57 yıllık hayatına birçok başarı sığdırmış Ulu Önderimiz.   

Hayatının çoğunu savaş cephelerinde geçirdikten sonra Cumhurbaşkanlığı yılları.. Sade bir vatandaş gibi yaşamaktan uzaklaştığını düşünüyordu. Kendine zaman ayırıp, kendisi için birşey de yapamadı.

Açıklama yok.Askeri Lise yıllarından kalan bir alışkanlıkla en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilavdı. Tatlıya düşkün değildi, gül reçelini tercih ederdi.

Kendine ait bir hayali dünya turuna çıkmaktı, ülke için çalışmak uğruna kendine dair çok şeyden vazgeçti.
Ömrü yetseydi  Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişleterek dünyayı gezmek istemişti.

O, özenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. 

Binlerce kitabı vardı, okumayı çok severdi, bunlardan biri de başucundan ayırmadığı Reşat Nuri Güntekin´in ünlü 'Çalıkuşu' romanıydı. 

Hayvansever, sıcak yürekli ve mütevazi olan Gazinin atlardan sonra en sevdiği hayvan 'Fox' adını verdiği köpeğiydi.

Ömrü cephelerde geçmişti fakat O yeri geldiğinde tam bir salon adamıydı. En sevdiği dans valsti. Anadolu ezgilerini keyifle dinler, klasik batı müziğini de severdi.

Gömleklerinin hepsi beyazdı, yerli malı kullanma kampanyasına öncülük edebilmek için Beyoğlu'nda bir terziye diktirilirdi.

Temiz, tertipli, zevkli olan Atatürk takım elbiselerinin tasarımlarını  da kendisi çizerdi.  

Boyu 1.74 dü, 43 numara ayakkabı giyer, hayatının son dönemlerine kadar 76 olan kilosu hastalığının ilerlemeyesiyle 46´ya kadar düşmüştü. 

Sabahları pek kahvaltı etmez, kalkar kalkmaz odasındaki divanın üzerine bağdaş kurarak oturur, günün ilk kahvesini keyifle yudumlarken dahi aklında hep yaptıkları, yapacaklarına dair ülkemiz olurdu.

Mecliste bir oturum sırasında üyelerden biri laikliğin ne manaya geldiğini anlamadığını söyleyince elini kürsüye koyarak;  "Adam olmak demektir, adam olmak!" derken dahi o hoşgörülü ve nazik üslubunu bozmadı.

İyice ilerleyen hastalığına daha fazla direnemedi ve 10 Kasım 1938 tarihinde, Dolmabahçe Sarayı'nda, hayatını kaybetti ölümsüz lider.

Açıklama yok.

Birçok nasihat dolu güzel sözleri olan Atatürk'ün;

"Beni görmek demek, behemehal yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.''  Sözü de, diğerleri gibi geleceğe yönelik önemli mesajlarından biridir.

Dünümüzü, bugünümüzü, yarınlarımızı borçlu olduğumuz ölümsüz Atatürk'ümüz; Cennette ışıklar içinde, huzurla uyu, bizler ve bizden sonraki nesiller hep izinizde olacağız... Saygı, Sevgi, Özlem ve Minnetle..

ATATÜRK ile kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.