Doğduğu şehir olan İstanbul’da 2009 yılındaki vefatına kadar 74 yıllık hayatına; Türk tıp doktorluğu, akademisyenlik, yazarlık ve eğitimcilik gibi çok başarılı çalışmalar sığdırdı.

"Eğer bir yerde bilime, demokrasiye, barışa ve aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa, sönmeye hakkın yoktur. Işıyacaksın, her eğitimli kadının bu Cumhuriyete borcu var" diyerek, insanlık için kadınları hizmete teşvik etti, son nefesine kadar da insanlığa hizmet için çalıştı.

1976 yılında Cüzzamla Savaş Derneği'ni, ardından 1981 yılında İstanbul Lepra (cüzzam) Hastanesini açtı.

Hayatını, “Kardelen” ismini verdiği kız çocuklarının eğitimine adarken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni de bu amaçla kurdu. O, her şeyden önce eylemi ile söylemi birbirini tutan dürüst insandı.

Türkan Saylan için 14 fikir | 19 nisan, oğullar, kadınKendisi için kimseden hiçbir şey beklemeden Mustafa Kemal Atatürk'ün bize sunduğu güzel ülkemize ve laik düzene bilinçli yurttaş sorumluluğuyla katkılarda bulundu.

Bir Aralık sabahı, kanser tedavisi gördüğü Çapa’daki odasından içeri giren, genç bir biyolog ile konuşmalarını, Candan Tolga Işık’tan okuyorum.

Hem de ibretle okuyorum, yüreğim sızlıyor ve bir kesitini sizlerle de paylaşmak istedim:


- Meme kanseri tedavisi görmüştüm. Geçti bitti diyorduk. Bugün öğrendim ki karaciğerimde de küçük bir leke varmış.

“Küçük bir leke” dediği, memesinde başlayan kanserin vücuduna yayıldığının ilk haberiydi aslında. Genç adam durumunun farkına varınca, endişe dolu bakışlarla, nazikçe,
“Daha sonra rahatsız edeyim sizi isterseniz?" dedi.
Hoca güldü ve “Çevrende hiç kanser teşhisi konan oldu mu çocuk?” diye sordu.
“Hayır hocam." dedi.
- Bak o zaman sana ilk dersi veriyorum: Bu kanser denen mikrop tek başına hiçbir gücü olmayan zavallıcıktır. Kanser tek başına kimseyi öldürmez; ölümcül olması bir yalnızlık, bir çaresizlik, bir umutsuzluk, bir üzüntü, bir stres arar. Ona bu fırsatı vermesen, er ya da geç çeker gider. O yüzden sen şimdi hocanı bu zavallı mikropla yalnız bırakmayı çıkar aklından ve anlat bakalım, ne yapıyorsun, ne ediyorsun?”

Böyle tanışmıştık Hocam Türkan Saylan’la../…

...

Onun vefatının asıl nedeni “tek başına hiçbir gücü olmayan zavallıcıktır. Kanser tek başına kimseyi öldürmez..” diye tarif ettiği kanserli hücrelerden ziyade, hayatının o son devresinde, yaşına, hastalığına, kemoterapi sıkıntılarına bakılmaksızın, haksız yere maruz kaldığı kumpas, evine baskın ve yargılanma gibi utanç verici sürecin üzüntüleriydi.  

Şükranla, özlemle anıyoruz Kardelenlerin manevi annesini..

Sizler de saygıyla, sevgiyle, sağlıkla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.