Yine coronavirüs yazısı. Dünyayı kasıp kavuran pandemi tüm önlemlere, aşı denemelerine rağmen durdurulamıyor. Giderek yayılan pandemi nedeni ile yeni tedbirler de alınmaya başlandı.

Bugünkü yazımızda önlenemeyen pandemi ile ilgili kısa bir dünya turu yapmak istiyoruz.

Corona virüsü salgını 11 aydan uzun süredir dünya genelinde hız kazanarak yayılmaya devam ediyor. Son verilere göre küresel çapta salgına yakalanan kişi sayısı 51 milyon 250 bini aşarken salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 1 milyon 270 bini buldu.

Çin’in Wuhan kentindeki bir vahşi hayvan pazarından dünyaya yayıldığına inanılan yeni tip Corona virüsü salgını tüm dünyada hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. Kuzey yarımkürede kış aylarının gelmeye başlamasıyla birlikte birçok ülkede ikinci dalganın etkileri görülüyor.

ABD, salgından en çok etkilenen ülke sıralamasında hala başta yer alıyor. Resmi verilere göre ABD’de toplam vaka sayısı 10 milyon 110 bini aşmış durumda. ABD’de bugüne dek salgın nedeniyle hayatın kaybedenlerin sayısı da John Hopkins Üniversitesi verilerine göre 238 bin 251.

ABD’de hali hazırda hastanelerde 59 bin kişi tedavi görüyor. Hastanede tedavi gören kişi sayısı da rekor seviyeye ulaşmış durumda. Yetkililer, hastanede tedavi altına alınan Corona enfeksiyonu vakalarının sayısında son 30 günde yüzde 73 oranında artış olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, ABD’de vaka sayılarında da son bir haftada yüzde 34 oranında artış olduğunu ifade ediyor. ABD hali hazırda 160 milyona yakın testle tüm dünyada en çok Corona virüsü testi yapan ülke.

ABD’nin ardından dünyada en çok vakanın görüldüğü ülke, 1 milyardan fazla nüfusa sahip olan Hindistan. Hindistan’da bugüne dek tespit edilen vaka sayısı 8 milyon 591 bini aştı. Ülkede 127 binden fazla kişi de salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

En çok vaka görülen üçüncü sıradaki ülke Brezilya’da toplam vaka sayısı 6 milyon 675 bine ulaştı. Brezilya’da 162 bin kişi de hayatını kaybetti.

Salgın son günlerde Avrupa ülkelerinde de yeniden tırmanışa geçti. Alınan önlemlere rağmen Fransa, son dönemde görülen rekor seviyedeki vaka artışları nedeniyle dünyada en çok vaka tespit edilen 4. ülke durumuna yükseldi. Fransa’da toplam vaka sayısı 1 milyon 807 bini geçerken salgında ölenlerin sayısı da 40 binin üzerine çıktı.

Salgının başında en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya’da da vaka sayıları artışta. İspanya 1,5 milyona yaklaşan vaka sayısıyla dünya genelinde Rusya’nın ardından en çok vaka görülen 6. ülke.

Dünyada Corona virüsü aşısını bulduğunu açıklayan ilk ülke olmasına karşın Rusya’da da vaka sayıları artmaya devam ediyor. Vaka sıralamasında 5. sırada yer alan Rusya’da toplam 1 milyon 800 bin kişi salgına yakalandı, 30 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Vaka değil hasta sayılarını duyurduğunu açıklayan Türkiye listede 396 bin 831 hasta sayısıyla 26. sırada yer alıyor. Türkiye’de bugüne dek salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 8 Kasım verilerine göre 10 bin 972.

Kendimiz dönelim:

Türkiye’de de pandemi nedeni ile vaka sayılarında beklenen azalma olmadı. Tam aksine vaka sayıları artıyor. Yeni önlemler devreye girer mi, zaman içinde göreceğiz.

İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır başta olmak üzere vaka sayılarının en fazla görüldüğü iller olarak sıralanıyor. Bilim Kurulu Üyelerince yapılan açıklamalarda vatandaşların kesinlikle kurallara uyması isteniliyor.

Şu an için hastanelerde doluluk oranı endişe verici boyutlarda görülmüyor. Ancak, Sağlık Bakanı Koca “Yayılma devam ederse hastanelerdeki durum günkü konumunun dışına taşabilir” uyarısı yapıyor.

Kış aylarına girdiğimiz bugünlerde nezle, grip gibi hastalıkların da coronavirüs vakalarını tetikleyebileceğine dikkat çekiliyor. Her şeye rağman biz, ortaya konulan kurallara uymaya devam edelim.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.