Gündemden düşmeyen ekonomi, yine gündemin başına oturdu. Gündem sıkça değişse de ekonomi yine gündemi sallamaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her seçimde partisinin önünde “çekirdek oyu” bulunurdu. Erdoğan, bu oyla seçimleri hep göğüslemeyi bildi. Son yapılan anketlerde Erdoğan’ın bu “çekirdek oyunun partisinin oyu ile aynı seviyeye geldiği görülüyor.

Nedenini hemen açıklayalım: Ekonomi.

Türkiye Raporu Nisan 2021 anketinin sonuçları yayınlandı. Ankete katılanlara "Sizce içinde bulunduğumuz ekonomik sorunları hangi lider çözebilir?" sorusu yöneltildi. Türkiye'de vatandaşların ekonomi konusunda Erdoğan'a olan inancı giderek azaldığı ortaya çıktı.

İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki sosyal medyadan yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın oranı ilk defa AKP'nin çekirdek oyuna kadar geriledi. Selçuki paylaşımında şunları yazdı:

"Mayıs 20’den beri ekonomiyi kim düzeltir soruyoruz. Nisan ayında ilk defa Erdoğan diyenlerin oranı ile AK Parti’nin çekirdek oyu aynı seviyeye geldi. Önceleri Erdoğan AK Parti’nin önünde giderdi."

Şunun altını çizelim:

Merkez Bankası’nın 128milyar dolarının nerede olduğu konusu iktidarı ve “Ekonominin patronu benim” diyen Erdoğan’ı yıpratmış bulunuyor. Ana muhalefet Partisi de bunun üzerinden Cumhurbaşkanına yükleniyor.

Sorunun sadece Merkez Bankası ile sınırlı olmadığını da görmekteyiz.

Ekonomi iyi değil. Geçinemeyenlerin ve işsiz kalanların sayısı her geçen gün artıyor. Pahalılık ve getirdiği enflasyon altında ezilenler seslerini duyuramıyor. Bu gidişin faturası da ister istemez “Ekonominin patronu benim. Ben bu işten iyi anlarım” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kesiliyor.

İşte son anketten çıkan sonuç bize bu gerçeği yansıtıyor.

Ankete katılanların önemli bir bölümünün “Ekonomiyi artık Erdoğan düzeltemez” diye yanıt vermesi, Erdoğan’a olan inancın da azalmasına neden olmuş görünüyor.

Seçimlere iki yıl var. Türk ekonomisi eğer bu iki yıl içinde beklendiği gibi düzlüğe çıkarılamazsa sıkıntı daha da büyüyecek. Gelişmeler ve ortadaki durum bunu gösteriyor. Erdoğan ve ekibini son iki yıl çok önemli bir sınav bekliyor.

Ekonomideki kötü gidiş devam ederse Erdoğan’a olan güvenin daha da sarsılacağı bir gerçek. Kaldı ki, ankete katılanların önemli bölümünün de AK Parti’ye oy verenlerden oluştuğu söyleniyor.

Şimdi de Avrasya Araştırman’nın son anketine göz atalım. BU anket sonunda ortaya çıkan tablo, Cumhur İttifakı’nın da oy kaybetmeye devam ettiğini gösteriyor.

Avrasya Araştırma’nın paylaştığı son anket sonuçlarına göre Millet İttifakı’nın oyları Cumhur İttifaAvrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, yaptıkları son anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Vatandaşlara “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu sorulurken, Millet İttifakı’nın iki ayağını oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin oyları, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP’nin oylarını geride bıraktı.

Kararsızlar dağıtıldığında AKP’nin oyları yüzde 33.2, MHP’nin oyları yüzde 6.9 olarak paylaşılırken; CHP yüzde 26.8, İYİ Parti ise yüzde 13.8 bandında yer aldı.

Bu sonuçların ardından Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı 40.1, Millet İttifakı’nın oy oranı 40.6 oldu.

Ankette, "Recep Tayyip Erdoğan tekrar cumhurbaşkanı adayı olursa oy verir misiniz?" sorusuna ise, ocak ayında yüzde 44,6, Şubatta yüzde 44,4, 15 Mart tarihinde yüzde 45, 31 Mart'ta ise yüzde 48,2 oranında "kesinlikle oy vermeyeceğim" yanıtı verildi.

Ankete katılanlar "Türkiye'de bir ekonomik kriz olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna ise 15 Mart 2021 tarihinde yüzde 77,8 oranında, 31 Mart 2021 tarihinde ise yüzde 83,2 oranında "Evet" yanıtını verdi.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.