Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İsa'nın doğumunun kutlandığı hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş (Tanrının Doğuşu) veya Milat Yortusu olarak da isimlendiriliyor.

Noel kutlamalarının ise ne zaman, nasıl başladığı tam olarak bilinmiyor. Tarihteki ilk yazılı kayıttan MS. 4'üncü yüzyılda olduğu anlaşılıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde MS. 4'üncü yüzyılda hristiyanların serbest kalmasıyla kutlamaların ortaya çıktığı düşünülüyor.

Tek Tanrı inancına sahip Ermeni hristiyanları ise Noel'i 6 Ocak günü kutluyor.

Hristiyanlara göre Hz. İsa’nın doğumu ‘Milad’ kabul ediliyor. Takvimlerini bu gün başlattıkları bilinir.

Peki, İsa peygamber gerçekte ne zaman doğmuş?

Dediğimiz gibi kaynaklar çok sağlıklı değil. 25 Aralık diye bilinen, 6 Ocak diye bilinen başka bir tarih, Mayıs ayında dünyaya teşrif etti de diyenler var. İslam müellifleri, Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasındaki zamanı farklı şöyle izah ediyorlar. Selman, İbni Abbas, Mukatil, Katade ve İbni İshak'dan 600, Muammer, Kelbi ve Mücahid'den 540, Dahak'tan 440 yıl arayla iki peygamberin geldiği rivayetleri söylenir. Bazı tarihlerde Hz. İsa'nın Büyük İskender'in Darius'u yenmesinden ‘65 sene’ sonra dünyaya geldiği yazmakta. Bu harp MÖ. 334 senesinde yapılmış. Bir diğer rivayete göre de, İbni Asakir'in, Şabi'ye göre, Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında, 963 sene var. İmam Gazali, iki peygamber arasında bin sene olabileceğini söylüyor. Bu tezini de ‘büyük peygamberin arası bin yıldır’ hadisine dayandırıyor. İmam Rabbani’ye göre de, Eflatun'a Filistin'de İsa peygamberin geldiği bildirilince ‘Biz temiz insanlarız bizi temizleyecek kimseye hacet yoktur,’ dediği meşhurdur. Diğer bir bilgi ise Eflatun’a bir peygamber geldiği ve ölüleri diriltip körleri iyi ettiği bildirildiğinde ‘ben bunu başaramadım siz gözünüzle gördünüz mü? Şayet doğru söylüyorsanız peşinden gidin tabi olun’ dediği rivayet edilir. Bunlardan anlaşılacağı üzere Hz. İsa, MÖ 347 senesinde ölen Eflatun (Platon) ile aynı zamanında yaşamıştır.

Hz. İsa peygamberin doğumu böyle, ya Noel baba?

Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholaos, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia (Antalya-Muğla) kenti olan Patara'da (Antalya/Kaş) MS 300’lü doğmuştur. Yaşadığı bölgede baş piskopos olarak seçilmiş ve İznik’teki meşhur ‘meclis toplantısına’ Myra (Antalya/Derme) Başpiskoposu olarak katılmış. 6 Aralık 343'te 65 yaşında iken öldüğü sanılmaktadır.

Günümüzde kırmızı beyaz elbiseli, uzun beyaz sakallı, yaşlı Noel Baba figürü ile tanıtılıyor. Efsanevileştirilen Nicholaos sıcak bir bölgede doğup yaşamasına rağmen Alaska’da kullanılan geyiklerin çektiği kızakları olan birisi gibi deklare ediliyor. Bu tamamen 1930'lu yıllarda bir içecek firmasının reklamında kullanılmış olmasıyla alakalı.

İçecek firması özellikle yılbaşı gecelerinde yıllarca yaptığı reklam sayesinde yılbaşı ile Aziz Nicholaos entegre edilmiş oldu. Müslümanların inanç ve kültürlerinde hiç bir yeri de bulunmuyor.

Yılbaşının toplumumuzda bir çok yanlış algılarından birisinin Noel babanın durumu böyle.

Bir diğer yanlış algı ise başında ‘Milli’ bulunan piyango çekilişi.

Şans oyunlarının ama yılbaşında ama diğer zamanlarda uygun olmadığı aşikar herkes tarafından biliniyor. Ha piyango bileti almışsınız, ha bir kumar masasında size dağıtılan kağıt ve benzerleri ile kumar oynamışsınız, zar atmışsınız. Arasında zerre fark bulunmuyor. Gönül ister ki diyanet yetkilileri bu konuyu baskın biçimde gündeme alsınlar. En azından halkımıza sigaranın kötülüklerini feryadı figan seslendirmeleri kadar gündeme alsınlar.

Peki yeni yıl / yılbaşı bizi hiç mi ilgilendirmiyor?

Tabi ki ilgilendiriyor. En azından hristiyanların takvimini kullandığımız için ilgilendiriyor. Sene başı olduğunu ve sene başında inancımızın sıkça bize muhasebe yapmaya davet ettiğini düşünerek bir yılın değerlendirmesini yapabiliriz.

Yeni bir yılın gelişiyle ülkemize, coğrafyamıza ve tüm dünyaya adil paylaşımın hakim olduğu, huzur ve barış içinde bir yaşam diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.