Önce Irak, sonra Suriye, bugün ise Afganistan.

Türkiye’ye yönelik yeni bir göçmen akınından söz etmek istiyorum.

Yürüyorlar, geliyorlar. Büyük bölümü genç. Yanlarında zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak hiç bir şey yok. Yürüdükleri iddia edilen mesafe ise 2 bin kilometre.

Bence bu yürüyüş işinde bir gariplik var. Biraz sanal geliyor bana. Bu ilk görüntülerin arkasından ‘göçmen pazarlığı’ başlayacak gibi görünüyor.

Göç’ yok sayılarak yok olacak bir dolgu değil. Sebebi ve sorumluluğu politik.

Suriye göçünde olduğu gibi Afganistan göçünde de patronlar el ovuşturuyor. Avrupa’nın ‘ucuz emek deposu’ Türkiye’ye yeni ve daha ucuz iş gücü geliyor.

Tek adam yönetimi ise tedirgin değil, sanki memnun.

İKTİDARIN NİYETİ HALİSANE Mİ?

İktidar hem bu nedenle, hem Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devlet’lerinden gelecek Yardım Fonlarına kavuşmak, hem de Türkiye’nin ileriye dönük demografik (insan) yapısını değiştirme planını uygulamak için göçü bir anlamda teşvik ediyor.

Ercüment Akdeniz, sosyal medya hesabındaki mesajında ‘AKP’nin göçü demografik malzeme yapma niyetine dair eleştiriler yabana atılamaz’ diyor. Ardından ise ‘Ancak, bundan dolayı milyonlarca mülteci ‘cihatçı terörist’ olarak suçlanamaz. Mültecilerin AKP’ye dair hayal kırıklığı artmış bulunuyor. Laiklik adına yanlış refleks gösterenler sahayı görmüyor’ diye devam ediyor.

Akdeniz, ‘Türkiye mülteci pazarlığı ve Geri Kabul anlaşmasıyla Avrupa’nın göçmen deposu haline getirildi. Bu durum her göç olgusunun Türkiye’de birikmesi demek. Mülteci pazarlığına hayır, geri kabul anlaşması derhal iptal edilmelidir’ görüşünü de dile getiriyor.

İKTİDARIN UYUM STRATEJİ BELGESİ

İktidar göç dalgalarından tedirgin değil demiştim.

Gelenleri göndermeye de hiç niyetİ yok.

Bunu kanıtlayan belgeler var.

Bu belgelerden birincisi, göç yönetiminin ayrılmaz bir bileşeni olan uyum konusunu düzenleyen 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu.

İkinci belge ise, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı, ‘Uyum Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı’

İlgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin bir araya gelerek hazırladığı belge 2018-2023 yılları arasındaki uyum çalışmalarını kapsıyor.

Belgede yer alan amaç ve stratejiler, ‘Türkiye’ye göç edenlere eğitim, iş ve barınma olanakları sağlanması ile vatandaş yapılması’ uygulanacak konusunda birçok tedbir yer alıyor.

Göçmenlere ilişkin uygulamaların ilginç yanı ise ‘gizli’ tutulması. Yani göçmenlere yapılacak iyiliklerden Türk Vatandaşları haberdar edilmiyor. Gerekçe ise Türk Vatandaşlarının göçmenlere tavır almasını önlemek.

KILIÇDAROĞLU’NUN TEPKİSİ

Afganistan’dan göç dalgası sürerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yayınladığı videoda, Afganistan’dan gelen sığınmacıların Türkiye'de kalması için Avrupa'nın “İkinci Rüşvet Paketi” hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

Avrupa'nın para ile Türkiye'yi açık mülteci hapishanesine döndürdüğünü belirten Kılıçdaroğlu, iktidarın bu paralar ile mahallelerin huzurunu sattığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Ülkemizin gerçek beka sorunu sığınmacı selidir. Şimdi de Afgan seline tutulduk. Ankara İstanbul seçimlerinde iki oy için ağzına ülke bekasını sakız edenler, gerçek beka sorunu karşısında tek kelime dahi etmiyorlar. Hatta bir AK Parti Genel Başkan Yardımcısı 'Türkler Orta Asya'ya dönerse Suriyeliler de gider' deme cesaretini göstermiştir” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Öncelikle şunu net olarak ifade edeyim. Bu meselenin iki kurbanı var. Biri sizlersiniz sevgili halkım, ikincisi de mülteci kardeşlerimiz. O yüzden bu meseleyi ırkçılığa indirgemek asla kabul edilemez. Meselenin diğer kurbanı misafirlerimizi kötüleyerek de çözeceğimiz bir konu değildir bu. Bu konuyu kuklacı ve kuklacılarıyla çözeceğiz. Kimdir kuklacı? Ülkemizi parasıyla açık mülteci hapishanesine döndürebileceğini görmüş olan Batı'dır. Kuklaları ise bu paralarla sizin mahallelerinizi ve huzurunuzu satmış olan iktidar partisidir. Bunlarla mücadele edeceğiz hep birlikte. Sizin hesabınızı ben bu iki muhatap ile göreceğim garip, olanlarla değil. Peki neden bugün karşınıza yeni bir video ile çıkma ihtiyacı duydum? Mesele çok kısa bir zamanda başka bir kırılma noktasına gelecek gibi görünüyor."

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.