Bugün bayram

Erken kalkın çocuklar

Giyelim en güzel giysileri

Elimizde taze kır çiçekleri

Üzmeyelim bugün annemizi

Geleceğin büyükleri güzel çocuklar.

Ulus olarak Şeker Bayramı’nı, buruk bir şekilde olsa da kutluyoruz. Bayramın üçüncü günü ise, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün armağanı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğundan sizler için çifte bayram.

Bu nedenle sevinin, depremzede olsanız da, yoksul, dar gelirli olsanız da geleceğe umutla bakın, umudunuzu yitirmeyin.

YARINLAR BİZİM

Bakınız, Ali Rıza Binboğa’nın seslendirdiği şarkıda ne deniliyor;

Özgürlük ve barış

Tüm insanların özlemi olacak yarınlarda

Anam bacım kardeşim

Eşim dostum yoldaşım

Daha daha mutluyuz yarınlarda

Ağlamak yok gülmek var

Düşmanlık yok dostluk var

Yarınlarda mutlu günler var

Yarınlar benim yarınlar senin

Yarınlar onun yarınlar bizim

Mutluluk şarkısı tüm insanların

(Kaynak: Musixmatch. Besteciler: Abdullah Cahit Berkay / Taner Ongur / Ali Riza Binboğa)

TBMM ÜYELERİ YENİLENİYOR

23 Nisan 1920’de kurulan, (ulusal egemenliğin vücut bulduğu) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) üyeleri 14 Mayıs Genel Seçiminde yenilenecek.

TBMM’nin kurulduğu 1920’den bu yana gerçekleştirilen 27 dönem geride kaldı. 14 Mayıs’taki seçimde 28. Dönemin Milletvekillerini seçeceğiz.

Bu kez TBMM üyelerinin yaklaşık yüzde 70’i yenilenecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu'yla kabul edilmiş, 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştı.

Bu sistem TBMM’nin yetkilerinin büyük bölümünü elinden aldı ve onu etkisiz hale getirdi.

Cumhurbaşkanı seçiminin de yapılacağı 14 Mayıs’ta, muhalefet partileri, seçimi kazanarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönülmesi için mücadele ediyor.

21 Yıllık AKP iktidarında 10 yıldır Cumhurbaşkanlığını yürüten ve aynı zamanda bu partinin Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa üçüncü kez aday olamaz dediği halde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararıyla aday olabildi.

Bu nedenlerle, YSK’nın, hayati önem taşıyan 14 Mayıs 2023 seçimlerini hak, hukuk ve adaletle yönetmesi yeni dönemde huzurun teminatı, aksi halde ise huzursuz bir Türkiye’nin sebebi olacaktır.

MİLLET İTTİFAKI ADINA 16 İLDE YASAK

Tabi, bu gerçeği vurgulasak da, huylu huyundan vazgeçmiyor ne yazık ki…

Yüksel Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin kesin aday listesini internet sitesinde açıklarken, adeta maç başladıktan sonra yeni kurallar getirir gibi tartışmalı bir karar da aldı.

Buna göre, CHP ve İYİ Parti, fermuar sistemini uygulayacakları 16 ildeki oy pusulalarında “Millet İttifakı” adını kullanamayacak. Oy pusulasının 18. sırasındaki Millet İttifakı ismi çıkartılarak yerine sadece, aday gösteren partinin ismi konulacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) 8 Nisan’da kura çekilerek seçime katılacak ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri belirlenmişti. Kura sonucunda Cumhur İttifakı 8. sırada, Millet İttifakı 18. sırada yer almıştı.

Bu son karara tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Yasal dayanağı olmayan bir karardır. Maç başladıktan sonra yeni kural getiriyorlar. En güzel cevabı milletimiz 14 Mayıs'ta sandıkta verecek" dedi.

İLLERDE GİZLİ BARAJ VAR

Muhalefet partilerinin bazı üyeleri YSK’yı ‘taraf tutan hakem’e benzetirken, sosyal medyada video mesajı yayınlayan bir yurttaş ise, seçim yasalarında yapılan son değişikliklerin illerdeki gizli baraja dikkat çekti:

Bunlar (Cumhur İttifakı Partileri) seçim sistemini, seçimin hesaplanma yöntemini değiştirdiler. Bir gizli baraj getirdiler. Bu gizli barajı bilme imkânınız yok, uzmanı değilsiniz.

Nedir o? Örneğin İstanbul birinci bölgede 35 milletvekili var ve yüzde 2,9 oy oranını yakalayamayan siyasi parti oradan milletvekili çıkaramıyor, Antalya’da 17 milletvekili var ve yüzde 5,9 oranında oy alamayan parti oradan milletvekili çıkaramayacak.

Israrla ben ortak listelere girmem afra tafralarının hiçbir karşılığı yok. Bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy bilmem neye diye slogan atanlar, şuraya bir bakın bakalım, oy vereceğiniz küçük partiler bu oranları tutturabilecekler mi?

Muğla’da 7 milletvekili var ve bir partinin milletvekilliği kazanabilmesi için oy oranınızın yüzde 14.3’ün üstüne oy alması gerekiyor.

Bu hesapları bilmeden romantik böyle sosyalist hesaplarla yola çıkanlar karşılığını alamayacaklar. Listeyle birlikte girdikleri takdirde Meclise çok daha güçlü girme opsiyonları ellerinde olmuş olmasına rağmen, küçük partiler bu avantajı neden reddeder? Parti çıkarları, işte hazineden para alacağız vesaire gibi hesapların yapılacağı bir dönemden mi geçiyoruz? Türkiye böyle bir aşamada mı? Verdiğiniz oyların hepsi çöpe gitmeyecek, daha kötüsü, dolaylı olarak AKP’ye gitmiş olacak. Millet İttifakı seçmeni iseniz, milletvekili çıkartamayacak küçük partilere oy verirseniz muhalif tabandan o seçmeni (oyu) kopartıp çöpe attığınız zaman aslında AKP listelerine destek vermiş oluyorsunuz, uçta kalan milletvekilliklerinin tamamını onlar çıkartacaklar.”

-----

İYİ BAYRAMLAR..

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.