‘İstanbul Sözleşmesi’ ve ‘Aileyi Koruma Kanunu’ Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Başta İstanbul sözleşmesi olmak üzere kamuoyunda tartışılan ve gündeme gelen konu hakkında bugüne kadar maalesef düzenlemeyi yapanlar tarafından yapılan yanlıştan dönüleceğine dair bir gelişme olmadı. 

Sadece Sayın Cumhurbaşkanı “değiştirilebilir” yolunda bir açıklama yaptı. 

Hepsi o kadar…

Sözleşmenin parlamentoda onaylanmasında oyu/payı olanların oldukça alçak sesle savunma yaptıkları duyumlarını almaktayız. İtiraz mahiyetinde açıklamaları “İstanbul Sözleşmesi parlamentoda onaylanmıştır ancak konu ile ilgili YASAL DÜZENLEME yapılmadığı için uygulanamaz.” şeklinde olmaktadır. 

Peki sessizce itiraz yürüten, aslında mahcup vekillerimizin bu açıklamalarının gerçekle ilgisi nedir? Sessiz! Savunma yapan vekillerimiz şunu bilmiyorlar mı? 

Herhangi bir konuda iç hukuk yolları tükendiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vereceği kararlar Türkiye’yi bağlamaktadır. 

Örneğin eşcinsel iki kişi evlenme kararı alsa belediyelere nikah için müracaat etseler pek tabi belediye bu nikahı kıymayacaktır.

Çünkü İstanbul Sözleşmesinin yasal düzenlemesi yapılmamıştır. 

LGBT‘liler bu defa Anayasa Mahkemesine gitmeleri halinde muhtemelen oradan da olumlu cevap alamayacaklardır.

İç hukuk yolları bittiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine müracaat edeceklerdir ve mahkemenin vereceği karar malumdur.

Dizilerde, filmlerde, sinema kanallarında eşcinsel davranışlar çok tabi bir olaymış gibi konu edilebilmekte ve filmde iki figür canlandıranlar işin sonunda eşcinsel olarak bir görüntü ile beyinlere adeta çakılır.

Filmin iyi oğlan ya da iyi kadınları eşcinsel olarak görüntü verirler. Ve maalesef bu konuda denetleme yapılmamaktadır. Çünkü artık İstanbul Sözleşmesi içinde kabul edilmiştir. Durum felakettir.

Sözü uzatmaya gerek yok! Toplumda açtığı yara onarılmaz boyut kazanmak üzeredir. AB müzakerelerini Türkiye’nin bu şartlarda yürütmesinin imkânı kalmamıştır.

Peki bu düzenlemeden siyasetçiler kurtulmanın yollarını aramadıklarına göre, hatta bazı partiler bu düzenleme iptal edilmez açıklaması yapmışken çözüm var mıdır?

Hasan İbrahimoğlu,

Hukukçu ve müfettiş olarak devlette uzun yıllar hizmet etmiş Hasan İbrahimoğlu‘nun başörtüsü mücadelesi ve mağduriyetleri ile ilgili uluslararası sözleşmelerin Türkiye’yi nerede ve nasıl bağladığına dair yıllara şamil yaptığı çalışmalardan hareket ile uluslararası sözleşme hakkında hukukî bir değerlendirme yapmıştır. Bu çalışmaya göre;

“..İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TBMM’CE KABUL EDİLİP CUMHURBAŞKANININ İMZALAMASI VE RESMîGAZETEDE YAYINLANMASIYLA KANUNLAŞTI. HER KANUN GİBİ BU KANUNUN İPTALİ VEYA DEĞİŞTİRİLMESİ TBMM’CE MÜMKÜNDÜR. (Yapmamaktalar)

…Şu anda mağdurların devam eden mahkemeleri olması nedeniyle MAHKEMESİ DEVAM EDEN BİRİNİN AVUKATI VASITASIYLA MAHKEMEYE EK BİR DİLEKÇE VEREREK ANAYASANIN 152. MADDESİNE GÖRE BU YASANIN İPTALİNİ İSTER VE MAHKEME HÂKİMİ BU İSTEĞİ UYGUN GÖRÜRSE KONUYU ANAYASA MAHKEMESİNE GÖNDERİP İPTAL ETTİREBİLİR. BU YOLLA YASANIN İPTALİ ZOR GÖRÜNSE DE YASANIN TBMM’CE İPTAL EDİLMESİNDEN DAHA KOLAY OLACAĞI AŞİKÂRDIR.

…MAĞDUR KİMSENİN AVUKATI VASITASIYLA MAHKEMEYE VERDİĞİ DİLEKÇEDE AŞAĞIDAKİ YASAL GEREKÇELERİ GÖSTEREBİLİR:

1-TÜRK DEVLETİ HEM AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİ VE HEM DE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEDENİ VE SİYASİ HAKLAR SÖZLEŞMESİNİ İMZALAMIŞTIR. BU SÖZLEŞMELERDEN HANGİSİNİN UYGULANACAĞI KONUSUNDA T.C. KANUNLARINA GÖRE KONUNUN İNCELENMESİNDE;

A) AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN 53.MADDESİ LEHTE HÜKÜMLER TAŞIYAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEDENÎ VE SİYASΠHAKLAR SÖZLEŞMESİNİ UYGULANMASINI ZORUNLU KILMAKTADIR.

B) AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN 53.MADDESİ YERİNE LEHTE HÜKÜMLER TAŞIYAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEDENÎ VE SİYASî HAKLAR SÖZLEŞMESİNDEKİ KONUMUZLA İLGİLİ LEHTE HÜKMÜNE GÖRE HİÇBİR ÜLKE İNSANLARIN YILLARDIR UYGULADIĞI MEVCUT YAŞANTILARINI DEĞİŞTİRECEK VEYA ORTADAN KALDIRACAK BİR YASA ÇIKARAMAZ. (BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KİŞİSEL VE SİYASAL HAKLAR ULUSLARARASI SÖZLEŞME 5.MADDESİ ŞÖYLEDİR: MADDE 5 1. Bu sözleşmedeki hiçbir hüküm, herhangi bir Devlete, gruba ya da kişiye, bu sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerin herhangi birinin ortadan kaldırılmasına ya da bu sözleşmede öngörülmüş olandan daha geniş ölçüde sınırlanmasına yönelik herhangi bir faaliyete girişme ya da bu yönde bir harekette bulunma hakkını sağlar biçimde yorumlanamaz. 

2. BU SÖZLEŞMEYE TARAF OLAN HERHANGİ BİR DEVLETTE YASALARA, SÖZLEŞMELERE, YÖNETMELİKLERE VEYA TEAMÜLLERE GÖRE TANINMIŞ OLAN YA DA VAR OLAN TEMEL İNSAN HAKLARINDAN HİÇBİRİ, BU SÖZLEŞMENİN BU GİBİ HAKLARI TANIMADIĞI YA DA DAHA SINIRLI OLARAK TANIDIĞI GEREKÇESİYLE SINIRLANAMAZ VE KALDIRILAMAZ.

C) AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN 53.MADDESİ HÜKMÜ İLE ANAYASANIN 90.MADDESİ HÜKMÜ GEREĞİ TÜRKİYE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEDENİ VE SİYASİ HAKLAR SÖZLEŞMESİNİN MEVCUT HAKLARI KORUYAN YUKARIDAKİ 5.MADDESİNİ UYGULAMASI ZORUNLUDUR.

AVRUPA PARLAMENTOSU BU YASAYI ÇIKARIRKEN AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN 53.MADDESİ GEREĞİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEDENİ VE SİYASÎHAKLAR SÖZLEŞMESİNİN MEVCUT HAKLARI KORUYAN YUKARIDAKİ 5.MADDEYİ DİKKATE ALMAMIŞSA ÇIKARDIĞI YASA AB ÜLKELERİNİ DE BAĞLAMAZ.

ZİRA TÜRKİYE, AB VE AMERİKA HUKUK SİSTEMLERİ MONİST HUKUK SİSTEMİNİ BENİMSEDİĞİNDEN ÖNCE KENDİ İÇ HUKUKUNU DEĞİL MİLLETLERARASI HUKUKU YANİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEDENİ VE SİYASΠHAKLAR SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİNİ UYGULAMAK ZORUNDADIR.

BU KONUDA TÜRK YARGITAYININ KONUYA AÇIKLIK GETİREN BİR KARARI VARDIR (YARGITAY 21 .HUKUK DAİRESİNİN 18.10,1996 TARİH, E. 1996/2261, K. 1996/5790 SAYILI KARARINDA BU KONUDA AYRINTILI BİLGİLER VARDIR)../.."

Aslında çok uzun ve çok detaylı yapılan açıklama ve yazıyı ilgili hususlara işaret etmek ve ilgililer Hasan İbrahimoğlu‘nun bu çalışmasından yaralanmalılardır. 

Şayet bu yollar da dâhil konu parlamento veya mahkemeler yolu ile halledilmez ise “mahcup /katkısı olan vekillerimiz çocuklarından, torunlarından utanacakları güne hazır olmalılar.” 

AB müzakerelerini ülkemizi maddi ve manevi olarak sürüklediği gayya kuyusu orta yerdedir.

Ne zaman uyanılacak? Ne zaman “Artık yeter!” denecek?

İngiltere bu bataklıktan kendisini kurtarmışken Türkiye ne zaman ayağına boynuna dolanan AB sevdasından vazgeçecek?

Vesselam.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.