12 Ağustos günü New York’ta saldırıya uğrayan Selman Rüşdi'nin 1989 yılında yazdığı “Şeytan Ayetleri” adlı kitabındaki Hz. Muhammed’in "putlardan yardım isteyebilirsiniz" sözü şeklindeki bahsi üzerine, İslam Dünyası karıştı. Rüşdi’nin bu kitabının ardından Humeyni onun öldürülmesi için Fetva verdi. Ayrıca milyonlarca dolarlık ödül de kondu. Londra'da yaşayan Rüşdi, İngiliz hükümeti tarafından koruma altına alındı.

Rüşdi bir proje adamıydı ve İslam Dünyası’nı karıştıracak şekilde yazdığı o kitap, birdenbire dünya genelinde satışlara neden oldu. Buna karşılık İslam Dünyası’nın tepkisi ona saldırmak hatta bulursa öldürmek üzere oldu. Saldırganın onun boynunu bıçaklaması en güzel örnektir.

Peki onun kitabına karşılık İslam Dünyası’ndan herhangi bir yazar onun iddiasını çürütecek bir kitap yazdı mı? Hayır yazmadı. Yazılsaydı 24 yıldır kitap piyasasında olan bir yazar olarak elbette haberimiz olurdu.

Şeytan Ayetleri’nde Rüşdi’nin yazdığı, dayanağı olmayan bir yalandır. Çünkü Hz. Muhammed peygamber olarak geldiğinde Mekke’deki putperestlerin putlara tapmamalarını, direk olarak Allah’a dönmelerini istemişti. Putperestler ise "biz Allah’a bu putların aracılığıyla ulaşıyoruz" diyerek ret etmişlerdi. Bu kadar basit bir yalanı çürütecek ve İslam tarihini yazacak bir yazarın olmaması ne yazık ki üzücüdür. Selman Rüşdi, bazı çevreler tarafından kullanılan bir adamdır. İslam Dünyası’nın karışmasında kimlerin çıkarları varsa onların adamıdır Rüşdi.. Hayatı ve yazdığı kitaplar ortadadır. Aslında o sıradan bir yazardır.

Saldırının arkasından hem ABD’de hem de Avrupa’da onun kitaplarına ilgi olduğunu da söyleyebiliriz. Türkiye’de ise fazla ilgi görmemiştir. Bunun bedelini Aziz Nesin’den çıkartmak isteyenler, 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a giden Şair-Yazar-Ozan 33 kişinin otelde yangında ölmelerine neden oldular. Bu acı bunca zamana kadar da geçmemiştir. İslam Dünyası’nı karıştırmak ne yazık ki, bu kadar olabilmektedir.

Selman Rüşdi’nin Hayatı

Selman Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşan Müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için Birleşik Krallık'a gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti.

Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan Utanç (Metis, 2005) izledi. Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da, Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

12 Ağustos 2022 tarihinde New York'ta bulunan Chautauqua Enstitüsünde gerçekleşen bir kongrede, seyircilerden birisi sahneye çıkıp Rüşdi'ye yumruk attı, ardından da boynundan bıçakladı.

Şeytan Ayetleri tartışması

1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, İslam peygamberi Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almış; Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya ve Katar'da kitabın yayımlanması yasaklanmış; 14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına üç milyon Amerikan doları ödül konmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde aleyhinde yapılan kitlesel gösteriler Şubat 1989 gündemini oluşturmuştur. Türkçeye Aziz Nesin tarafından çevrilmiş ve bu yüzden 1993'te Madımak Katliamı zamanı Aziz Nesin hedef alınmıştır.

Bunu takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmen ve yayıncı kuruluşlarına yönelik saldırılar olmuştur. 1998'de İran, Birleşik Krallık ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak Selman Rüşdi hakkında aldığı ölüm cezası kararından vazgeçmişse de, İran dini lideri Ali Hamaney 2005'te fetvayı sadece veren kişinin kaldıracağını, ancak bu kişinin yani Humeyni'nin 1989'da öldüğünü ifade etmiştir.

(Yararlanılan kaynak: Vikipedia)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.