UYUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ…

Sağlığımız için vücudumuzun ihtiyacını karşılayacak sürede ki uyku, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite kadar önemlidir. Bu nedenle sebebi ne olursa olsun aşağıda ki kuralları dikkate alarak, bir şekilde yeteri kadar uyumak için elimizden geleni yapmamızda fayda var…

*Yatma ve uyanma saatlerini (tatil günleri de dahil olmak üzere) mümkün olduğu kadar aynı tutmaya çalışın. Gece kaçta yatarsanız yatın, sabah aynı saatte kalkmaya çalışın.

*Gündüz çok hafif kestirmelerin dışında uzun süreli uyumayın.

*Yuttuğunuz kimyasal hapların” uykusuzluğa neden olup olmadığını anlamak için prospektüslerini okuyun ve ona göre kullanın.

*Saat 20.00’den itibaren çay, kahve veya kafein içeren diğer içecekleri tüketmeyin.

*Alkol ve sigara uykusuzluk nedenlerindendir. Uyku öncesi alkol, sigara ve diğer tütün mamullerini kullanmayın.

*Akşam TV karşısında koltukta, kanepede vs oturup uyuklamayın.

*Uyku öncesi ağır spor veya egzersiz yapmayın.

*Uykunuz geldiğinde herhangi bir şeyle oyalanmadan yatak odasına gidin ve yatın.

*Yatakta kitap okumayın, televizyon seyretmeyin, sosyal medyada oyalanmayın.

*Hemen uyuyamazsanız yatakta uyumak için debelenmeyin. Yataktan kalkın 30-40 dakika kadar başka şeylerle meşgul olup tekrar yatağa dönün.

*Düzenli bir uyku ve stres yönetimi (aslında tüm sağlığımız) için sindirim ve endokrin sistemlerimizin düzenli çalışır durumda olması çok önemlidir. Bu nedenle bağırsak floramızın muntazam çalışır durumda olması için gerekenleri yapmamız çok önemlidir.

*Uyku öncesi içeceğiniz yarım çay bardağı kefir hem bağırsak floranızı güçlendirecek hem de uyumanızı kolaylaştıracaktır.

*Uyku öncesi sakinleştirici ve melatonin (genellikle geceleri epifiz bezi tarafından salgılanan ve uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eden hormon) salınımını destekleyecek aşağıdaki şifalı bitki çaylarını kullanabilirsiniz.

*Akşam saatlerinde içeceğiniz; (ister tek tek ister damak tadınıza uygun karışımlar halinde) anason, melisa, Papatya, Kantaron, Rezene, ıhlamur veya lavanta çayları sizi sakinleştirip uyumanızı kolaylaştıracaktır. (Karışık demlemeniz halinde kesinlikle kaynatmayıp çay gibi demleyin.)

Özet olarak "uyku bozukluğunu ciddiye alın"

Uzun vadede sağlığımız üzerinde ki negatif etkilerinin çok fazla olacağını bilin.

Oksijeni ve negatif iyonları bol ormanlık veya sakin bir ortamda yeterli miktarda ki her uykudan sonra dinlenmiş yenilenmiş olarak uyanacağınızı unutmayın.

(Devam edecek)

Hafta sonunun yeni umutlara vesile olması dileğiyle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.