14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimi ile 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimi sonuçları YSK Kararıyla kesinleşti.

Öyle ya da böyle Erdoğan üçüncü kez Cumhurbaşkanı oldu.

2 Haziran 2023 Cuma günü, en yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçici başkanlığında açılan TBMM’nin 28. Dönem 1. Yasama Yılının ilk toplantısında milletvekilleri, ertesi gün (Cumartesi) Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin etti.

Aynı gün (3 Haziran Cumartesi) Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen göreve başlama törenine 21’i devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 78 ülkenin temsilcileri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik çağrısı yaptı:

Hangi siyasi görüşe, kökene, meşrep ve mezhebe mensup olursa olsun, 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız. Türkiye’nin birliği ve beraberliğine her zamandakinden daha fazla ihtiyacı var. Millet olarak bu güçlü birlikteliği yeniden tesis etmemiz gerekiyor. Buradan tüm vatandaşlarımı kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gün bir olma, beraber olma, bin yıllık kardeşliğimizi perçinleme günüdür. Gelin, seçim dönemindeki kırgınlıkları bir tarafa koyalım. Gelin küslük olmuşsa kalpler kırılmışsa barışmanın yollarını arayalım.”

Göreve başlama töreninin ikinci adresi ise, yabancı konuklara akşam yemeğinin verildiği Çankaya Köşkü’ydü.

Erdoğan, söz konusu etkinliklerin ardından düzenlediği basın toplantısında, yeni kabinede görev verdiği bakanların isimlerini açıkladı. Ayrıca, yeni kabinenin ilk toplantısının 6 Haziran Salı günü yapılacağını belirtti.

SEÇİMİNİN YARATTIĞI TABLO

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni oluşturan 600 milletvekilinin 335'i ilk kez seçildi. Bunlardan 148'i AKP, 90'ı CHP, 47'si Yeşil Sol Parti, 27'si İyi Parti, 18'i MHP, 4'ü Yeniden Refah Partisi ve 1'i Türkiye İşçi Partisinden parlamentoya girmeye hak kazandı.

Bir önceki (27'inci) dönemde görev yapan 219 milletvekili ise tekrar seçilerek Meclise girdi.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne CHP listesinden aday gösterilen İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye Değişim Partisi'nden meclise giren milletvekili sayısı 39 oldu.

Bu milletvekillerinden 38'i yemin töreninden önce kendi partilerine dönerken, Erzincan milletvekili seçilen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'de kalıp kalmayacağı netleşecek.

TBMM’DEKİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 264

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 130

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ 57

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ 50

İYİ PARTİ 44

DEMOKRASİ VE ATILIM PARTİSİ (DEVA) 15

SAADET PARTİSİ 10

GELECEK PARTİSİ 10

YENİDEN REFAH PARTİSİ 5

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ 4

DEMOKRAT PARTİ 3

EMEK PARTİSİ 2

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ 2

DEMOKRATİK SOL PARTİ 1

Mecliste temsil edilen Siyasi Parti sayısı bu dönem 14 ile sınırlı kaldı. Bu partilerden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile Yeşil Sol Parti Genel Başkanları İbrahim Akın ve Çiğdem Kılıçgün Uçar milletvekili seçilen liderler oldu.

Milletvekili olmayan diğer liderler, Millet İttifakını oluşturan Partilerin Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), Meral Akşener ( İyi Parti), Ali Babacan ( Deva Partisi), Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi) Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi) ve Gültekin Uysal (Demokrat Parti).

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı, Akşener, Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu ile Uysal Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı oldukları için milletvekili seçimine katılmadı. Meclis dışında kalan Kılıçdaroğlu ile 5 lider, partilerinin TBMM çatısı altındaki toplantılarına katılabilecek, ancak Meclis Genel Kurulu salonuna giremeyecek, görüşmeleri izleyici localarından takip edecek.

LİDERİ GRUP BAŞKANLARI TEMSİL EDECEK

Siyasi Partilerin Meclis'te grup kurabilmeleri için en az 20 milletvekiline sahip olmaları gerekiyor. Bu nedenle sadece AKP, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti Mecliste grup kurabiliyor.

Grubu bulunan Siyasi Partilerin milletvekili olmayan Genel Başkanlarını (AKP, CHP, İyi Parti) Mecliste Grup Başkanları temsil edecek. (AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu)

KABİNEDE YER ALANLARIN ÖZELLİKLERİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Devlet Planlama kökenli. Bakanlık ve TBMM Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptı. Maliye ve Hazine Bakanlığına Getirilen Mehmet Şimşek ile birlikte çalışacağı düşünüldüğünde, ‘ekonomi politikalarında değişiklikler olacağı ve İngiltere başta olmak üzere dış kaynak transferinin güçleneceği’ yorumu yapılıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı ve AKP Grup Başkanvekilliği görevlerinde bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, kadın milletvekili sayısında rekor kırılan bir dönemde kabinede tek kadın bakan olarak yer verilmesi eleştiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MÜSİAD eski Başkanıydı,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlıklarda Bakan Yardımcısıydı.

İçişleri Bakanlığına İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da Mehmet Özhaseki’nin getirilmesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Kanal İstanbul uygulamalarına yönelik operasyonlarının başlatılacağına ilişkin olduğu iddia ediliyor.

Milletvekili seçimine katılmayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kabinedeki yerlerini korumaları beklenen gelişme olarak değerlendiriliyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, aynı bakanlıkta müsteşardı, daha sonra Hacıbayram Üniversitesi Kurucu Rektörlüğüne atanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı’na Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in getirilmesi, aynı usulle atanan eski bakan Hulusi Akar’dan sonra bir gelenek oluşturmaya yönelik uygulama olarak yorumlanıyor.

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı’na atanması, başta Suriye ve Irak olmak üzere, birçok ülkenin dışişleri ve istihbarat bürokrasisiyle yürüttüğü yakın işbirliğini, bu ülkelerin bakanları düzeyinde avantaja dönüştürme hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Kara Yolları Genel Müdürüyken bu göreve atandı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 65. Hükûmette de Gençlik ve Spor Bakanıydı.

Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Otomobili Togg teknoloji yol haritasının oluşturulması ve hayata geçmesi süreçlerinde çalıştı. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Milli Uzay Programı çalışmalarına öncülük etti.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.