turist fazla. Rusya’nın uçuş yasağını kaldırmasından sonra Rusya’dan gelen turistlerin de sezonu kurtarmaya yeterli olmadığına vurgu yapılıyor.

Almanya her ne kadar kararlarını gevşetmiş olsa bile, Alman ve Almanya üzerinden beklenen turist akını da olmadı. Gurbetçilerin gelişi ile biraz hareketlenme yaşandı.

Son gelişmelere de bakalım:

Daha önce İngiltere’den yapılan rezervasyonlar vardı ve bunların çoğu iptal edildi. Bazıları da rezervasyonlarını erteledi.

Turizm sezonu uzayacak. Kasım başına kadar turizm bölgelerimizde bir hareketlenme yaşanabileceği tahmin ediliyor. Sezonun uzaması otelleri ve esnafı rahatlatır mı bu sorunun yanıtı şu an için verilemiyor.

Bir de şu var:

Pandemi nedeni ile vaka ve ölüm sayılarında yükseliş sürüyor. Beklenen normalleşmeye de kavuşamadık. “Sezon uzayacak” diyoruz ama vaka ve ölüm sayılarında düşüş olmazsa ne olacak?

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.