31 Mart Yerel Yönetim (Mahalli İdareler) seçiminde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında kıyasıya bir mücadele yaşandı.

Sandıklar açıldıktan sonra seçim sonuçları seri bir şekilde alındı ve yerel seçim tablosu saat 23.00’a yaklaşıldığında büyük oranda netleşti.

Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını yayınlamayı saat 23.21’de durdurması üzerine İstanbul’da Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 48.74 oranındaki oy eşitliği saatlerce televizyon ekranlarında donup kaldı.

O arada Binali Yıldırım ‘kazandığını’ ilan etse de, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki basın toplantısında ve Ankara’daki balkon konuşmasında, Başkentteki seçimi kaybettiklerinden de, İstanbul seçimini kazandıklarından da söz etmedi.

Erdoğan, bu iki ilde Belediye Başkanlıklarının büyük bölümünü kazandıklarına dikkat çekerek, ‘AKP’nin ağırlıkta olacağı Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclislerinde Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’nun başkan olarak rahat bir çalışma yürütemeyeceklerini’ ima etti.

***

Bu arada sırasıyla kameraların önüne geçen Meral Akşener ve Devlet Bahçeli sükunet mesajları verdi. Akşener ayrıca, Balıkesir ve Uşak'ta partisinin adaylarına yönelik 'algı operasyonu' yapıldığını belirterek, bazı milletvekillerini görevli olarak bu iki ile gönderdiğini de söyledi

Önce basın toplantısı yapan, sonra da Mansur Yavaş ile birlikte parti otobüsünün üzerinden, Genel Merkezin önünde toplanan coşkulu kalabalığa hitap eden Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin yerel seçimden başarılı çıktığını vurguladı.

***

Millet İttifakının CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu 7 ya da 8 kez basın açıklaması yaparak Anadolu Ajansı ve Yüksek Seçim kurulu yetkililerini göreve çağırdığı halde sabah saatlerine kadar bu kurumlardan ses çıkmadı. Sadece, Anadolu Ajansından, ‘İstanbul, Ankara ve Iğdır’da geçersiz oyların incelenmesi bekleniyor’ şeklindeki flaş haber abonelere ulaştı.

İmamoğlu, açılmayan 7 sandık haricindeki tüm sonuçları ıslak imzalı tutanaklardan derlediklerini ve 27 bin 919 oy farkla seçimi kazandığının netleştiğini öne sürdü.

Ardından açıklama yapan AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise, "3870 oy ile kazandık. Herkese hayırlı olsun" dedi. İstanbul’da AKP’nin önde olduğu bölgelerde 300 bin civarında geçersiz oy olduğunu, bunların tekrar incelenmesi için itiraz edeceklerini de belirten Şenocak, böylece Anadolu Ajansının flaş haberine açıklık getirmiş oldu.

***

Bu belirsizlikler nedeniyle seçimin gayri resmi sonuçları alınamadan sabah edilirken kimsenin ‘1 Nisan Şakası’ yapacak hali kalmadı.

Mart ayı başından bu yana yer yer yalancı baharlar yaşadık. Çiçek açan ağaçları, bitkileri, denize girenleri, çimlere uzananları gördük. Ancak gerçek bahar hala gelmedi.

Öyle anlaşılıyor ki, coğrafi iklim olarak da, (itirazlar nedeniyle geçici seçim sonuçlarının açıklanması zaman alacağından) siyasi iklim olarak da ‘bahar ayak sürüyor’. Ve ‘Mart’ın sonu Bahar’ sloganı bize ‘1 Nisan Şakası’ yapıyor.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.