Hayalden yola çıkıp, tahayyülle, tahayyülden ibadete uzandık. Karışık bir yazı gibi görünmekte. Bütünsel bakışta her şey birbirini etkiler, var eder. Yine de şaşırmaktayız!

Aşağıdaki kelimeler, ne kadar Türkçe'ye çevrilmişse de oturmuş görünmemektedir. Bundan dolayı arapça kelimelerden yardım isteyeceğiz.

Tahayyül yaratıcı güçtür Hayal.

Yaşam bizim yazıp oynadığımız tiyatro sahnesidir.

hayal: Sanı, imgeleme, düşüncede kurmak, düş. Düşünce gücü ile sınırlı. BEN var. Can gözü ve akıl ile canlandırılır.

tahayyül: hayal etmek, düşlemek, hayalde canlandırmak. Düşünce gücünün üstünde, yaratıcı güç ile birleşmek, BEN yok. Hayal, tahayyülün başlangıcıdır. Gönül gözü ile canlandırılır. Sezgide sorunun yanıtını beklerken, tahayyülde istek gönünür halde, canlanlandırılarak oluşmasına katkıda bulunulur. Ne istiyorsak onu doğru ve net olarak istemeliyiz. Yaratıcı güç, irademizden çok fazladır. Yaratıcı güç, bilinçlenmeye itici, öncülük yapar.

muhayyile: tahayyül edilen ve edebilen, hayal gücü. Bence bu kelime tahayyül gücü artan kişi için kullanılıyor. Hayattaki gerçeklerimiz, yaratıcı tahayyülerle oluyor. O güce sahip diyebiliriz. Varoluşa etki yapabilen anlamında. Arapçada, mu- eki Tükçe'deki mek- mak fiil mastarına denk geliyor.

1- Hayatımız yaratıcı tahhayyüllerle oluşuyor.

2- Bizi biz ne kadar yaratabilirsek o kadar oluruz.

3- Tahayyülden sonra irade kullanılır. Bilinç (idrak) oluşumu, sezgi ve yaratıcı güce muhtaçtır.

İrade; mücadele, disiplin, zorluk olmadan anlayışımızı davranışımızı değiştirmektir, tahayyül gücünü kullanmaktır. Varoluş bize sürekli titreşimimize göre seçenekler sunmaktadır. Biz bilinçlendikçe, bize sunulan seçenekler de çoğalıyor. Varoluş, canlı bir organizmaya benziyor. Parmağımızdaki acının beyinde hissedilmesi, yakınımızın üzüntüsünü hissetmemiz gibi. Bu oluşuma gerçekten inandığımızda, her anda varolanı devreye sokarız.

“Yaratıcı güç ulu başarıyı ancak bütünlüğü devam ettirerek kazanır.”

I Ching 13. sayfa

İnsanın güzelleşmesi:

1- Keşif hazzını duyması,

2- Kendine samimi olması,

3- Bütünleşme hissi,

4- Hakikati sezme isteği, ile oluşur.

Varolanı kullanmak ve uyumlanmak amacıyla çeşitli yöntemler oluşmuştur.

Bir sonraki yazımızın konusu da İBADET olsun!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.