Amerika’nın yeni seçilen Başkanı Biden yemin ederek göreve başladı. Türkiye açısından Biden ve ekibinin stratejik atakları çok önemli. Ancak, bugüne kadar yapılan açıklamalardan Biden ve ekibinin Türkiye’ye karşı iyiniyetli olmadıklarını görmekteyiz.

Biden’in zaten Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan konusundaki görüşlerini daha önceden bilmekteyiz.

Her ne kadar dostane açıklamalar yapılıyorsa da bunlara hiç güven olmaz. Amerikan çıkarları ve izlenen politikalar değişmez. Bu nedenle çok dikkatli ve duyarlı hareket etmeliyiz.

Bu arada Amerika’daki Yahudi ve Ermeni lobilerinin de Türkiye aleyhinde çalışma içinde olabileceklerini unutmayalım.

Aşağıda okuyacağınız haberdeki ayrıntılar aşağı yukarı Biden yönetiminin Türkiye’ye bakışı konusunda bir fikir verebiliyor.

Şurası çok açık:

Amerika, Türkiye-Rusya ilişkilerinden son derece rahatsız. Bu rahatsızlığı S- 400 füzelerinin alınması ile daha da arttı. Üst düzey yetkililer açıklamalarında bu konuyu sürekli gündeme getiriyor. Çoğu zaman da Türkiye’yi ambargolarla tehdit ediyorlar.

Biden, kabinesinde çok farklı etnik kökenlerden ismi aday gösterirken, Türkiye’yi yakından tanıyan ve Barack Obama döneminde Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yardımcısı olarak görev alan Antony Blinken da Dışişleri Bakanı adayı olarak kamuoyunun karşısına tekrar çıktı.

Geçmişte Türkiye’nin PKK ile mücadelesini destekleyeceklerini açıklayan Blinken, NATO üyesi olan Türkiye’nin bir müttefik gibi davranmadığını ve S-400 satın alınması sonrasında yeni yaptırımların da gündemde olduğunu söyledi.

Kendi çıkarlarına göre strateji değişikliğine gidebiliyorlar. Şimdi öyle görünüyor ki, PKK’yı ve Suriye’deki YPG’lileri S-400 füzelerine karşı Türkiye’ye bir koz olarak kullanacaklar. Yapılan açıklamalardan ve gelişmelerden bunu anlayabiliyoruz.

Ankara’nın S-400 satın almasının “çok büyük bir hata” olduğunu söyleyen Blinken, “Stratejik daha doğrusu sözde stratejik bir partnerinizin Rusya’daki en büyük stratejik rakiplerinizle aynı çizgide olması fikri kabul edilemez” diyerek eteklerindeki taşı da dökmüş oluyor.

Açıklamalarını Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oturumda yapan Blinken, “Bence şu an var olan yaptırımların etkisine bakmalı ve daha fazla bir şey yapılması gerekip gerekmediğini izlemeliyiz” ifadesini kullandı.

Bu noktaya dikkat:

Türkiye’ye karşı daha fazla yaptırım isteniliyor. Bunun hazırlıklarının da yapılmakta olduğunu görebiliyoruz. Açıklamalar gelecekte Amerikan-Türkiye ilişkilerinin gergin olabileceğinin de bir mesajı niteliğindedir.

Blinken, “Türkiye bir müttefik fakat birçok açıdan bir müttefik gibi davranmıyor. Ve bu durum bizim için çok ama çok zorlayıcı ve bu konuda çok net görüyoruz” yorumunu yaptı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Biden yönetimi ile Ankara arasında S-400 başta olmak üzere birçok sorun olduğunu hatırlattı. Reuters, “İki NATO müttefiki Suriye konusunda, Türkiye’nin Akdeniz’in doğusundaki doğalgaz çalışmaları ve Türkiye’nin Dağlık Karabağ gerilimine dahil olması gibi konularda karşı karşıya geldi” ifadesini okurlarına aktardı.

Özetleyelim:

Amerika bölgede Türkiye’nin rahat hareket etmesinden son derece rahatsız. Kendi stratejisi ve kurallarına göre Türkiye’yi dizginlemek ve kendisine bağı hale getirmenin hesaplarını yapıyor.

Ancak, artık Türkiye eski Türkiye değil.

Bu nedenle Amerika ile olan ilişkilerimizde daha sağlam ve kararlı tutumumuzu ortaya koymak durumundayız.

Çıkarlarımız ve toprak bütünlüğümüz her şeyin önünde gelmelidir. “Bunlara güven olmaz” derken, geçmişten günümüzü kadar Amerika ile olan ilişkilerimizi göz önünde bulundurduğumuzda bu görüşümüzün doğruluğunu da görmüş oluruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.