AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Faiz tartışılmaz NASS var’ diyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Sadece bizim yaptıklarımıza bakmayın. Biz kendimiz yapmıyoruz. Biz inanıyoruz ki bize yaptıran Allah’tır, bize yaptıran Allah’tır, bize yaptıran Allah’tır” diye haykırıyor.

İslamcı yazar Abdurrahman Dilipak, “Bu doları çıkaran da düşüren de Allah’tır! Herşey Allahın iradesi içindedir” diye tweet atıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, adeta yemin edercesine, “20 Aralık gecesi hiçbir şekilde dolara müdahale olmadı. Sayın Cumhurbaşkanı o gece kürsüye çıkıp konuştuktan sonra telefonlarımız hemen çalmaya başladı. Vatandaş, dövizlerini bozdurmak için yarışa girdi’ açıklaması yapıyor.

Böylece 2021 yılında olan-bitenler, iktidar ve yanlıları tarafından Allah’a havale edilerek 2022 yılına giriliyor.

MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ

Oysa, madalyonun öteki yüzünde, rakamsal veriler başka şeyler söylüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 20 Aralık gecesi dolar kurunu indirme serüveni sonrası gerçekleşen tabloyu şöyle açıklıyor:

-17 Aralık 2021’de ŞAHISLARIN BANKALARDAKİ TOPLAM VADELİ DÖVİZ MEVDUATI 96.2 Milyar Dolar iken,

24 Aralık 2021’de 97.8 Milyar Dolara yükseliyor.

MEVDUATTAKİ ARTIŞ 1.5 (bir buçuk) Milyar Dolar.

-17 Aralık’ta KURUMLARIN BANKALARDAKİ TOPLAM VADELİ DÖVİZ MEVDUATI 163.4 Milyar Dolar iken,

24 Aralık’ta 163.8 Milyar Dolara yükseliyor.

MEVDUATTAKİ ARTIŞ 373 Milyon Dolar.

17 Aralık’ta BANKALARDAKİ TOPLAM DÖVİZ 260 Milyar Dolar iken,

24 Aralık’ta BU MİKTAR 261.2 Milyar Dolar’a yükseliyor.

TOPLAM MEVDUATTAKİ ARTIŞ 1.2 MİLYAR DOLAR.

BDDK’nın bu resmi rakamlarına dikkat çeken gazeteci Emin ÇAPA, Halk TV’den Bakan NEBATİ’ye, “Hani vatandaşlar, dövizlerini bozdurmak için yarışa girmişti?” diye soruyor ve sesi kısılana kadar bağırarak şöyle devam ediyordu:

‘Yoksa bu operasyonu Merkez Bankası’nın ekside olan rezervlerini satarak mı yaptınız? Merkez Bankası’nın 30 Kasım’da eksi 47.9 milyar dolar olan rezervi 24 Aralık’ta eksi 64.4 milyar dolara çıkmış. Yani 16.7 milyar dolar eksilmiş. Söyleyin bakalım, bu eksi 16 milyar 700 milyon doları o gece 6.30 Türk Lirası’ndan kime ya da kimlere sattınız. Kime ya da kimlere sattııııııııııııııııııııııııııııınız?”

YENİ YILDAN (2022) UMUT VAR MI?

Peki Türk halkı yeni yıldan umutlu mu?

CNN Türk Televizyonunda Ahmet Hakan’a yılın son röportajını veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati çok umutlu.

Bakan olduktan sonra yanına koruma almadan eşiyle birlikte çarşıya çıktığını, bir kişi hariç kimsenin kendisini tanımadığını, birer tost yedikten sonra sinemaya gittiklerini, kendisinin filmin yarısında uykuya daldığını hep gülerek anlatan Nebati, yeni yıl için pembe bir tablo çiziyor:

Maliye olarak sahaya çıkıyoruz. Vergi denetimlerimizi sıklaştıracağız. Fiyatları jet hızıyla yükseltenler normale indirmeli. KDV’yi daha sade hale getirecek bir çalışma yürütüyoruz. 2022'de cari fazlaya doğru koşacağız. Yazın cari fazla gerçekleşecek. 2023’e girerken yüksek enflasyon diye bir sorun kalmayacak. Tek haneli enflasyon bekliyoruz.

Global araştırma şirketi Ipsos'un Aralık ayında 28 ülkede 19 bin kişi ile gerçekleştirdiği son anketine göre ise, kazın ayağı hiç de öyle değil.

Tüm dünya coronavirüsün yeni varyantı Omicron'dan endişe ederken, Türk insanının en büyük endişesi enflasyon.

Ipsos araştırması, Türkiye vatandaşlarının enflasyon korkusunun yıl başına göre 15 puan birden arttığını ve 100 kişiden 44'ünün en büyük endişesinin enflasyon olduğu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, Türkiye'de yeni varyanta dair endişe yüzde 20. Anket sonuçları net olarak ortaya koyuyor ki, Türk insanının gündemi farklı; asıl derdi yoksulluk ve enflasyon.

Enflasyon endişesinde Türkiye, Arjantin ve Polonya'dan sonra, vatandaşları fiyat artışlarından en çok tedirginlik yaşayan 3’üncü ülke.

Türkiye'de yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğine dair endişe yüzde 40 ile global ortalamanın çok üzerinde. İşsizlik endişesi de yine yüzde 40 ile global ortalamanın 12 puan üzerinde.

Araştırmaya göre, Türkiye'den katılımcıların yüzde 75'i son 6 ayda fiyatlarda belirgin artış olduğunu, yüzde 42’si ise, fiyatların gelecek 3 ayda artmaya devam edeceğini söylüyor.

Araştırmada “Ülkenizdeki gelişmeler sizce iyiye doğru mu kötüye doğru mu gidiyor” diye de soruluyor. Aralık ayı sonuçlarına göre Türkiye'den katılımcıların yüzde 78'i Ülkemiz yanlış yöne gidiyor” diyor.

---

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali KAYBAL 2 yıl önce

Haşa bunlar Allah'a iftira atıyorlar. Bunları yapan elbette Allah'tır. Ama bunlar böyle yapılmasını istedikleri için Allah yapmıştır. Başta Nuh tufanı olmaz üzere Ad kavmi, semud, lut ve diğer kavimlere bakın. Hepsi de Peygamberelere karşı, Hani Allahın azabı vardı. Versin de görelim. demişlerdir. Yani kendileri istemişlerdir. Bunun üzerine de Yaradan onları helak etmiştir. Bu söylemlerin o söylemlerden hiç bir farkı yok. Herkes kendi sonunu hazırlıyor. Bekleyip göreceğiz inşallah

Avatar
Songül akça 2 yıl önce

Elinize ve emeklerinize sağlık. Ülkemizin ekonomik yönden nasıl bir çıkmaza sürüklendiğini çok güzel özetlemilsiniz. Teşekkürler.

Avatar
A. Aslanoba 2 yıl önce

Çok guzel bir yazı olmuş. Teşekkür ederim.

Avatar
Esma -ve Ayhan / Aachen 2 yıl önce

Mutlu yıllar