“Dan Gibson adlı bir Kanadalı Tarihçi Arap yarımadasının tarihi üzerinde çalışırken (nabataea.net sitesinin de sahibi) bazı eski camilerin (Erken İslam dönemini kastediyor) Mekke'ye bakmadığını fark etmiş. Bunun üzerine bu camilerin kıble yönünü belirlemiş ve antik şehir Petra’ya baktığını keşfetmiş, şaşırmış ve kıble yönlerini saptayarak ve yapıldıkları tarihi de dikkate alarak daha fazla camiyi kontrol etmiş. Söylenecek şey şu ki İslam'ın ilk yüzyılındaki camiler Petra’ ya bakıyormuş, Mekke ya da Kudüs'e değil!”

Dan Gibson o zaman: "Kabe Petra Şehrinde” gibi saçma sapan bir teoriyi ortaya atarak İslam Dünyasını karıştırmaya çalışıyor.

Bu yalan, birçok yerli yabancı İslam düşmanı misyoner sitelerde yer alırken You Tube'deki videoları da yüz binlerce kişi tarafından izleniyor. O yüzden konuya açıklık getirmek için bu yazıyı yazdık.

Gibson'dan "Ne Alaka" dedirtecek akla zarar delil!

Unutmayın ki Petra iddiası aklı başında her insan için, içi boş şişirilmiş bir yalandır.

Gibson'un Petra, masalı gibi akıl ve bilim çağı denilen şu çağda akla ve mantığa aykırı, tamamen çelişkilerle dolu bir iddiayı, çağımızın ateistlerine bilim adı altında yutturabilmiş bir dahi amatör yalancıdır Gibson’ın iddiaları cidden insanı güldürten cinsten iddialar ve neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor.

Hz. Osman İslam devletinin 3. Halifesidir. Kendisinden sonraki zamanlarda İlk Emevi devleti daha sonra da Abbasi devleti kurulmuştur. Hz. Osman ile Abbasiler arasında en az 200 yıl var.

Söz konusu sözde belgeselinde Gibson, "Kıble değişiminden" bahsettikten sonra Emevilerin Petraya, Abbasilerin ise Mekkeye yönelip namaz kıldıklarını anlatır. Anlatırken bir anda Hz. Osman döneminde başlatılan kıbleleri bulmak için sokaklara asılan kıble işaretlerini kıblelerin değiştiğine delil getirir. Kıble değişmediyse Hz. Osman niye işaret assın? Evet evet yanlış okumadınız Hz. Osman döneminde ki asılan kıble işaretleri Gibson'a göre Emevi - Abbasi çekişmesinde yaşanan sözde "kıble değişimi"ne işarettir.

Şehirlerin Anası, ticaret ve savaşlardaki insan sayısı

İddia:

Dan Gibson, İslam tarihinde kumaş(iplik) ve deri ticaretiyle uğraşan bir Mekke'den bahsedildiğini halbuki o dönemin en kârlı ticari ürünlerinin bunlar olmadığını "şehirlerin anası" diye tabir edilen bir yerin, hem gelişmiş hem kalabalık hemde başka ürünler satan bir yer olması gerektiğini söylüyor. Mekke'nin Savaşlarda çıkarabildiği insan sayısına da dikkat çekiyor.

Cevap:

Mekkeli müşriklerin, Uhud ve Hendek savaşlarında Arabistan'ın diğer putperest kabilelerinden yardım aldığını İslam tarihi yazıyor ancak Bedir savaşı ani olaylar üzerine gelişmiş olup Mekkeli müşrikler ellerindeki savaşabilecek insan potansiyeli ile meydana yürümüştür.

Petra şehri MÖ. 400 ile MS. 106 yılları arasında Nebatiler' e başkentlik yapmış, putperest merkezi olan bir şehirdir. Bu şehrin diğer bir özelliği ise Mekke şehrinden Kudüs şehrine çekilen bir hattın üzerinde bulunmasıdır.
Petra; Arabistan yarımadasında yer alan Ürdün’de, Lut Gölü ile Akabe Körfezi’nin arasında bulunuyor.

Dan Gibson İslam’a çamur atmak için Müslümanların ilk kıblesinin Petra şehri olduğunu iddia etmiş ve bu iddiasını Emeviler döneminde yapılan bazı camilerin Petra’ya doğru yöneldiğini ispatlamaya çalışarak yapmıştır. Oysa Kuran’da bahsedilen ve diğer “uçta bulunan mescit” anlamında olan Mescidi Aksa İsra süresi birinci ayetinde geçmektedir.

İsra 1. Ayet: Mutlak saltanat sahibi Allah ki; kulunu geceleyin Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götürmüştür. Bir kısım ayetlerimizi gösterelim diye. Muhakkak ki O’dur O, Semi’, Basir.

Oysa Petra şehrinde Mescidi Aksa diye bir mescit yoktur. Müslümanların kıblesi olan Mescidi Aksa Kudüs şehrindedir. Müslümanların Dünya’ya açılması ile gittikleri şehirlerde camileri yaparken, yönlerini Mekke’ye çevirmişlerdir ama Coğrafi koşullar nedeniyle hesap hataları olabilir. Bunu bulan Gibson İslam’ın kenti Mekke değil Petra diyor.

Petra konumu nedeniyle Ticaret Yolu üzerinde bulunuyor. Suriye'den gelen kervanlar Arabistan’a bu şehirden geçiyor. Bu özelliği anlatan Gibson Petra Şehrinin Ticaret Merkezi olduğunu, Kabe’nin burada kurulduğunu ileri sürüyor. 7. Yüzyılda İslam geldiğinde Petra Şehri boşalmıştı depremler yüzünden kentin büyük bölümü yıkılmış ve insanlar boşaltmıştı. Hatta su toplayan baraj bile yıkılmıştı.

Dan Gibson’ın Yalanları:

1- Kabe Petra şehrindedir. Müslümanların camileri Petra’ya bakar.

2- Mekke Tarih de Ticaret Merkezi olarak yer almaz. Ticaret Şehri Petra’ dır.

3- Dan Gibson iddia ettiği yapılardan biri Lübnan’da Anjar şehrinde bulunan bir Emevi sarayıdır. Bu sarayın yönü Petra’ya doğru değil Sina yarım adasına doğrudur. Diğer bir Emevi sarayı ise Qasr al Mushatta sarayıdır. Ürdün’ün başkenti Amman’a 30 km uzaklıktadır. Bu saray Emevi halifelerinden ikinci Velid (M.S. 743-744) tarafından yaptırılmış ve gerçekten Petra şehrine doğru dönüktür.
Oysa diğer hiçbir cami kıblesi Petra şehrine dönük değildir. Evet, ilk iki yüz yılda yapılan camilerin kıblesi tam olarak Mekke’ye dönük değildir. Çünkü bu dönemde trigonometri ve coğrafya bilimi bilgileri yeteri kadar gelişmemiştir. Hataların kaynağı budur.

4-Endülüs ve Kuzey Afrika’da bulunan en eski camilerin kıbleleri gösterilmiştir. Hiç biri Petra’ya dönük değildir. Mekke’ye paralellik göstermektedir. Irak ve Mısır’da bulunan Emevi dönemi camilerin kıbleleri gösterilmiştir. Hiç biri Petra şehrine yönelik değildir. Yönleri Medine ve Tebük şehirleri arasına düşmektedir.

5-Dan Gibson'ın itirazı Mekke'nin ana ticaret yollarını gösteren haritalarda olmayışına yöneliktir. Mekke Ticaret Şehridir.

6- Zübeyir’in Emevi Haccac ile savaşı sırasında Petra'da bulunan Kabe’yi yıktığını ileri sürmesidir. Hacerülesevedi ile bir kutuya koyar. Saklar. Tarihlerde ise savaş Mekke'de geçmiş iken bunu Petra’ya taşıyan Gibson’dur. İslam’a saldırarak Müslümanların inancını karıştırmak istemektedir.

Sonuç olarak Dan Gibson’ın amacını ben söyleyeyim: “Petra Şehri’nde Hz Musa’nın kardeşi Harun’un mezarının bulunmasıdır. Musa Kuran’a göre bizim de inandığımız peygamberdir ama daha çok Yahudilerin sahip çıktığı ve ön plana çıkardığı peygamberdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.