Bu köşede zaman zaman çeşitli kamuoyu kuruluşlarının düzenli olarak yaptıkları anket sonuçlarını paylaşıyoruz. Anketlerin ortak sonuçlarında iktidardaki AK Parti ve onun destekçisi MHP’de oy düşüşlerini görmekteyiz.

Ancak şu da var:

Muhalefet partilerinde de öylesine bir şahlanış, yükseliş görünmüyor. Aldıkları oylar neredeyse hep aynı oranda kalıyor. Ya da birkaç puanlık yükseliş görülüyor.

Ana muhalefet partisi CHP’de oy yükselişi neredeyse aynı oranda. İYİ Parti oyunu en çok yükselten parti olarak dikkat çekiyor. Cumhur İttifakı’nın oylarında erime devam ediyor. Bunun da en büyük nedenlerinden biri artan işsizlik ve giderek büyüyen ekonomik çıkmaz.

Geçenlerde The Economist Türkiye için bir analiz yapmış ve “Türkiye ekonomik dar boğazdan çıkmazsa Erdoğan’ın saltanatı sona erebilir” diye de eklemişti. Özetle, Cumhur İttifakı’nın geleceği, seçimleri kazanıp kazanamayacağı ekonomideki gidişe bağlı olacak gibi görünüyor.

Şimdi sizlere değişik bir pencereden kamuoyu araştırması sonuçlarını paylaşalım.

Uluslararası yayımlanan tüm anketleri bünyesinde toplayarak takipçileri ile paylaşan Europe Elects, Türkiye'de Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin 15-19 Şubat ile 21-28 Haziran anket sonuçlarını karşılaştırıp paylaştı.

Yapılan karşılaştırmada Cumhur İttifakı'nda bulunan AK Parti ve MHP'de büyük düşüş gözlemlenirken, Millet İttifakı'nda yer alan CHP ve İYİ Parti'de artış oldu.

Anket şirketinin Şubat 15-19 tarihinde yaptığı çalışmada,

AK Parti: %42,6

CHP: %22,6

İYİ Parti: %10

HDP: %11,7

MHP: %11,1

DEVA: %3,2

Gelecek Partisi: %1,3

Saadet Partisi: %1,3

Olarak açıklanırken, 21-28 Haziran tarihleri arasında yapılan çalışmada erimeyi gözler önüne serdi.

Söz konusu şirketin son anket çalışmasıyla beraber Cumhur İttifakı, Şubat ayından Haziran ayına kadar toplam yüzde 14,5 oy kaybederken, Millet İttifakı'nda yer alan CHP ve İYİ Parti'nin de oylarında dikkat çeken bir artış oldu.

Europe Elects'in, Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'ne dayandırdığı anket çalışmasında 21-28 Haziran'da yapılan çalışmada partilerin oy dağılımı ise şöyle:

AK Parti: %32,1

CHP: %29,6

İYİ Parti: %13,8

HDP: %12,7

MHP: %7,1

DEVA: %3,2

Gelecek Partisi: %1,3

Saadet Partisi: %0,2

Özetleyelim:

Seçimlere daha iki yıl var. Bu süre içinde köprülerin altından daha ne sular geçecek. İç ve dış sorunlarda sıkıntılar sürecek mi? Yoksa ekonomi ve işsizlik sorunları çözülüp, düzlüğe çıkış yolları bulunacak mı? Muhalefetin beklentilerinden çok nasıl bir proje le sahaya ineceği de önemlidir.

Bekleyeceğiz ve bu gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Bu süre içinde yapılacak kamuoyu araştırmalarının sonuçlarını da yine sizlere paylaşmayı sürdüreceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.