Fiziksel aktivite artırılarak kas dokusu kullanıldıkça; hem kas dokuları daha fazla enerji tüketirler, hem de kaslar da hücre sayısı artar. Kas hücreleri çoğaldıkça da vücudumuzda ki mitokondri sayısı ve enerji üretim kapasitemiz artar.
Ancak sigara, alkol, gazlı – şekerli içecekler, içi mısır şurubu yada kimyasallarla dolu yiyecek ve içeceklerle, abur cubur yapay ürünler ise tam aksi etki yapar. Beslenmemizde bu çeşit yiyecek ve içecekler ne kadar fazlalaşırsa hücrelerimizdeki mitokondri sayısı da o kadar azalır.
Düzenli egzersiz yapmanın sadece kalori yakmak veya zayıflamak üzerinde etkili olduğu zannedilmemelidir. Hastalıklardan korunmak, birçok rahatsızlıktan kurtulmak, sindirim sisteminin, solunum sisteminin ve dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışması, vücudumuzdaki kas kütlesinin çoğaltılması, gençlik hormonlarının daha yoğun olarak salgılanması gibi değişik hayati konular için de son derece önemlidir.
Ayrıca kilo vermenin önündeki en büyük engellerden biri olan insülin direncinin kırılabilmesi içinde fiziksel aktivite mutlaka gereklidir. Bu nedenlerle fiziksel aktivitenin günlük yaşantımızın bir parçası haline getirilmesi, genel sağlığımız üzerinde bilinenden çok daha fazla etkilidir.
Ancak fazla kilolardan kurtulup zayıflamaya ya da vücudumuzu toksinlerden temizlemeye karar verdiğimizde; “başlangıçta yapılması gereken spor” ağırlık kaldırma, yüksek tempolu ve uzun mesafe koşusu, futbol, voleybol, basketbol veya tenis gibi ağır ve yorucu egzersizler olmamalıdır.
Çünkü başlangıçta yapılacak ağır sporlar, çabuk yorulmamıza ve kısa sürede hevesimizin kırılmasına neden olacaktır. Ayrıca ağır egzersizlere bağlı olarak, bedenimizde oluşacak normalin üzerindeki metabolik faaliyetler sonucu yan ürünler olarak kas dokularında daha fazla laktik asit, hücrelerimizde daha fazla karbondioksit üretimi olacağından vücudumuzdaki asit ve toksin miktarları da çoğalacaktır.
Bu nedenlerle vücudumuzdaki toksin miktarı azaltılıncaya kadar, başlangıçta yapmamız gereken spor, Asya stili hafif ancak uzun süreli egzersizler, yoga veya vücudu fazla zorlamayan hafif tempolu uzun yürüyüşler ve hafif tempolu kısa koşular şeklinde olmalıdır.
Yeni haftanın yeni umutlara vesile olması dileğiyle…