Eğitimdir ilk çaresi

Hep depremden korunmanın,

Öğrenmeli yollarını

Deprem ile yaşamanın.

**

Dayanıklı olmalı ki,

Depreme karşı her bina,

Yıkılıp zarar vermesin

İçindeki canlılara.

**

Zemin sağlam olmalı ki,

Yıkılmamalı binalar,

Demir, tuğla, kum, çimento

Yapılmalı tüm hesaplar.

**

Mühendis ve jeologtur

Bu işlerin baş uzmanı,

Danışılmalı onlara

İşi sağlama almalı.

**

Bütün bunlara karşılık

Yıkılsa yine binalar,

Hazır olmalı o anda

Ekip ve de makinalar.

**

Bitti sanma görevini

Daha depremzedeler var,

Haydi son bir gayret daha

Sarılmalı tüm yaralar.

Atila Çakıroğlu ne güzel de anlatmış deprem öncesini, yıkım anını ve sonrasını.

ULUSÇA BAĞRIMIZ YANDI

Ulus olarak bağrımız yandı, ağız tadımız kaçtı bu son depremle.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Diyarbakır, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep’te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem nice ocakları söndürdü.

Asrın felaketi’ olarak nitelenen deprem sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 19 Şubat itibarıyla 40 bini aşarken ve enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe bu sayının artacağı tahmin edilirken, 84 bin 726 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiği açıklandı.

Bir yandan el birliği ile yaraları sarma çabaları sürerken, diğer yandan yıkıma neden olan sorumluları yakalama çalışmaları devam ediyor.

Ancak soru şu: Kimi tutuklayıp kimden hesap soracaksın?

1-İnşaata uygun olmadığı için yasaklanan bölgeyi imara açanı mı?

2-Üç kattan fazla inşaat izni verilmeyen bölgelere 6-10-16 kat inşaat izni veren Belediye Meclisleri ve Şehircilik Başkanlığını mı?

3-Yaptığı binayı hiç denetlemeyen sadece kazancını düşünen müteahhiti mi?

4-C35-C40 beton göndereceğim diye sözleşme imzalayıp da, C25-C30 beton gönderen hazır betoncuyu mu?

5-Gelen hazır betonu tekniğine uygun dökmeyen, korumayan şantiye elemanlarını mı?

6-Demiri ve betonu denetlemeyen şantiye mühendislerini mi?

7-) Denetim yetkisi sadece kendinde olup da hiç bir şeyi denetlemeyen Yapı Denetim Firmalarını mı?

İMAR AFFINA ANAYASAL YASAK

Ya bu felaketlerin önünü açan imar afları.

İmar affı” ilk defa 1984 yılında uygulanmış olmasına rağmen, Mimarlık Dergisi'nde Binali Tercan imzasıyla yayımlanan makaleye göre, 1948 yılından bu yana Türkiye'de 20'den fazla imar affı içerikli yasanın çıkarıldığı görülüyor.

En son 2018 yılında çıkarılan imar affında Türkiye çapında 3 milyon 152 bin 94 yapı kayıt belgesi verildi. Depremin etkilediği 10 ilde imar affı kapsamında verilen yapı kayıt belgesi sayısı tam 294 bin 166 oldu.

Görünen o ki; bizde bu siyaset anlayışı olduğu ve vatandaşın bu müjdelere prim verdiği sürece imar aflarının sonu gelmeyecek. Tabi diğer afların da…

Deneyimli politikacı Murat Karayalçın bir televizyon programında ‘Anayasaya konulacak bir maddeyle imar affının yasaklanması gerektiğini’ söylüyordu.

Ekonomim Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da, depremlerle ilgili yazısında aynı konuya yer vermiş. ‘İmar Affının Meclis çoğunluğuna bırakılmaması gerektiğini’ vurgulayan Aktaş, şu ifadeleri kullanıyor:

O yüzden, yapılması gereken, özellikle imar affına ilişkin düzenlemeye gidilemeyeceği hükmünü Anayasa’ya eklemek. Başka türlü kurtulamayız. Vatandaş baskı oluşturur, siyasetçi oy kaygısıyla buna olanak tanır.

Sonuçta dün imar affı isteyenler bugün diri diri gömülür!

Çare, bu afları kesinlikle gündemden çıkarmaktan ve bu çerçevede oluşan suçları da öyle üç beş müteahhitle sınırlı kalmayacak şekilde tüm imza sahiplerini kapsayacak şekilde genişletmekten geçer."

SON SÖZÜM VE ÖZLEMİM

Yazımı bitirmeden önce son söz olarak, depremzedelerin yaralarının sarılması ve hasara uğrayan şehirlerimizin yeniden canlı hale getirilmesi konusundaki görüşümü ve özlemimi dile getirmek istiyorum:

Fiziki yıkım çok büyük, acı çok derin, psikolojik çöküntü had safhada, maddi mağduriyetin yükü çok ağır.

Böylesi devasa sorunların çözümünde iktidarıyla, muhalefetiyle, halkıyla sıkı bir iş ve güç birliğine ihtiyaç var.

Türk milletini tümüyle yaraları sarma çalışmasına sevk etmek ve Türkiye’yi yeniden ayağa kaldırmak için; öncelikle Cumhurbaşkanının sert söylemlerini yumuşatması, ayrım gözetmeksizin (muhalefetin elinde bulunan belediyeler başta olmak üzere) herkese elini uzatması, Cumhurbaşkanlığı gibi yüce bir makamın şemsiyesi altında toparlayıcı bir rol üstlenmesi gerekmektedir. Böyle bir yaklaşım karşısında muhalefetin de mevcut tavrını değiştireceğine inanıyorum.’

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.