COVİD-19 GİBİ AYNI ÖZELLİKLER GÖSTEREN ASYA GRİBİ, 1957- 1958 ARASINDA 4 MİLYON İNSANI ÖLDÜRDÜ.

MAURİCE HİLLEMAN AŞISINI BULDU VE 40 MİLYON KİŞİ AŞILANDI. BÖYLECE SALGIN ÖNLENDİ. BU AŞI COVİD-19'DA DA KULLANILIR MI?

Maurice Hilleman, kırktan fazla aşının geliştirilmesine katkıda bulunan bir mikrobiyolog. 1957 Asya gribi salgınında, bir toplumun kurtarıcısı ve kahramanı olmuştur. Çin’de ortaya çıkan Asya Gribi aynen Covid-19’un belirtilerini gösteriyordu. Aşı uzmanı Maurice Hilleman bu salgının ülkesine geleceğini anladı ve aşı çalışmalarına başladı. Nisan ayında ortaya çıkan bu virüs için bir hastadan örnek aldırdı ve Eylül ayında aşısını hazırladı. Buna rağmen Amerika'da 70 binden fazla kişi öldü. Asya Gribi tüm Dünya'da 4 milyon insanın ölümüne neden oldu.

SORUMUZ ŞU: ASYA GRİBİ İÇİN GELİŞTİRİLEN AŞI COVİD-19 SALGININI ÖNLER Mİ? BU KONUDA HEM SAĞLIK BAKANLIĞINIMIZA HEM DE AMERİKA’YA ÖNERİYORUM. VAKFI VAR VE AŞIDAN BİR ÖRNEK ELLERİNDE OLABİLİR..

17 Nisan 1957'de Maurice Hilleman, bir salgının ABD'ye doğru geldiğini fark etti. o gün, New York Times, Hong Kong'da büyük bir İnfluenza salgını olduğunu duyurmuştu. özellikle bir detay, doktorun gözünden kaçmıyordu: rapor, klinik önündeki uzun bekleme kuyruklarında, "kadınlar, camsı gözlü çocukları sırtlarında taşıdılar" diyordu. Doktor hızlı bir şekilde çalışmalara başladı ve 'bir pandeminin geldiğini ve sonbaharda okullar açılana kadar aşı geliştirmek gerektiğini' ileri sürdü.

Salgının ilk vakası, 1 Şubat 1957'de güneydoğu Çin'in Guizhou bölgesinde görüldü. Hilleman, Nisan 1957'de raporu okuyana kadar, Times, Hong Kong'da yaklaşık 250.000 kişinin veya bölge nüfusunun %10'unun tedavi gördüğünü rapor etmişti. Hilleman, 'aşı yapım projesi'ni hatırlayana kadar 'hepimiz bunu gözden kaçırdık' diyecekti. Sonra düzelterek; 'askerler bunu kaçırdı, dünya sağlık örgütü bunu (salgını) gözden kaçırdı..' dedi.

Rporu okuduktan bir gün sonra Hilleman, Japonya'nın Zama şehrindeki 'ordu tıp genel Laboratuarı'na bir telgraf gönderdi ve personelden Hong Kong'da neler olup bittiğinin araştırılmasını istedi. Bir sağlık personeli, Birleşik Devletler donanmasının bir üyesinin Hong Kong'da enfekte olduğunu tespit etti ve personelin tükürüğünden aldığı bir örneği Hilleman'a incelemesi için gönderdi.

Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde aşı eğitim merkezi'nin direktörü olarak çalışan ve 'aşı: bir adamın, dünyanın en ölümcül hastalıklarını yenmek için yaptığı araştırma' adlı eserin yazarı olan çocuk doktoru Paul A. Offit, Washington’daki Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü'nde solunum hastalıkları şefi olan Hilleman için 'önceki yıllar ve on yıllar boyunca çeşitli yaşlardaki insanlardan elde edilen çok sayıda serum elde etti' demiştir.

Hilleman, Walter Reed'teki çalışmasında, kritik bir gözlem yaptı ve grip virüsünde, mevsimler arası geçişlerde ufak değişikliklere uğrayan 'hemagglutinin ve neuraminidase' adlı iki anahtar protein olduğunu fark etti. Bu gözlem, ona yıllık grip aşısı ihtiyacını tahmin etmesinde yardımcı oldu.

Donanma personelinin sahip olduğu virüs ile daha önceki grip virüsü karşılaştırıldığında Offit, "Hilleman'ın bulduğu şey virüste büyük bir değişim olduğuydu. İki protein de daha önce incelediğimiz proteinlerden tamamen farklıydı" demişti. Bu yeni virüs, grip türlerinden tamamen farklılık gösteriyordu.

Hilleman, popülasyonun bu yeni virüs türüne karşı bağışıklığı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadı. Bunun üzerine, bulduklarını onaylamaları için virüsü, diğer sağlık örgütlerine gönderdi. Bu organizasyonlardan çok önemli bir bilgi gelecekti. Uzmanlar, bu virüse karşı antikora sahip olan insanların, yalnızca 1889-1890 yılları arasında gerçekleşen 'Rus Gribi' pandemisinde hayatta kalan 70-80 yaşlarındaki hastalar olduğunu tespit ettiler.

Bu bilgi üzerine Hilleman, basına yaptığı bir takım açıklamalar ile yeni grip virüsü salgınının yayıldığını ve 1957 Eylül ayında Birleşik Devletler'e ulaşacağını söyledi. Bir takım direnişle karşılaşsa da Hilleman, 1957 Eylül ayına kadar aşının hazır olması için, şirketleri aşı üzerinde çalışmaya ikna etti. Döllenmiş tavuk yumurtaları bu üretim için gerekli olacaktı, bu sebeple şirketlerden, çiftçilerin kuluçka döneminin sonunda horozlarını öldürmemelerini istedi.

Yeni bir grip türü için aşı üretmek, Covid-19 gibi tamamen yeni bir şey için aşı üretmekten çok farklıdır. Doktorlar ve Bilim İnsanları geçerli grip aşısını ilk olarak 1940'lı yıllarda geliştirmişti. Yani 1957 grip aşısı çalışmaları bir başlangıç çizgisinden değil, bu temelden devam etmişti. Yine de Hilleman, aşı çalışmalarını ilerletmek için düzenleyici kurumları atladı. Bu kurumların aşı sürecini yavaşlatacağından endişe ediyordu.

Grip Amerika'yı vurduğunda, aşı hazırdı

Yeni virüs türü, Hilleman'ın tam da tahmin ettiği gibi Eylül ayında Birleşik Devletleri vurduğu zaman, ülke aşı ile salgına hazırdı. Virüse, 'asya gribi' adı takıldı ve yaklaşık 70.000 amerikan vatandaşını, dünya genelinde ise 4 milyon kişiyi öldürdü. Uzmanlar, eğer aşı olmasaydı bu sayının çok daha fazla olacağını söylemişlerdir. Hilleman'ın doğduğu zamanlarda, ispanyol gribi 1918-1919 yılları arasında yaklaşık 675.000 Amerikalının ve dünya genelinde yaklaşık 50 milyon insanın canına mal olmuştu.

Washington DC. Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi Tıp ve Bilim Bölümü Başkanı Alexandra Lord, Hilleman için; "işler iyi, çok iyi gittiği zaman, 'birçok hayat kurtarıldı' demek çok zordur. Çünkü onsuz neler olacağını bilmiyorduk. Kaç tane insanın kesin olarak kurtarıldığıyla alakalı kesin bir şey söylemek imkansız olsa da Hilleman, salgını dramatik bir şekilde tersine çevirdi" demiştir.

2005'teki ölümünden önce Hilleman, 40'dan fazla aşının geliştirilmesine yardım etti. Bunların çoğu çocuk hastalıklarıyla alakalı aşılardı. Bu çalışmalarından dolayı uzmanlar, onun milyonlarca hayatı kurtardığını söylediler.

Maurice Ralph Hilleman, aşılama konusunda uzmanlaşmış, benzersiz bir verimlilik kaydı olan 40'tan fazla aşı geliştirmiş, önde gelen bir Amerikalı mikrobiyolog'tu. Bir tahmine göre, aşıları her yıl yaklaşık 8 milyon hayat kurtarıyor. Birçoğu onu tüm zamanların en etkili aşı uzmanlarından biri olarak tanımlıyordu.

11 Nisan 2005 tarihinde aramızdan ayrılan bilim adamı Maurice Ralph Hilleman, en sık kullanılan 14 aşıdan sekizinin yaratıcısıdır Bu aşılar içinde kabakulak, kızamık, suçiçeği, pnömoni, menenjit ve kızamıkçık bazılarıdır. Sadece kızamık aşısı her yıl dünyada tahminen 1 milyon insanın ölümünü önlüyor. Her yıl yenilenen grip aşılarının geliştirilmesinde onun katkısı büyüktür. Aynı zamanda çocukluk çağının üçlü aşısı olarak bilinen ve aynı flakonda bir defada uygulanan kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısını geliştiren kişidir. Hepatit A ve Hepatit B aşılarının geliştirilmesinde öncü rolü üstlenmiştir. Geliştirdiği toplam aşı sayısı 40’a yakındır. Aynı zamanda dünyanın ilk lisanslı kanser aşısı olan ve tavuk lenfoması 'Marek hastalığı'na karşı koruyucu aşıyı geliştiren de O'dur.

Hilleman, başarıları sayesinde 1988 yılında ABD'nin en üst düzey hükümet ödülü olan Ulusal Bilim Madalyası'na layık görüldü. Ayrıca Ulusal Bilimler Akademisi, Tıp Enstitüsü, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi ve Amerikan Felsefe Cemiyeti üyesiydi. Başarıları nedeniyle Tayland Hükümeti'nden Prens Mahidol Ödülü'nü, Uluslararası Sağlık Örgütü'ndense Woodard Lasker Halk Hizmeti Ödülü'nü, Sabin Altın Madalyası'nı ve Ömür Boyu Başarı Ödülü'nü aldı.

Bu anlattığım bilim insanının Asya Gribi için ortaya koyduğu aşının Covid-19 salgınını önleyebileceği konusunu, tüm bu çalışmaları ve başarıları nedeniyle ileri sürüyorum. Özellikleri çok benzeşen Halleman'ın o aşısı, Covid-19 için denenmelidir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.