İnsan? Zat-ı Hakk’ın, ancak Kendisine kulluk yapsın diye, ahsen üzerine, yaratılışını tamam edip, Kendi ruhundan üfleyerek, halifesi yaptığı İnsan!

İmanın şartları deniliyor. Orada neden şart ibaresini kullanıyor? Bize imanın şartları nasıl sıralanıyor? Allah’a iman, meleklerine iman, kitaplara iman, ahirete iman, kadere iman, peygamberlere iman. Ancak bunların hepsine inanıyorsan o imandır diyor “şart” ibaresini koyarak. Sadece inanca değil akla ve mantığa da aykırı olduğu halde, olması gerektiği bilindiği halde, olması gerekenin üzerini örterek vicdanları rahatlatmak adına “Deizm” diye bir şey türedi. Deizmin arkasında, yaratıcıyı inkâr edemeyeceğimiz için imansız (Muhammed’siz) nefs-i emmare üzerine gerçekleşen inanç vardır. Olması gerekenin üzerini örterek vicdanı rahatlatmak adına türetilmiş bir akımdır modası geçince unutulur, modası geçen her şey gibi tüketilir ve biter! Burada bir konuya da dikkat çekerek devam edelim yoksa insanı anlama bahsi noksan kalır.

Kader, yaratılanın yaratılış gayesi doğrultusunda, yaratılırken kendisine verilmiş olan özelliklerdir. Elma ağacının elma meyvesi verecek özellikte yaratılışı, tavuğun yumurtlayacak özellikte yaratılışı, dünyanın kendi ve güneş etrafında yörüngesinde dönecek şekilde yaratılması gibi yani varlık sahnesine çıkış halinde o şeyin mevcutundaki özellikleri kaderidir. Bu sebeple insanın kaderi, insan olarak yaratılması olup, Allah'a kul olmak ya da olmamak kendi seçimidir. İsra suresi 13. Ayeti kerimede,

Her insanın kaderini kendi kişisel seçimine bağlamışızdır. Diriliş gününde, kendisi için bir kayıt çıkarıp yayımlarız.

Ne yapar Deizm? Deist diyor ki “Ben Allah’a inanırım ama dine ve peygambere, kitaba inanmıyorum” diyor. Diğerleri dediği nedir, melekler, Kur’an, Hz. Muhammed, ahiret ve kader. Şimdi deist, Allah’a inanıyorum ama diğerlerine inanmıyorum diyerek Kur’an’ı, melekleri, Hz. Muhammed’i, ahireti, kaderi reddediyor. Ahiret nedir? Öldükten sonra yaşam. Sen o zaman öldün ve bitti. İnsan bu dünyada nasıl yaşadıysa yaşadı ve öldü, ölünce bitti, devamı yok demek ahirete inanmamak? Ancak Zat-ı Hakk’a kulluk yapmak için insan olarak yaratılışına yani kadere de inanmıyorsun ki kulluğunu Zata denklik çıkarttığın gayrılara yapıyorsun.

O zaman inanıyorum dediğin, inandığını zannettiğin O Allah’ı ve nasıl yapılırsa razı olunan kulluğu sana bildiren ve bildirdiğine iman edilmesi gerektiğini söyleyen kim? Kim söylüyor bunu? Annenden doğarken mi getirdin Allah’a ait bilgiyi ve O’na inanman gerektiğin düşüncesini? Bunları sana Peygamber söylemedi mi?

Geçenlerde güzel bir şey izledim. İman itikattır derler, iman itikat değildir! İman “Güvendir” diyor. Neye güvendir? Muhammed adında bir adam çıktı ortaya. Allah’ın kendisine peygamberlik verdiğini, vahiy aldığını söyledi. O vahiyleri, dinin kendisini, İslam’ı, tevhidi, Kur’an’ı her şeyi anlattı ve bildirdi. Bizler de öğrettiklerinin doğruluğuna güveniyoruz.

Bilinmelidir ki inanç Allah’a, iman Peygambere olur.

.....

Yazının devamı için tıklayınız

.....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.