Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisinden dönmesinden sonra, Amerikan Ordusu Dedeağaç bölgesine askeri yığınak yaparken, bunun Rusya'ya karşı olduğunu ileri sürüyor ama bize de mesaj veriyor. Bu noktada Yunanistan’ın son yıllarda silahlanmaya para harcaması ise akıllara Türkiye’ye karşı bir savaşa girme düşüncesini getiriyor. Biz de diyoruz ki 1919'da yani 102 yıl önce dedeleriniz böyle bir hata yaptı ve bedelini ağır ödediler. Böyle bir operasyonun bedeli Yunanistan için çok ağır olur.

O noktada NATO’dan çıkılır ve Rusya ile işbirliğine gidilir. Türkiye’nin Modern Savaş Uçakları ve Füzeleri Rusya'dan alınır. Bugün Amerikan Savaş Uçaklarından daha modern ve teknolojik olanları Rusya Ordusu’nun elinde bulunuyor. S-400 Füzeleri ise uçakların korkulu rüyasıdır. Öyle olmasaydı Suriye ABD Uçak Gemilerinden kalkan savaş uçakları tarafından vurulurdu. Bunu yapamamalarının nedeni Rus Füzeleridir.

ABD ile son yıllarda siyasi krizlerin olması ve onların Türkiye’ye karşı Dış Politikamıza aykırı olarak düşmanlarımızı desteklemesi, milletin gözünde onların güvenilmez olduğunu gösteriyor. ABD’nin kötü imajı gün geçtikçe büyüyor.

Geçen yıldan beri sınırımızın dibindeki Dedeağaç’a askeri yığınak yapıyor. İşte Erdoğan’a bu gelişmeler hatırlatıldı, O da şu karşılığı verdi:

“Bu 2014 yılından beri Amerika’nın Dedeağaç’taki aslında bir planlı programıdır. Dolayısıyla yani burada anormal bir gelişme söz konusu değil. Bu kendisinin bu planlı attığı adımı da bizler de yakından takip ediyoruz. Yunanistan-Amerika ilişkilerini zaten biliyorsunuz, fakat bizler de burada üzerimize düşen neyse bunu her zaman yapıyoruz. Tedbirse tedbir. Bunlar da zaten her zaman bizim için alınan veya atılan adımlardır.”

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi üzerine ABD öncülüğünde, NATO ve AB’nin de desteğiyle Atlantik Çözümü Operasyonu (Operation Altantic Resolve) planı hazırlandı. ABD-Avrupa stratejik ortaklığını güçlendirme amaçlı planda, ABD’nin bölgedeki hava, kara ve deniz varlığını artırıp önceden planlanmış tatbikatlar geliştirilmesi öngörüldü. Söz konusu planın, “müttefiklere güvence vermek ve Rusya’yı bölgesel hegemonyadan caydırmak için, ihtiyaç olduğu sürece yürürlükte kalacağı” kaydedildi. Bu kapsamda da çok sayıda tatbikatın planlaması yapıldı.

Dedeağaç Ne Zaman Gündeme Geldi?

Ekim 2018’e gelindiğinde, dönemin Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos (2017’de bize ait Eşek Adası’nda kuzu çeviren Bakan) Washington’a gitti. ABD’li mevkidaşı Jim Mattis’e, “Yunanistan’da 3 askeri üs daha kurmalarını” teklif etti. Kammenos’un üs kurulmasını istediği yerlerden birisi de Dedeağaç’tı. Girit Adası’nda da bir Hava Üssü ABD’ye verildi.

Yunanistan’da koalisyon hükümeti vardı ve bu teklif o hükümeti bile karıştırdı. Büyük ortak, Başbakan Çipras’ın partisinden, “Hükümetin öyle bir planlaması yok. Kesinlikle mutabık değiliz. ABD’nin bölgedeki emelleri için Yunanistan’ı saldırı noktası olarak kullanmasına karşıyız” açıklaması yapılırken Çipras, Kammenos’tan konuyla ilgili bilgi istedi. Kammenos sosyal medya hesabından, “Bu üsler zaten faaliyet gösteriyor.” iddiasında bulundu. Bu arada ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, “Dedeağaç’da ABD helikopter üssü kurulmayacak.” dedi.

Geçen yıl bu zamanlarda ise şunlar yaşandı:

ABD’nin 101. Hava İndirme Tugayı Dedeağaç’a yerleşti. Malzemeleri taşıyan ABD bayraklı gemiye Bizans bayrağı çekildi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt bu törende yaptığı konuşmada, “ABD’nin ortak güvenlik ve ekonomik çıkarlarını ilerletmek için Yunanistan ile çalışmaya kararlı olduğu” konusunda, izleyen herkese açık bir sinyal gönderdiklerini vurguladı. Meis Adası dahil Yunanistan’a ait adaların Yunanistan anakarası ile aynı münhasır ekonomik bölge haklarına sahip olduğunu öne sürdü. Ve dahi Türkiye’ye “Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile Kıbrıs’ın kendi yetki alanı ilan ettiği alanlarda doğal kaynak arama planları gibi gerginlik yaratan faaliyetlerini durdurması yönünde” çağrıda bulundu.

Bu gelişme karşısında Ankara’dan neredeyse hiç ses çıkmazken, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım gibi hassasiyeti olanlar, Yunanistan’ın Dedeağaç’ta ABD’ye üs vermesinin Lozan Antlaşması ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Uzmanlar da Lozan’a göre, Dedeağaç’ın askersiz olması gerektiğini hatırlatıp bir kuşatma planı ile karşı karşıya olduğumuzu anlattı.

ABD 5 ay önce Dedeağaç’a yüzlerce helikopter ve bin 800 askeri araç konuşlandırdığında da Yeni Şafak gazetesi, “Bu hazırlık kimin için?” diye sordu.

Mayıs’ta yine NATO tatbikatı gerekçesiyle Dedeağaç’a asker ve silah geldiğinde ABD, Yunanistan, İngiltere ve NATO’nun üst düzey komutanlarının katıldığı bir tören düzenlendi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Dedeağaç ve Kavala limanlarının özelleştirilmesinde iki ABD şirketinin önemli rol oynayacağını belirterek Yunan hükümetine teşekkür ederken, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos Türkiye’ye, “Yunanistan her zaman egemenlik haklarını savunmaya hazırdır ve gerekirse bunu kararlı ve etkili bir şekilde yapacaktır” mesajı gönderdi.

Temmuz ayında Dedeağaç’a yüzlerce tanktan oluşan yığınak yapıldı. Hürriyet gazetesi bu yığınağın ABD’nin Doğu Avrupa’da Rusya tehdidine karşı yürüttüğü “Atlantik Çözümü Operasyonu” çerçevesinde yapıldığını ve bu tankların önümüzdeki günlerde Romanya ile Bulgaristan’a sevk edileceğini yazdı.

ABD-Yunanistan arasında 8 Temmuz 1990’da imzalanmış olan Savunma İşbirliği Anlaşması 5 Ekim 2019’da yenilendi. 13 Şubat 2020’de yürürlüğe giren bu anlaşmayla Yunanistan, ABD’ye Dedeağaç Limanı başta olmak üzere karşılıklı mutabık kalınan “askeri olmayan tesisler ve altyapıyı kullanma” hakkı verdi.

Milli Savunma Bakanlığımız tüm gelişmeleri dikkatle izliyor tabii ki..

Zaman neleri gösterecek, hep birlikte göreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.