Araştırmacı Yazar Osman Öndeş'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Haliç'teki tarihi bina konusunda öneridir

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın karargâhıydı. Haliç’teki bu tarihi bina Erdoğan Müzesi olacak. Erdoğan’a ait eşyalarla verilen hediyelerin sergileneceği bina bulundu. Kasımpaşa’daki Divanhane, Milli Savunma Bakanlığından alınarak Cumhurbaşkanlığına tahsis edildi.”    haberini okuyan Araştırmacı Yazar Osman Öndeş, tarihi ve vahim bir hata yapılmadan Kasımpaşa’daki Divanhane “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Divanhane ve Bahriye Nezareti Müzesi olmalıdır" başlıklı makalesinde Divanhane’nin tarihini anlatır. Cumhurbaşkanımıza öneride bulunur.      

Eksiği olan fazlası bulunmayan bu makale halkımızın düşüncesidir. Uzun yıllar restore edilmesi beklenen Türk Denizcilik tarihinde çok büyük yeri olan yapının tarihi geçmişinden kopartılarak, bambaşka bir maksat için kullanılacak olmasını kabul etmiyoruz. Bu konuyu aydınlatıcı, yanlışlığa dikkat çeken Osman Öndeş’e teşekkür ediyoruz. 

Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan Divanhane’ye dokunmamasını, Osman Öndeş’in önerdiği gibi Divanhane’nin “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Divanhane ve Bahriye Nezareti Müzesi” yapılmasını arz ediyor. Recep Tayyip Erdoğan Müzesinin bağımsız bir yere yapılmasını istiyoruz.

CELAL ÖCAL
Araştırmacı Yazar

==============

Tarihi Ve Vahim Bir Hata Yapmadan Kasımpaşa’daki Divanhane “Osmanlıdan Cumhuriyete Divanhane Ve Bahriye Nezareti Müzesi” Olmalıdır.

Bu araştırmamı; Bahriye zabit namzeti ve güverte zabiti olduğum yılları da hatırlayarak, Divanhane-Bahriye Nezareti ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yıllarını kapsayan bu binanın tarihî bir miras olduğu konusunda sürdürdüm.

Önce şu hususu belirteyim; Senelerdir devam eden çalışmalarım ve eserim nedeniyle bilmeme rağmen, dünya genelinde Naval Museum denilen Bahriye veya günümüz deyimiyle Deniz Müzeleri’nin tarihçelerini inceledim.

Dünyada deniz müzesi olarak asırlardır var olan müze binalarının hiçbirisi makamı ne olursa olsun sivil bir şahsiyetin adına müze yapılmamıştır!

Bu müzeler eğer deniz kuvvetlerine ait bir üs bölgesindeki bir semtte ise, asla ve asla bu bölgelerde ki binalar bahriyeli olmayan birine tahsis edilerek, bir de o şahıs için müze yapılmamıştır!

Bu husustaki araştırmamı bir “İstirham” olarak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben de naklediyorum;

-

Sayın Cumhurbaşkanı

Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi

Sizden tarihteki adıyla Kasımpaşa’daki Divanhane, sonraları nice asırlar Bahriye Nezareti ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kuzey Deniz Saha Komutanlığı olmuş bu tarihî binanın “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Divanhane ve Bahriye Nezareti Müzesi” olmasını ve bu benzersiz tarihi fırsatı yeniden değerlendirmenizi istirham ve arz ediyorum.

OSMAN ÖNDEŞ

-

Kaynak: bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Editör 3 hafta önce

https://www.bursaarena.com.tr/ozel-haber/arastirmaci-yazar-osman-ondes-ten-cumhurbaskani-erdogan-a-h54649.html