Uzun yıllar önce, sosyal hayattaki bazı sorunlar çağımızda güncel hayatımızda da sürüyor.

İnsancıl ilişkilerden bahsetmek istiyorum kısaca.

Kendilerini imtiyazlı gören bir takım kimseler, üç beş gün hakaret edip azarlarmış diğer insanları. Ardından bir kaç defa da sevecen yüzlerini gösterirlermiş.

İnsanlara bir kaç kez iyi davranarak mobbing uygulamaya devam ediyorlarmış. En bariz olan Firavun'u örnek verebilirim. Firavun yönettiği insanları aşağılayarak, hakaret ederek, yaptıklarını değersizleştirerek üstünlük sağlamayı yeğlermiş. Ardından bir kaç gün veya sefer, çeşitli övgülerle bahsedermiş mobbing uyguladıklarından.

İkramda bulunduğu da olurmuş.

Her övgüsü mobbing uygulamasının devamını getirirmiş. Süreç böyle devam etmiş.

Hatta danışmanı ve bilim adamı olarak bilinen Haman'ın tavsiyesiyle, (haşa) 'ilah' olduğunu ilan etmeye karar vermiş. Haman, kırk gün ikramda bulunmasını her ikramdan sonra bir konuşma yapmasını, konuşma esnasında 'ben sizin ilahınızım' demesini önermiş. Firavun Haman'ın dediği gibi yapmış. Bir kaç gün homurtular olmuş. Azimler devam etmesini istemiş Haman!

Kırkıncı gün halk, 'evet sen bizim ilahımızsın' demeğe başlamış.

Aslında bir tür hastalık bu!

Hem kendinde bir rahatsızlık söz konusu, hem yaşayan ve aşağılanmaya hakaret etmeye alıştırılmış halkta bir hastalık türü.

O dönemde hasta olmayan kimseler de yaşıyormuş.

Hz. Musa ve Hz. Harun Peygamberler.

Etkilenmedikleri gibi taraftar da toplamayı başarmışlar.

Tabi Firavun ve avanisi bu konuda büyük rahatsızlık duyuyormuş.

Konunun sonunda hasta olmayanlar, hastalara galip gelmişler.

***

Günümüzde de benzer karakterler var.

İş yerlerinde, kamuda, çarşıda, pazarda, çeşitli yöneticiler patronlar da Firavun vari davranışa sahip hastalar ve onların kendilerine mobbing yapmasını kabullenmiş diğer hasta insanlar!

Çalıştırdığı insanlara üç beş kuruş maaş verdiği için mobbing uygulama hastası patronlar! Yönetici bazında burnundan kıl aldırmayıp yönettiği kimseleri aşağılayıp, hakaret edenler. İlmi olduğunu varsayıp diğer insanları aşağılayanlar.

Bir profesör mesela!

ilim tahsili almış, ilim tahsili almamış insanları hor görme hakkına sahip midir?

Günümüzde bunlar yaşanmıyor mu?

Firavun zihniyetli patronlar, yöneticiler hocalar, proflar.... Ve bu kimselere boyun eğen ahali!

Hastasınız sizler hasta!

Kişinin, bir çobanı veya fabrika işçisini ilim sahibi olduğu için aşağılayıp hakaret etmesi doğal mıdır?

O kimse ilim erbabı olmuş ya, iki koyun verelim bakalım hak edebilecek mi?

İnsan bilmediğinin cahilidir. Bunu haddi olan herkes bilmeli.

Toplumumuzda en fazla zorlandığımız nedir biliyor musunuz?

Bilmediğini bilmemek. İnsan bilmediğinin cahilidir. Bunu hazmedememek ise büyük bir hastalıktır, dediğim gibi cahilliktir. Hasta ve cahillere boyun eğmek de aynı kategoridedir.

Benim tavsiyem ise iyi izler bırakmak isteyenlerin azimle gayretle sabırla, iki türdeki hastalarla mücadeleyi sürdürmeleridir.

Bu mücadeleyi çağlar boyunca peygamberler sürdürmüş. Gayrı peygamber gelmeyeceğinden bu iş salih ve iyi insanlara kalıyor.

Şimdiden bayramınız mübarek olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.