İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 85'inci yıl dönümü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

“Vatan Şairi” ve “Millî Şair” unvanları ile anılan, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, 85 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. 27 Aralık 1936’da İstanbul Beyoğlu’nda hayatını kaybeden İstiklal Marşı ve Safahat’ın şairi olarak tarihe geçen yazar ve çevirmen Mehmet Akif Ersoy, vefatının 85’inci yıl dönümünde anılıyor.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 85’inci yıl dönümü kaydediliyor. Aralık 1873’te İstanbul Fatih Sarıgüzel’de dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy’un annesi Buhara’dan Anadolu’ya göç etmiş bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanımdır. Ersoy’un babası ise bugün Kosova topraklarında bulunan Şuşisa (İpek) köyü doğumlu, Fatih Camii medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi’dir. Eğitim hayatı boyunca Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenen Ersoy, bir yandan edebiyatla, özellikle şiirle ilgilendi, çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı.

İSTİKLAL MARŞI’NI YAZDI

Mehmet Akif, Balkan Savaşı sırasında kurulan ve ileriki yıllarda Millî Mücadele’nin teşkilatlanmasında önemli rol oynayacak olan Müdâfaa-i Milliyye Cemiyeti’ne bağlı Hey’et-i Tenvîriyye’ye (Hey’et-i İrşâdiyye) katıldı. Balkan Savaşı, Çanakkale Muharebeleri ve Milli Mücadele dönemlerinde çeşitli görevlerde bulnan Ersoy, Anadolu’nun birçok yerinde halkta heyecan uyandıran hutbeler verdi.

Daha sonra 1921’de Ankara’da Taceddin Dergâhı’na yerleşen Mehmet Akif, 500 lira ödül konularak açılan İstiklâl Marşı yarışmasına önceleri katılmadı. Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey’in teşvikiyle katılarak orduya ithaf ettiği İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921’de Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye’de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te Milli Marş olarak kabul edildi. Mehmet Akif Ersoy ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır’da yaşayan milli şâir, 17 Haziran 1936’da tedavi için İstanbul’a döndü. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da, Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda vefat etti. Ersoy, Edirnekapı Şehitliğine defnedildi. Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri yedi kitap halinde Safahat’ta toplandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.