ABD’nin Türkiye'den (görünmez savaş uçağı) F 35’i esirgemesi, 40 adet ‘F-16’ savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitinin verilmesini onaylaması, buna karşın Yunanistan’a 40 adet F 35 savaş uçağı satılmasını kararlaştırması biz yurtseverleri düşündürüyor.

ABD’nin söz konusu (F16) kararını iktidar sahipleri ve yandaşlarının ‘Diplomatik Zafer’ diye övünç vesilesi yapması ise üzüyor.

Düşünsenize, F 35’leri aldıktan sonra Yunanistan’ın artık Ege’de it dalaşı yapmasına gerek kalmayacak. Zira, F16’lar düşman uçaklarını 32 kilometre mesafeden tespit edebilirken, F 35’ler, hedeflerini 180 kilometreden görebiliyor.  Yani sen onu görmüyorsun, o seni çoktan görüyor. Hedefe yaklaşmıyor, hedefi de kendisine yaklaştırmıyor. F 35’ler üstün teknolojisiyle bilekli pilot dönemini de sona erdiriyor. Bu nedenle, dünyanın en yetenekli pilotlarına sahip olmamız F 35’e sahip ülkelere karşı bir anlam ifade etmiyor.

Şu feleğin işine bak ki, Biz F 35 Projesinin 9 ülke ile birlikte ortağıyken, ortaklıktan çıkartıldık, şimdi de müşterisi olmaktan uzaklaştırılıyoruz. Ödediğimiz yaklaşık 1,5 milyar dolara el konulmuş, verilecek 40 adet F 16 ve 79 adet F-16 modernizasyon kitinin karşılığı ilave olarak yaklaşık 21 milyar dolar daha ödememiz isteniyor.

Yani, 40 adet ‘F-16’ savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitinin karşılığı olarak bizden toplam 23 milyar dolar istenirken, Yunanistan’a satılan 40 adet F 35 Savaş Uçağının bedeli ise sadece 8.6 milyar dolar. Çok komik ve hüzün verici değil mi?

F 35’lerin bizden esirgenip komşuya (ucuza) satışıyla Yunanistan’ın hava gücünün tarihte ilk kez Türkiye’nin hava gücünün üstüne çıkmasına yol açacağı; ayrıca F 16’ları vermenin bazı ek koşullara bağlanması bir yana, elimizdeki F 16’ların modernizasyonu konusunda İsrail’e bağımlı kalmamız ihtimali de bir başka sorunu oluşturuyor.

İSRAİL TEKEL KONUMUNDA

Global Strateji Araştırma Merkezi Başkanı emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, gazeteci Saygı Öztürk’e bu sorunu şöyle anlatıyor:

Her ne kadar F-16’ların montajı uzun yıllardır Türkiye’de yapılıyor olsa da seyrüsefer, dost-düşman tanımlama ve savaş sistemlerine ilişkin yazılımları yurt dışından tedarik ediyoruz. ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını onaylamasının ardından geleceğe dair kritik sorular ve sorun ihtimallerini de düşünmek durumundayız.

F-16'ların avionik sistemleri, elektronik harp sistemleri ve silah sistemleri (F-16'ların işletim sistemi, mission software yazılımları) gibi kritik altyapılarının bir kısmının İsrail tarafından geliştirildiği ve üretildiği de bilinmektedir.

F-16’ların bu sistemlerinin bakımı, onarımı ve güncellenmesi için İsrail'den teknik destek ve yedek parça temini gibi bir durumla karşı karşıya kalmayacağımızı umuyorum. İnşallah Türkiye bu kritik yazılım altyapısı için ABD tarafından İsrail’e mecbur bırakılmaz. Türkiye'nin bu riski azaltmak için yerli üretim ve Ar-Ge çalışmaları hızlandırması ve alternatif çözümler geliştirmeye devam etmesi son derece önemlidir. Bu nedenle Türkiye, F-16’larını yerli ve milli imkânlarla modernize etmek veya yeni nesil savaş uçaklarını üretip, geliştirmek için çalışmalarını artık daha yoğun ve kararlılıkla sürdürmeli.

F 35 PROJESİNE ORTAK OLMA ÖYKÜSÜ

Türkiye; ABD, İngiltere, İtalya, Avusturalya Kanada, Norveç, Danimarka ve Hollanda ile birlikte F 35 projesinin 9 ortağından biriydi. 90’lı yıllardan itibaren yürütülen saygın dış politika sayesinde F 35 projesine ortak olmaya hak kazandı. 1993 yılında Bosna’da, 1999 yılında Kosova’da NATO’nun hava harekâtlarına fiilen katılarak ortaklığı perçinledi. Her ortak ülke projenin geliştirilmesi için katkıda bulunuyordu. Türkiye’nin sağladığı ilk katkı 1.5 milyar dolardı ve bu katkı, ortak 4 ülkenin her birinin ödemelerinden daha fazlaydı. Üretim başladığında hemen F 35’lerin 100 adedini biz alacaktık. Türkiye’nin programa katılımıyla Türk firmaları da F-35’in üretim sürecine dahil oldu. Bu firmalar, uçağın çeşitli parçalarında ve sistemlerinde, tasarım ve üretim görevlerini üstlendi. Bu süreçte Türkiye'nin ilk iki F-35 uçağı için 2018 Haziran'ında ABD'de bir tören düzenlendi, uçak sayısının altıya çıkacağı açıklandı. Hatta ABD'de Türk pilotların eğitimi de başlamıştı.

Ancak, Balyoz ve Ergenekon kumpasıyla Türkiye’nin kurmay zekasını yok edenler, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini alarak yılların emeğini de sıfırladı.

Beyaz Saray, 2019 Temmuz'unda, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim alması nedeniyle Türkiye'nin F-35 Programı’ndan çıkarılacağını açıkladı.

Böylece F 35 uçaklarının inip kalkabileceği Malatya Erhaç Havaalanına yapılan milyarlarca dolar yatırım boşa gitti. F 35 uçaklarının iniş-kalkışı için yaklaşık 1 trilyon lira harcanarak hazırlanan Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki LHD sınıfı (havuzlu helikopter gemisi) savaş gemisi. TCG Anadolu atıl duruma geldi. F-35 uçaklarının üretimine dahil edilen ve milyarlarca dolar yatırım yapan özel sektör mağdur edildi.

ATTAN İNİP EŞEĞE RAZI OLUNDU

Bunun üzerine, Türkiye'nin F-35 programı için yaptığı ödemeler konusunda görüşmeler yapılmaya başlandı. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasıyla ortaya çıkan hak kaybının telafisini istiyordu. Bu konuda bir hukuki süreç de başlatıldı. Nihayetinde Türk hükümeti, yapılan ödemeler karşılığı yeni F-16’lar ile mevcut F-16'ların iyileştirilmesine yönelik ekipmanlar isteme noktasına geldi.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Hâlihazırda çoğu ülkenin hava kuvvetlerinin envanterlerindeki savaş uçaklarının çoğunluğu dördüncü nesil, nispeten eski tip uçaklar oluşturuyor. F-35’ler ile birlikte, ABD’nin müttefiklerinin de beşinci nesil uçaklara sahip olabilmesinin önü açıldı. Batı dünyasında yer alan ülkeler, daha gelişmiş ve ağ merkezli, düşük görünürlü bir savaş uçağıyla uçak filolarını modernize etme fırsatını yakaladı. Böylece artık dördüncü nesil uçak dönemi kapanıyor. 1980’li yılların F-16’sı neyse, bugünün F-35’i de o derece öncü bir uçak. F-16 uçağı F-104’lerden ne kadar üstün ise, F-35’ler de aynı oranda F-16’lara karşı üstün bir uçak olarak hava harekâtlarında yerini almıştı. Görünen o ki, bugün olmasa bile yakın gelecekte. Batı Blokundaki tüm ülkeler, Hava Kuvvetlerini F-35 veya eşiti kendi özgün uçaklarıyla (MMU benzeri) donatmayı tercih etmek zorunda kalacaklar.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.