Sağlıksız ve kötü beslenmeden kaynaklanan hastalıklar giderek yaygınlaşıyor. Kanser, kalp ve böbrek hastalıkları bunların başında geliyor. Beslenme uzmanları ”Sağlığımızı korumak için iyi beslenmeye ihtiyacımız var” diyor.

Bir de şu var:

Belli bir yaştan sonra yiyeceklerimize dikkat etmeliyiz.

Çin’lilerin bir atasözü var:

“30 yaşına kadar insanlar yemek yer, 30 yaşından sonra yemekler insanları yemeye başlar.”

ABD’li beslenme uzmanı Dana Leigh Smith, 30 yaş üstü insanların ‘zarif bir şekilde yaşlanmaları’ ve formda kalabilmeleri için tüketmekten vazgeçmesi gereken besinlerden bir liste oluşturarak okurlarına sundu. Bu aynı zamanda Çin atasözünün de ne kadar değerli ve yerinde olduğunu gösteriyor.

ABD’li beslenme uzmanı Dana Leigh Smith, 'Eat This, Not That' sitesi için yazdığı makalede 30 yaş üstü insanların ve formda kalabilmeleri için tüketmekten vazgeçmesi gereken besinlerden bir liste oluşturdu.

İlk sırada bir kase dondurma ile aynı miktarda şeker içeren aromalı yoğurtları tüketmekten vazgeçilmesini tavsiye eden Smith, aynı durumun kahvaltıda tüketilen hamur işleri, kekler ve lavaşlar için de geçerli olduğunu yazdı.

“Gazlı içecekler kansere neden olma potansiyeli bulunan renklendiriciler içeriyor ve beslenme öğünündeki ana şeker kaynağıdır” diye yazan Smith, 30 yaş sonrası için tüketilmesinden çekinilmesi gereken listeye şu besinleri de ekledi:

- Çıtır et;

- Soya sosu ve peynir bazlı soslar;

- Salam ve ‘hot dog’;

- Cips;

- Margarin;

- Jambon;

- Simit ve beyaz ekmek;

- Pestisit (kimyasal madde) içeren gıdalar;

- Buzlu kahve ve kafeinli dondurma;

- Vejetaryen burgerler;

- Konserve meyveler.

Kokteyl ve bira tüketiminden vazgeçilmesinin de faydalı olacağına dikkat çeken Smith, alkollü içeceklerin uykusuzluğa neden olduğu, uykusuz geçirilen gecenin ertesi günü yemek yeme isteğinin arttığı konusunda uyardı.

ABD’li uzman, sıralanan besinlerin öğünden çıkarılmasının insanların ‘zarif bir şekilde yaşlanmalarına’ ve formda kalabilmelerine olanak sağlayacağını vurguladı.

Son bir not:

Kilo vermek amacı ile yapılan beslenme sistemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bir yerde yememek de işe yaramıyor. Sağlıklı beslenme çok önemli.

Son yıllarda çok ve hızlı kilo vermek isteyen kişilerin başvurduğu ketojenik diyet için Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, uyarılarda bulundu.

Esen, Araştırmalarda, bu tür diyetlerin kalp krizi ve inme riskini de yüzde 40 artırdığını ortaya koyuyor. Bu nedenle karaciğer yağlanması olan, kalp damar hastalığı riski olan kişilerin uzun dönem bu diyetleri yapması tavsiye edilmemektedirdedi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.