ŞİİR

HAYAT YOLDAŞIM MÜJGAN ÖZDEN HANIMA

İTHAF

Kirpik1 oktur gönlü2 korur

Işık gelir göz'3 e vurur

İki gönül4 bak bir görür

Allah ona can veriyor

Göz5 ’de Canan gizleniyor

..

Kuş6 lar olmuş birer Gök’er7

Nota nota müzik döker

Ruha kasvet düğüm söker

Allah ona can veriyor

Kuş8 ’ta Canan gizleniyor

..

Dağda Bozkurt Hakk’ı anar

Nehirlerde suya kanar

Türk’e bakar gözü yanar

Allah ona can veriyor

Kurt9 ’ta Canan gizleniyor

..

Ulu çınar ulu çınar

Sanırlar ki göğü kınar

Yağmur alır akar pınar

Allah ona can veriyor

Dal10’da Canan gizleniyor

..

Gökçe çiçek11 geçer güzler

Renk renk gelmiş nice yüzler

Dağdan sonra gelir düzler

Allah ona can veriyor

Dağ12, 13’da Canan gizleniyor

..

Gece biter Şafak14 açar

Güneş gelir yıldız15 kaçar

Arı kovan kalsa naçar

Allah ona can veriyor

Bal16’da Canan gizleniyor

..

Taş ve toprak çamur oldu

Şol çamura insan17 doldu

Canlı cansız şimdi n’oldu?

Allah ona can veriyor

Taş18’ta Canan gizleniyor

..

Söyle özden Özü söyle

Söz söylenir içten böyle

Yol bulunmaz kentle köyle

Allah bize can veriyor

Can19’da Canan20 gizleniyor

..

Saygı ve Dostlukla

Hilmi özden

12. Kasım. 2023

.

_____________________________________________

Müjgân

Göz

Hem göz hem gönül

Gönül Gözleri

Gönül. Cenab-ı Allah bir Hadis-i Kutsi’de buyuruyor ki: “Ben yerlere ve göklere sığmadım, ancak mümin kulumun gönlüne sığdım.”

“Görmez misin ki, göklerde ve yerde bulunan her varlık, bu arada kanat çırparak uçan dizi dizi kuşlar Allah’ı tesbih ediyor? Onların her biri kendi duasını ve tesbihini bilmektedir. Allah, onların bütün yaptıklarını hakkiyle bilir”. (Nur Suresi/41. Ayet)

7 “Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah'ı tesbih etmiştir. O, Aziz'dir, Hakîm'dir.” (Hadîd suresi/1. Ayet).

“Yerde yürüyen bütün canlılar ve iki kanadıyla havada uçan bütün kuşlar, sizin gibi sosyal nizama tâbi birer topluluktur. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onların hepsi Rablerinin huzurunda toplanacaklardır”.(En’am Suresi/38. Ayet)

9 “Bir çoban, sürüsünün içinde / yanında bulunduğu sırada sürüye kurt saldırdı ve ondan bir koyun aldı. Çoban (ondan koyunu geri almak için) arkasından koştu... Derken kurt çobana döndü ve Yırtıcı hayvanların sürüye saldıracağı o fitne gününde, koyun sürüsünün benden başka çobanı bulunmayacak o günde, koyunu kim kurtarır?’ dedi.” Hadis

“Çobanın biri Harra (denen kara taşlıklı yazı)’da davar güderken kurdun biri koyuna saldırdı. Çoban hemen koyunla kurdun arasına gerildi. Bunun üzerine kurt kuyruğunun üzerine çömelerek çobana “Allah’ın bana yolladığı rızkıma engel olmaya Allah’tan korkmaz mısın?” dedi. Çoban şaşırarak: "Hayret doğrusu! Kurda bak, kuyruğunun üstüne çömelmiş insanların diliyle konuşuyor” dedi. Kurt da: “Sana, benim bu konuşmamdan daha fazla şaşacağın bir şey anlatayım mı? Allah Resulü iki Harra (Doğu ve Batı Harraları) arasındaki bir yerde (Medine’de) insanlara geçmiş milletlerin vaziyetlerini anlatıyor.” dedi. Çoban da koyunları sürüp Medine’ye gelince onları bir köşeye yerleştirdi, sonra da Rasûlüllah’ın yanına girip, kurdun konuştuğunu anlattı. Bunun üzerine, Rasûlüllah’ın (s.a.v) insanların yanına çıkıp çobana: “Kalk da durumu anlat.” buyurdu. Çoban da kalkıp insanlara gördüğünü anlattı. Resulü Ekrem de: 'Çoban doğru söylüyor. Dikkat edin. Yırtıcı hayvanların insanlara konuşması kıyamet alametlerindendir. Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, kıyamet kopmadan yırtıcı hayvanlar insanlara konuşacaktır. Hatta kişiye ayakkabısının tasması ile sopasının ucundaki püskülü bile konuşacak, kendinden sonra ailesinin neler yapacağını uyluğu haber verecektir .' buyurdu”. Hadis

10 Tuva vadisinde Allah’ın Hz. Musa(AS)’ya yanan ağaçtan seslenmesi “Ben şüphesiz senin Rabbinim. Hemen ayakkabılarını çıkar, çünkü sen kutsal bir vadi olan Tuvâ'dasın.” (Ta-Ha suresi/12. Ayet), “Hani, Rabbi ona, kutsal vadide, Tuva'da seslenmişti”: (Nazi’at suresi/16. Ayet)

11“Kainatta hiçbir şey yoktur ki hamd ile Allah'ı tesbih etmesin, Onu anmasın, Ona dua etmesin. Fakat siz onların bu tesbihlerini, zikirlerini, dualarını fark etmiyorsunuz.” (İsra, 17/44)

12 Tur-i Sina “Ona, Tur'un sağ yanından seslendik ve onu (kendisiyle) gizlice söyleşmek için yakınlaştırdık” (Meryem Suresi 52. ayet), “Ve bir ağaç da yetiştirdik ki, Tûr-i Sîna'dan çıkar, yağlı olarak biter; yiyenlere katıktır”- (Müminin Suresi/20.Ayet)

13 “Bu dağ Uhud'dur. O bizi sever biz de onu severiz.” Hadis

14 “Şafak vaktine yemin ederim” (İnşikak Suresi/16. Ayet), “Şafak vaktinde işe girişenlere” (Âdiyat Suresi/3. Ayet)

15 “Yedi gök, arz ve bunların içinde bulunanlar, O'nu tesbih ederler. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ama siz onların tesbihlerini anlamazsınız. O, Halîm'dir, çok bağışlayandır.” (İsrâ suresi/44). “Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Gerçekten bunda aklını kullanan bir toplum için nice ibretler, dersler vardır. ” (Nahl Suresi/ 12. ayet)

16 Arı’ya vahy edilen “Senin Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin”.(Nahl suresi/66. Ayet)

17 İnsan “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir çamurdan yarattık.”(Hicr suresi/26. Ayet)

18 “Taşın öylesi vardır ki ondan ırmaklar kaynar; öylesi de vardır ki, çatlayıp bağrından su fışkırır; bazı taşlar da vardır ki, Allah korkusuyla yerinden düşer. Allah, yapmakta olduklarınızdan habersiz değildir.” (Bakara Suresi/ 74. Ayet)

19 “Biz insana şah damarından daha yakınız” (Kaf suresi/16. Ayet)

20 Hak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali kaybal 6 ay önce

Şiirin son çığırı. Zevkle mihenk taşlarına uğrayarak okudum. Yüreğinize sağlık sevgili hocam

Avatar
Samiye Öğretmen / Balıkesir 6 ay önce

Türk Edebiyatı ve Türkçe konusunda nçizane iddialı bir edebiyat öğretmeniyim. Bu portalı da düzeyli edebi yayınları nedeniyle izliyorum. Ancak şu anda gerçekten "sıra dışı" bir tarz izliyorum. Sevgili hanımızın doğum günü falan da bir yana, Ufkumda gerçekten bir "devrim" yarattınız sayın hocam. Öğrencilerime de nakledeceğim.. Sağolun, müteşekkirim.

Avatar
Esma ve Ayhan - Aachen 6 ay önce

Sağolasınız hocam, bir şiir okuyorken felsefik bir dünyda gezindim. Almanya'dan sevgiler, saygılr.